Rødt-leder Moxnes må i retten i stedet for å drive valgkamp

TILTALT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes må møte i retten fordi han nektet å vedta et forelegg for brudd på taushetsplikten.

TILTALT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes må møte i retten fordi han nektet å vedta et forelegg for brudd på taushetsplikten.

Knut Viggen

Mens politiske motstanderen kobler inn høygiret i valgkampinnspurten, sitter Rødts partileder og førstekandidat i Oslo, Bjørnar Moxnes, på tiltalebenken i Oslo tingrett.

2015090309474120151117133529

PER FLAKSTAD

per.flakstad@fagbladet.no

I dag starter rettssaken mot Bjørnar Moxnes etter at Rødt-lederen nektet å godta et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetplikten fordi han publiserte en sladdet utgave av kommunerevisjonens rapport om Oslo kommunes saksbehandling i den såkalte Lindeberg-saken.

Saken begnte i 2011 med at en hjelpepleier ble anmeldt for seksuelle overgrep mot to beboere ved Lindeberg sykehjem. Politiet henla senere anmeldelsen, men først to år senere – etter lang tids kamp – fikk hjelpepleieren en unnskyldning og jobben sin tilbake.

Siktet for brudd på taushetsplikten

Saken ble gransket av kommunerevisjonen, og Oslo kommune la selv ut rapporten på sin hjemmeside. Her var flere avsnitt sladdet i sin helhet.

Da Moxnes la ut rapporten på Rødts hjemmeside, var kun enkelte opplysninger sladdet.

Ifølge Moxnes hadde kommunet sladdet mange opplysninger som var kritiske til kommunens og kommunale lederes håndtering av saken.

I etterkant ble han anmeldt av Oslo kommune og senere siktet for brudd på taushetsplikten for personer i kommunal tjeneste.

Mister tre dager med valgkamp

– I innspurten av valgkampen må jeg sitte på tiltalebenken fordi kollegene mine i Oslo bystyre – bortsett fra representantene fra SV og Rødt – har politianmeldt meg. De som anmeldte meg, og som dermed slo ring om hemmeligholdet i saken, kan derimot drive valgkamp på høygir. Det er så bakvendt som det kan få blitt, skriver Moxnes på sin facebook-profil.

Han ser fram til å få muligheten til å tale sin sak i retten, men skulle gjerne ha brukt tiden til å drive valgkamp i steden.

– Det er med blandede følelser at jeg må bruke tre dager i retten midt under valgkampinnspurten, sier han til NTB.

Stiller spørsmål ved motivet

Professor i rettsvitenskap Jan Frithjof Bernt ved Universitetet i Bergen sier til Aftenposten at Moxnes vanskelig kan ha brutt taushetsplikten ved å gi opplysninger om ansattes tjenesteforhold. Derimot er det et klart brudd på loven å gi opplysninger om pasienters helseforhold. Et unntak er imidlertid hvis pasientene er tilstrekkelig anonymisert.

Dette er det nå tingretten som må ta stilling til.

Professoren mener det er grunn til å stille spørsmål ved motivet for å anmelde Moxnes.

– Er det av hensyn til pasienten, eller er det underliggende motivet at man ønsker å statuere et eksempel for å skjerme tilsatte og folkevalgte ledelser mot kritikk, sier han til Aftenposten.

Det er satt av tre dager til rettforhandlingene – torsdag, fredag og mandag 7. september.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy