JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Rødt og MDG får ikke LO-støtte. Men de rødgrønne partiene får mer

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

Totalt 23 millioner skal deles ut, men Rødt og MDG holdes utenfor.

2021050708565720210507085656

helge@lomedia.no

Åtte av ti LO-medlemmer ønsker et regjeringsskifte. Det er et tydelig mandat, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO foreslår som vanlig å støtte de samarbeidende politiske partiene med midler til å drive en kraftfull valgkamp.

– Kongressen bestemte at vi skulle gi støtte, og til hvilke partier. Vi har forholdt oss til de vedtakene i det vi foreslår, sa Peggy Hessen Følsvik da hun åpnet representantskapsmøte torsdag.

Fagforbundet gir 6,5 millioner i valgkampstøtte til Arbeiderpartiet

Slik blir fordelingen

Det skjer justert ut fra at denne valgkampen krever mer ressurser enn vanlig, og ikke minst fordi de som har aller, aller mest denne gangen legger millioner på bordet for høyrepartiene.

På den forrige kongressen, i 2017, bevilget LO 13 millioner kroner til de rødgrønne partiene, fordelt på 10 millioner til Ap, 2 til SV og 1 til Senterpartiet.

Nå høynes gavesummen kraftig: til 23 millioner kroner.

LOs representantskap bevilger 15 millioner til Arbeiderpartiet, 5 millioner til SV og 3 millioner til Senterpartiets valgkamp

Nytt nei til Rødt

Det finnes sterke krefter som mener LO også bør bevilge penger til Rødt.

På torsdagens representantskap kom det også benkeforslag om å gi støtte til både Rødt og MDG.

Av representantskapets medlemmer stemte 59 for å gi støtte til Rødt. 67 representanter stemte mot.

Dermed tapte Rødt kampen om valgkampstøtte for andre gang på rad.

Forslaget om å bevilge 1 million kroner til MDG fikk bare 15 stemmer, mot 111 som sa nei.

Bjørn Halvorsen i NTL var også skeptisk til å bevilge penger til Senterpartiet. Blant annet fordi partiet vil legge ned statlige arbeidsplasser og direktorater, og at partiet avviser et regjeringssamarbeid med SV.

– Men av hensyn til samarbeidsklimaet, og at vi er avhengig av Senterpartiet for å komme i regjering, skal jeg ikke motsette meg bevilgningen, sa Halvorsen.

Enkeltforbund bevilger

Også mange enkeltforbund i LO har bevilget penger til partiene:

Fagforbundet har bevilget 6,5 millioner kroner til Arbeiderpartiet, 75 000 kroner til AUF, 2,35 millioner kroner til Senterpartiet og det samme til SV.

Fellesforbundet har bevilget 1,9 millioner kroner til Arbeiderpartiet, 265 000 kroner til SV, 135 000 kroner til Senterpartiet og 105 000 kroner til Rødt.

Også NNN har bevilget penger til partiene: 800 000 kroner til Arbeiderpartiet, 150 000 kroner til SV, 50 000 kroner til Senterpartiet og 50 000 kroner til Rødt.

Norsk Arbeidsmandsforbund har bevilget penger til Arbeiderpartiet (400 000 kroner), SV (50 000), Senterpartiet (25 000) og Rødt (10 000).

Norsk Sjømannsforbund har ikke vedtatt bevilgninger ennå, men gir penger til partier etter søknad og to kriterier.

– Partier som får støtte av oss, må ha jobbet sammen med oss og støttet våre saker og i tillegg ha tilkjennegitt støtte til våre saker, sier direktør for politikk og myndighetskontakt, Stian Grøthe til FriFagbevegelse.

For fire år siden fikk Ap 250.000 kroner av Sjømannsforbundet, mens SV og Sp fikk 125 000 hver. Grøthe tror beløpene blir nokså like i år.

Vil ikke gi

Mange forbund har som policy å ikke bevilge penger til politiske partier.

Tor Egil Vangstad i Norges offisers- og spesialistforbund har en marsjordre fra sine medlemmer om at LO ikke skal bevilge penger til politiske partier.

– Vi er en pådriver for å avvikle pengestøtten til politiske partier. Men vi er også glad for at vi er med i en demokratisk forening som tillater oss å gi et kraftig uttrykk for nettopp det, sa Tor Egil Vangstad.

Forslaget til NOF om ikke å bevilge penger til noen partier fikk imidlertid bare 22 stemmer. 104 stemte for å bevilge penger.

FO er også motstander av å bevilge penger til politiske partier.

– Vårt primærstandpunkt er en fri og uavhengig fagbevegelse og ingen bevilgninger. Men, hvis det først bevilges penger, ønsker vi at det bevilges bredt til venstresiden i norsk politikk slik at det kan bidra til et bredest mulig flertall for en ny regjering, sier forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik til FriFagbevegelse.

Hanne Glemmestad i FO foreslo at LO skulle bevilge penger både til Rødt og MDG, i tillegg til de tre rødgrønne partiene. Det ble blant annet også støttet av Creo. Men dette falt altså i møtet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy