Rødt ber politikere stå fram om skattesmell: – Handler om tilliten til de folkevalgte, sier Moxnes
Rødt mener åpenhet rundt sakene er viktig for å gjenvinne tilliten blant vanlige folk.
Håvard Sæbø
Flere tidligere og nåværende stortingspolitikere har fått varsel om skattesmell for pendlerbolig. Rødt mener de bør stå fram.
– Vi oppfordrer til så mye åpenhet som mulig. Det er viktig fordi det handler om tilliten til de folkevalgte, sier Rødt-lederen.
Mandag ble det kjent at 28 representanter har fått varsel fra Skatteetaten. Det samme gjelder 17 tidligere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.
Hvem det gjelder, er imidlertid ikke kjent. I varselet til Stortinget er navnene sladdet fordi det er taushetsbelagt informasjon.
Hittil har Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Eva Kristin Hansen gjort det kjent at de ikke er ilagt skattekrav.
SV bekreftet tirsdag at Torgeir Knag Fylkesnes er blant politikerne som har fått skattekrav.
• Øker stortingslønna til over millionen
Gjenvinne tillit
Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen mener åpenhet rundt sakene er viktig for å gjenvinne tilliten blant vanlige folk.
– Problemet er at de siste årene har skandalene rullet og gått. I de fleste tilfellene har informasjonen kommet ut til slutt. Mange har måttet legge kortene på bordet, sier Martinussen.
Hun mener det er i politikernes egeninteresse å stå fram.
– Det svekker tilliten at det er mediene eller andre som må dra informasjonen ut av folk. Det kunne tjent dem vel å være mer åpne selv, før de tvinges til det, sier hun.
• Hadia Tajik var statsråd i 140 dager. Slik ryddet hun opp i arbeidslivet
Foreslo økt åpenhet
Rødt fremmet i 2019 forslag om økt åpenhet i bruk av ordningene for stortingsrepresentanter. Partiet ønsker publisering av informasjon om bruk av representantordninger, så lenge det ikke går utover sikkerheten eller nødvendig personvern, skriver Dagbladet. Dette har også representantordningutvalget nylig gått inn for, opplyser Rødt til avisen.
– Vi ønsker at det publiseres mest mulig rundt disse ordningene, sier Moxnes.
Hittil har de politiske partiene vært tilbakeholdne med å kommentere saken. Flere partier understreker at informasjonen fra Skatteetaten er taushetsbelagt, og at partiet derfor ikke vet hvem det gjelder.
Flere partier har dessuten pekt på at dette er en sak mellom hver enkelt og Skatteetaten. Venstre, Frp, KrF og Høyre har alle gitt likelydende kommentarer om dette til NTB.
Rødt mener imidlertid at partiene kan ta en mer aktiv rolle.
– Det gjelder jo forhold mellom den enkelte representant og skattemyndighetene, men de er valgt inn for partier. Det er mulig å drøfte dette internt med stortingsgruppa, sier Moxnes.