FRONTFAGET: Fellesforbundets leder Jørn Eggum sikter seg inn mot 4 prosents lønnsvekst. Da det er mer enn antatt prisvekst, vil det kunne føre til høyere lønn.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
Årets lønnsoppgjør skal etter alt å dømme foregå forbundsvist. Det betyr at Fellesforbundet, som er LOs største fagforbund i privat sektor, skal først ut i forhandlinger. Resultatet av Fellesforbundets lønnsoppgjør vil legge grunnlaget for alle andres lønnsøkning.
Fellesforbundet skal i vår forhandle om hele 71 overenskomster.
Dette er kravene:
1. Mer i lommeboka
Medlemmene i Fellesforbundet skal få økt kjøpekraft. Det betyr rett og slett at lønna skal øke mer enn prisene. De eksakte summene vil variere fra område til område, men forbundet har bestemt at det skal stilles ekstra krav i bransjer der lønna er lav eller der det har vist seg vanskelig å få ut noe særlig gjennom lokale oppgjør. Et eksempel på en slik bransje er hotell og restaurant.
• Hva skjer når? Her er kalenderen for lønnsoppgjøret
Fellesforbundet mener det absolutt må være rom for lønnsvekst. Krona er svak og lønnsoppgjørene de siste åra har vært veldig moderate.
I VG sier forbundsleder Jørn Eggum at en lønnsvekst på 4 prosent bør være realistisk, i og med at industrien selv anslår en vekst i produksjonen på mellom 6 og 8 prosent. Motparten i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen mener lønnsveksten bør ligge under 3 prosent.
• Er du fagarbeider? Da kan du glede deg til lønnsoppgjøret
2. AFP og tjenestepensjon
Dette er en nøtt. Forhandlingene om en ny ordning for avtalefestet pensjon (AFP) er ennå ikke avklart, selv om oppgjøret for to år siden var ment å skulle løse problemene med AFP. Fellesforbundet er opptatt av at alle som uforskyldt faller utenfor ordningen (for eksempel ved konkurser eller sykdom) skal sikres, og at AFP fortsatt skal være knyttet til tariffavtale. Men om dette blir en del av årets oppgjør var ikke avklart da Magasinet gikk i trykken.
• Helsefagarbeider Hanguin (47) har ikke råd til å bli boende
3. Innleie og seriøst arbeidsliv
Fellesforbundet vil kreve at bedrifter som skal leie inn arbeidskraft får plikt til å avklare både hvor lenge innleien skal vare og bakgrunnen for innleien. De må også begrunne hvorfor de ikke like gjerne ansetter noen fast, og de må dokumentere innleide arbeideres lønn og arbeidsvilkår.
• Dette er snittlønnen i 350 yrker
4. Likestilling
Et aktivt arbeid for likestilling skal forankres i tariffavtalene, slik at bedrifter og ansatte best kan samabeide om dette. Bedrifter har plikt til å samarbeide med ansatte om likestillingsarbeid.
5. Etter- og videreutdanning
Fellesforbundet mener det er behov for en stor reform for å få til et kraftig kompetanseløft i arbeidslivet. Ikke minst i møte med digitalisering, automatisering og robotisering. Men et slikt løft må skje på en måte som gjør at arbeidstakere har reell mulighet til å utdanne seg.
Kravet til lønnsoppgjøret er derfor at partene i arbeidslivet skal bli enige om å starte jobben med å utvikle denne reformen i samarbeid med myndighetene.
6. Forskuttering av sykepenger
Når du blir syk, betaler arbeidsgiver lønn i 16 dager, før Nav overtar. Men mange bedrifter har ulike ordninger for arbeidere og funksjonærer når det gjelder om de ansatte får forskuttert sykepengene fra arbeidsgiver, eller om de må vente til Nav starter utbetalingene. Dette mener Fellesforbundet er en urettferdighet, og krever at alle skal behandles likt.
7. Fri til konferansetime
Foreldre har mye oppfølging av barn i skolen og barnehagen, og nå krever Fellesforbundet at også konferansetime i barnehage skal gi rett til permisjon med lønn.
• Les alt om årets lønnsoppgjør her
• Snart kan helsefagarbeider Camilla (26) kjøpe sin egen bolig
Frontfaget
• Frontfagsmodellen går ut på at det er industrien som først forhandler om lønn. Dette er bedrifter som er avhengig av lønnsomhet i et internasjonalt marked.
• Deretter kan alle de andre, blant andre offentlig sektor, gjennomføre sine forhandlinger i tråd med industriens lønnsvekst. Det blir ofte omtalt som rammen.
• Ved forbundsvise oppgjør er det Fellesforbundet/LO og Norsk Industri/NHO som forhandler om frontfaget, i det som kalles Industrioverenskomsten.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet