JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020, frontfaget:

Så mye høyere lønn kan du forvente i årets lønnsoppgjør

FRONTFAGET: Fellesforbundets leder Jørn Eggum sikter seg inn mot 4 prosents lønnsvekst. Da det er mer enn antatt prisvekst, vil det kunne føre til høyere lønn.

FRONTFAGET: Fellesforbundets leder Jørn Eggum sikter seg inn mot 4 prosents lønnsvekst. Da det er mer enn antatt prisvekst, vil det kunne føre til høyere lønn.

Erlend Angelo

En svak krone og en rekke moderate lønnsoppgjør gjør at Fellesforbundet krever økt lønnsvekst i år. Det vil kunne gi deg mer å rutte med.

2020021212271120200212122711

eline@lomedia.no

Årets lønnsoppgjør skal etter alt å dømme foregå forbundsvist. Det betyr at Fellesforbundet, som er LOs største fagforbund i privat sektor, skal først ut i forhandlinger. Resultatet av Fellesforbundets lønnsoppgjør vil legge grunnlaget for alle andres lønnsøkning.

Fellesforbundet skal i vår forhandle om hele 71 overenskomster.

Dette er kravene:

1. Mer i lommeboka

Medlemmene i Fellesforbundet skal få økt kjøpekraft. Det betyr rett og slett at lønna skal øke mer enn prisene. De eksakte summene vil variere fra område til område, men forbundet har bestemt at det skal stilles ekstra krav i bransjer der lønna er lav eller der det har vist seg vanskelig å få ut noe særlig gjennom lokale oppgjør. Et eksempel på en slik bransje er hotell og restaurant.

Hva skjer når? Her er kalenderen for lønnsoppgjøret

Fellesforbundet mener det absolutt må være rom for lønnsvekst. Krona er svak og lønnsoppgjørene de siste åra har vært veldig moderate.

I VG sier forbundsleder Jørn Eggum at en lønnsvekst på 4 prosent bør være realistisk, i og med at industrien selv anslår en vekst i produksjonen på mellom 6 og 8 prosent. Motparten i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen mener lønnsveksten bør ligge under 3 prosent.

Er du fagarbeider? Da kan du glede deg til lønnsoppgjøret

2. AFP og tjenestepensjon

Dette er en nøtt. Forhandlingene om en ny ordning for avtalefestet pensjon (AFP) er ennå ikke avklart, selv om oppgjøret for to år siden var ment å skulle løse problemene med AFP. Fellesforbundet er opptatt av at alle som uforskyldt faller utenfor ordningen (for eksempel ved konkurser eller sykdom) skal sikres, og at AFP fortsatt skal være knyttet til tariffavtale. Men om dette blir en del av årets oppgjør var ikke avklart da Magasinet gikk i trykken.

Helsefagarbeider Hanguin (47) har ikke råd til å bli boende

3. Innleie og seriøst arbeidsliv

Fellesforbundet vil kreve at bedrifter som skal leie inn arbeidskraft får plikt til å avklare både hvor lenge innleien skal vare og bakgrunnen for innleien. De må også begrunne hvorfor de ikke like gjerne ansetter noen fast, og de må dokumentere innleide arbeideres lønn og arbeidsvilkår.

Dette er snittlønnen i 350 yrker

4. Likestilling

Et aktivt arbeid for likestilling skal forankres i tariffavtalene, slik at bedrifter og ansatte best kan samabeide om dette. Bedrifter har plikt til å samarbeide med ansatte om likestillingsarbeid.

5. Etter- og videreutdanning

Fellesforbundet mener det er behov for en stor reform for å få til et kraftig kompetanseløft i arbeidslivet. Ikke minst i møte med digitalisering, automatisering og robotisering. Men et slikt løft må skje på en måte som gjør at arbeidstakere har reell mulighet til å utdanne seg.

Kravet til lønnsoppgjøret er derfor at partene i arbeidslivet skal bli enige om å starte jobben med å utvikle denne reformen i samarbeid med myndighetene.

6. Forskuttering av sykepenger

Når du blir syk, betaler arbeidsgiver lønn i 16 dager, før Nav overtar. Men mange bedrifter har ulike ordninger for arbeidere og funksjonærer når det gjelder om de ansatte får forskuttert sykepengene fra arbeidsgiver, eller om de må vente til Nav starter utbetalingene. Dette mener Fellesforbundet er en urettferdighet, og krever at alle skal behandles likt.

7. Fri til konferansetime

Foreldre har mye oppfølging av barn i skolen og barnehagen, og nå krever Fellesforbundet at også konferansetime i barnehage skal gi rett til permisjon med lønn.

Les alt om årets lønnsoppgjør her

Snart kan helsefagarbeider Camilla (26) kjøpe sin egen bolig

Dette tjener toppsjefene i Norges 100 største selskaper

Frontfaget

• Frontfagsmodellen går ut på at det er industrien som først forhandler om lønn. Dette er bedrifter som er avhengig av lønnsomhet i et internasjonalt marked.

• Deretter kan alle de andre, blant andre offentlig sektor, gjennomføre sine forhandlinger i tråd med industriens lønnsvekst. Det blir ofte omtalt som rammen.

• Ved forbundsvise oppgjør er det Fellesforbundet/LO og Norsk Industri/NHO som forhandler om frontfaget, i det som kalles Industrioverenskomsten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy