LO-kongressen
Russisk LO får ikke komme på LO-kongressen
Liv Tørres er leder av internasjonal avdeling i LO,
Jan-Erik Østlie
Russisk LO var opprinnelig invitert til LO-kongressen, som starter mandag 30. mai. Etter Russlands invasjon i Ukraina, et angrep russisk LO har gitt sin fulle støtte, er invitasjonen trukket skriftlig tilbake.
helge@lomedia.no
Den opprinnelige invitasjonen til å gjeste LO-kongressen ble sendt til russisk LO før angrepet på Ukraina 24. februar. Under en måned senere, 21. mars, ble innbydelsen trukket skriftlig tilbake.
Etter det FriFagbevegelse erfarer, behandler ITUC, den internasjonale fagbevegelsens organisasjon, i disse dager spørsmålet om FNPR skal kastes ut av organisasjonen eller ikke.
FNPR er den desidert største fagorganisasjonen i Russland, med rundt 20 millioner medlemmer. KTR er en mindre fagorganisasjon, med 2,1 millioner medlemmer. KTR gikk i motsetning til «storebror» tidlig ut mot Putins invasjon av Ukraina.
Russisk LO støtter invasjonen i Ukraina: – Svært skuffende, mener LO i Norge
Debatt: «Russisk fagbevegelse er splittet om Ukraina»
Leder av internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres, mener det er umulig for LO å opprettholde invitasjonen til FNPR etter deres uttalte, gjentatte og sterke støtte til invasjonen av Ukraina.
– Deres uttalelser er uforenlige med LOs uttalte verdier, mål og virke. Det ville vært svært vanskelig å ha de på Kongressen, sier Liv Tørres, til FriFagbevegelse.
Hun understreker at LO fortsatt ønsker å videreføre «Folk til Folk»- programmet, og så langt det er mulig også kontakt med tillitsvalgte og andre i russisk fagbevegelse. «Folk til Folk» er en del av det såkalte Barentssamarbeidet, et formalisert samarbeid mellom Russland, Finland, Sverige og Norge.
– Det er ikke det russiske folk eller det brede tillitsvalgtapparatet vi reagerer overfor. Men ledelsen i en landsorganisasjon som uttrykker seg minst like aggressivt som Putin selv, sier Liv Tørres.
– På sikt håper vi å komme tilbake til det gode samarbeidsforholdet som vi har hatt opp gjennom årene med FNPR. Vi ønsker selvsagt dialog, men tenker det bør være andre arenaer vi skal ha den dialogen på akkurat nå enn en kongress hvor hovedmålet er å diskutere den overordnede kampen mot ulikhet og for demokrati både ute og hjemme, poengterer Liv Tørres.