Røde tall over hele landet. Nesten 90 prosent av kommunene sliter med å få tak i sykepleiere
Sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere er mangelvare i Kommune-Norge, viser KS sin arbeidsgivermonitor for 2021.
marte.bjerke@fagbladet.no
– Koronapandemien har støvsugd markedet for helsepersonell, sier Vigdis Vagle, virksomhetsleder for hjemmetjenesten i Asker.
Østlandskommunen er en av dem som har svart at det er meget eller ganske utfordrende å rekruttere sykepleiere, helsefagarbeidere og vernepleiere i undersøkelsen til arbeidsgiverorganisasjonen KS. (Sjekk din kommune i kartene nedenfor.)
Asker er dessverre i godt selskap. Nær 90 prosent av de 181 kommunene som har svart, sier at det er meget eller ganske utfordrende å rekruttere sykepleiere. En betydelig andel mangler også søkere til stillinger som vernepleiere og helsefagarbeidere.
https://datawrapper.dwcdn.net/d0JIS/1/
Konsekvenser for både brukere og ansatte
Sykepleiermangel er riktignok ikke et nytt problem for norske kommuner. Vagle forteller at rekrutteringsutfordringene får konsekvenser både for dem som bruker tjenestene og de ansatte.
– Det betyr at vi må leie inn flere vikarer som ofte har mindre kompetanse enn de fast ansatte. Det betyr større uforutsigbarhet og mindre kontinuitet ute i tjenesten.
– Koronapandemien har støvsugd markedet for helsepersonell, sier Vigdis Vagle.
Privat
Presset på de ansatte blir høyt i en hverdag med for lite folk på jobb.
– Det er stort behov for ekstravakter, noe som medfører at fast ansatte kontinuerlig får spørsmål om å jobbe mer enn det de har stilling til. Det blir mer overtid og travle arbeidsdager, sier Vagle.
(Trykk eller dra musa over kartet for å finne din kommune.)
https://datawrapper.dwcdn.net/VkKDB/1/
Stort behov for vernepleiere og helsefagarbeidere
I tillegg til sykepleiere, er det også stort behov for vernepleiere i kommunehelsetjenesten i Asker. På landsbasis sliter 54 prosent av kommunene med å rekruttere vernepleiere.
Iren Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, kaller situasjonen alarmerende.
Helsefagarbeiderstillinger er enklere å besette, ifølge Vagle, men også for denne gruppa svarer nærmere 30 prosent av kommunene at det er ganske eller meget utfordrende å skaffe personell.
(Trykk eller dra musa over kartet for å finne din kommune.)
https://datawrapper.dwcdn.net/AB9IW/1/
– Tenk helhetlig
Pandemien har for alvor dytta diskusjonen om bemanning opp fra gulvet og inn i regjeringskontorene. Fredag 17. desember ble Helsepersonellkommisjonen offisielt oppnevnt. Kommisjonen skal «arbeide med hvordan Norge bør utdanne, rekruttere og ikke minst beholde helsepersonell framover».
Iren Luther sitter i kommisjonen. Hun tror tida er overmoden for å se sammenhenger og tenke helhetlig:
– Det er veldig mye snakk om sykepleiere og helsefagarbeidere, men vi har såpass mange andre grupper som kan være med på å løse utfordringene i helsevesenet. Jeg tror det er viktig å se helheten. Hvis du går inn på et sykehjem og det ikke finnes en vaktmester eller et vaskeri, hva må helsepersonell gjøre da? La det være nok folk, så ikke helsepersonell gjør ting de ikke trenger å gjøre, for det gjør de masse av i dag, sier Luther.
(Trykk eller dra musa over kartet for å finne din kommune.)
https://datawrapper.dwcdn.net/izVaN/1/
Grep for å rekruttere flere
Asker kommune har jobba aktivt for å skaffe flere søkere til stillingene de utlyser i helsesektoren. Vigdis Vagle har mange svar når hun blir spurt om hva som skal til for å rekruttere kvalifisert personell: Effektive og profesjonelle rekrutteringsprosesser er viktige, søkerne skal raskt komme til intervju og få beskjed om de får jobben eller ei. Tillitsvalgte skal være med gjennom hele prosessen – fra annonse til ansettelse.
Heltidskultur er et annet stikkord.
– Det tror jeg er viktig for å rekruttere kvalifisert personell, sier Vagle.
Gode betingelser for praksisstudenter er også et effektivt rekrutteringstiltak, ifølge virksomhetslederen. Hun tror mange studenter er lite kjent med kommunehelsetjenesten og mulighetene som ligger der.