Ronny kutter greinene på julegrana, for så å bore dem inn igjen: – Folk lurer jo fælt på hva vi driver med
TRADISJON: Tømrer Ronny og kollegaene bruker en dag i november hvert år på å sminke julegranapå Universitetsplassen i Oslo.
Hege Breen Bakken
Julegrana på Universitetsplassen i Oslo må gjennom et dagsverk av en ansiktsløftning før julelysene tennes på søndag.
hege.bakken@fagbladet.no
Den ser litt glissen ut der den rager høyt over brosteinen på Universitetsplassen i Oslo sentrum en onsdag formiddag.
Julegrana som er hentet ned fra de dype skoger, må derfor gjennom en real overhaling før den ser akseptabel ut for hovedstadens borgere.
Det innebærer at det meste av greiner sages av – sånn cirka hundre stykker, for så å bli boret inn i stammen igjen slik at treet rett og slett blir penere enn det naturen selv sørger for.
Tredje året
– Folk lurer jo fælt på hva vi driver med og hvorfor, sier tømrer Ronny Pedersen i Oslo kommunes bymiljøetat.
Det er med andre ord ingen vanlig dag på jobben for Fagforbundet-medlemmet. Men han begynner å bli dreven, for nå har han gjort dette tre år på rad.
– Det er jo en litt spesiell oppgave, men veldig hyggelig at folk bryr seg, sier han og ler så frostrøyken ryker.
– Stort sett positive
Han forklarer det hele med at det ikke er bare bare å finne en julegran som passer inn i bildet som nordmenn har av det perfekte juletreet.
Når Oslo kommunes medarbeidere henter julegrana i skogen, bør den ikke stå langt unna en vei. Den skal jo være enklest mulig å frakte ned til byen. Dessuten bør den stå så fritt som mulig, slik at det er rikelig med greiner.
Likevel er det altså en del å fikse på etter at grana er plassert på brosteinen. Kanskje litt for glissent på midten, noen litt for lange greiner øverst, eller litt for tett på den ene siden.
Tømrer Ronny og kollegaene bruker derfor en dag i november hvert år på å sminke julegrana, noe som engasjerer forbipasserende veldig.
– Folk ler og blir overrasket når de får høre hva vi holder på med. Det er morsomt at engasjementet er så stort. De er stort sett positive, sier Pedersen.
– Vi hadde nok fått høre det hvis julegrana så stusselig ut, tror tømreren som nå håper at resultatet blir bra og at folk blir fornøyde.
Hege Breen Bakken