JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

48-timersregelen

Så lenge bør du være borte fra jobben når du er syk

INGEN AVTALE: Det finnes ingen sentrale avtaler mellom partene i arbeidslivet som omhandler 48-timersregelen

INGEN AVTALE: Det finnes ingen sentrale avtaler mellom partene i arbeidslivet som omhandler 48-timersregelen

Tri Nguyen Dinh

Om du har med mat eller utsatte mennesker å gjøre, hold deg til 48-timersregelen ved omgangssyke.

2017111712453220171117124532

anne.siri@lomedia.no

I barnehagene gjelder den såkalte 48-timersregelen: ved diaré og oppkast skal barnet holdes hjemme i to døgn etter symptomene har gitt seg. Barn har gjerne ikke de samme hygiene-rutinene som voksne og omgangssyke spres særlig lett i barnehager som følge av tett kontakt, forklarer overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet. Tilsvarende råd gjelder også for enkelte yrkesgrupper.

– Hvis du lager eller serverer mat bør du holde deg til 48-timersregelen ved omgangssyke. Likedan hvis du jobber med mennesker som er særlig utsatt for infeksjonssykdommer. For eksempel med for tidlig fødte barn eller på en intensivavdeling, forklarer Bruun.

Ansatte som har ansvar for å tilberede eller servere mat i barnehager bør holde seg hjemme mens de er syke, og i to døgn etter at symptomene har gitt seg. Andre barnehageansatte bør være hjemme mens de har symptomer, og ellers være nøye med hygienen når de er tilbake på jobb, utdyper Tone Bruun.

Isabella var alvorlig syk, legen sa hun trengte sex

Ingen sentrale avtaler

Fagforbundet organiserer blant andre barnehageansatte og ansatte i omsorgsektoren. Det finnes ingen sentrale avtaler mellom partene i arbeidslivet som omhandler 48-timersregelen, opplyser Unni Rasmussen, tidligere leder av forhandlingsenheten i forbundet.

Mattilsynet har hovedansvar der det tilberedes og serveres mat. Ved sykehus og andre helseinstitusjoner har de som regel et eget smittevernpersonell, får vi vite av Tone Bruun. Hun framholder Smittevernveilederen som en viktig kilde til informasjon. Den brukes mye av kommuneoverleger og smittevernleger som har hovedansvar for smittevern i sin kommune, for eksempel i barnehagene. Veilederen brukes også av helsepersonell som gir råd til pasienter. Rådene må gis med kunnskap om hvert enkelt tilfelle eller utbrudd, framholder Bruun. FHI har også laget en egen brosjyre om omgangssyke.

– Det er litt ulikt hvordan informasjonen gis fra sted til sted, den tilpasses lokale forhold, forteller Tone Bruun.

Ikke host folk opp i ansiktet

Og så var det influensaen. De harde dagene er over, men jeg sitter fortsatt krøket i åpent kontorlandskap og tørrhoster – på tredje uka. Kollegaen min snur seg mot meg og spør om jeg ikke burde holdt meg hjemme? Hun vil jo ikke smittes.

Mange virksomheter tar kontakt for å få klare fraværsråd, men Folkehelseinstituttet gir ikke så mange, ifølge Bruun.

– Host i papirlommetørkle, ikke host andre opp i ansiktet. Og vask hendene ofte, råder Tone Bruun, som er ansatt ved avdeling for infeksjonsovervåking.

Hvis feberen herjer i kroppen orker de fleste ikke å gå på jobben uansett, mener hun.

Kan du be sjefen sende syk kollega hjem?

Mer smitte om vinteren

– Du må nok leve med tørrhosten. Den varer gjerne i tre-fire uker, sier overlege Kjersti Skantze ved A-Med i Oslo, som blant annet er fagbevegelsens bedriftshelsetjeneste.

Tørrhosten kommer av overfølsomhet i slimhinnene etter en luftveisinfeksjon. Den er mindre smittsom nå enn i starten av forkjølelsen, opplyser Skantze.

Vintertid er smittetid fordi vi oppholder oss mer innendørs og er gjerne tettere på folk, skal vi tro bedriftslegen. På bussen står vi som sild i tønne.

– Men jeg kan altså trygt gå på jobb med denne tørrhosten min?

– Ja. Dessuten ville sykefraværet blitt veldig høyt om alle skulle vært hjemme ved forkjølelse og langvarig hosting, sier Skantze.

At korttidsfraværet er høyere i vinterhalvåret enn ellers, er noe bedriftslegen bekrefter.

Isabella var alvorlig syk, legen sa hun trengte sex

Fra sju til ti dager

– Har det ikke vært ekstra mye feber og oppkast de siste månedene?

– Noroviruset har gitt mye omgangssyke, men sånn er det i grunnen hver vinter. Influensa har det vært mye av på Østlandet og i Midt-Norge, og den har gått særlig hardt utover eldre pasienter. Sesongen startet uvanlig tidlig, men totalt sett har det ikke vært noe mer sykdom enn vanlig, sier Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.

Hun bekrefter at det kan ta en stund å bli ordentlig frisk fra influensa, ofte varer den fra sju til ti dager. I tillegg kan det skje komplikasjoner i form av bakterieinfeksjoner, for eksempel lungebetennelse.

Syke eldre trenger god munnhelse

Kort om smitte:

• Smitte er overføring av et smittestoff fra en organisme til en annen, direkte eller indirekte.
• God håndhygiene er viktig for at smitte ikke skal skje.
• Vend deg bort når du hoster eller nyser, og gjør det i papir eller mot armen.
• Smitten er størst i første fase av forkjølelse og influensa.

• Ved omgangssyke, hold deg borte fra arbeid i 48 timer etter at symptomene har gitt seg, særlig hvis du jobber med mat eller utsatte mennesker.

Les mer om smitte på Folkehelseinstituttet, fhi.no.

Kilde: Wikipedia, Folkehelseinstituttet

Hva er 48-timersregelen?

• Ved omgangssyke skal barn holdes hjemme fra barnehagen i to døgn etter at symptomene har gitt seg.
• Det skal voksne også, om de jobber med mat eller med mennesker særlig utsatt for infeksjonssykdommer.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy