JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så mye øker grunnbeløpet i folketrygden: – Veldig skuffet

IKKE FORNØYD: Jan Davidsen er ikke fornøyd med oppgjøret.

IKKE FORNØYD: Jan Davidsen er ikke fornøyd med oppgjøret.

Nanna Aanes Wolden

Grunnbeløpet i folketrygden økes med 5408 kroner til 124.028 kroner i årets trygdeoppgjør. – Oppgjøret mangler en sosial profil, mener Pensjonistforbundet.

2024052310531620240523105316

I år øker alderspensjonene med 4,58 prosent, med en økning fra 1. mai på 2,76 prosent. Uføretrygd og andre trygdeytelser for personer under 67 år øker med 5,15 prosent i år, med vekst på 4,56 prosent fra 1. mai, opplyser Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– I Norge skal alle skal ha trygghet for pensjon og trygd. Jeg er glad for at alle parter i trygdeoppgjøret er enige om tallgrunnlaget. Dette er en regelstyrt og forutsigbar ordning. Som de aller fleste av organisasjonene peker på, blant annet alle de fire arbeidstakerorganisasjonene, er resultatet av årets trygdeoppgjør fullt i samsvar med reglene som Stortinget har bestemt, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

FORNØYD: Tonje Brenna er glad for at partene kom til enighet.

FORNØYD: Tonje Brenna er glad for at partene kom til enighet.

Sissel M. Rasmussen

Oppgjøret beregnes ut fra et gjennomsnitt av lønns- og prisvekst. Pensjonister får et snitt av lønns- og prisvekst, mens de som mottar trygd, får en økning tilsvarende lønnsvekst.

– Småpenger

Leder Jan Davidsen av Pensjonistforbundet og tidligere Fagforbundet leder er ikke fornøyd.

– Vi er veldig skuffet over at hovedkravet vårt ikke blir innfridd. Vi er kjent med tallene som ligger til grunn, men vi hadde håpet på en sterkere sosial profil fra regjeringen. Det er stadig flere mennesker som sliter, sier han til Nettavisen.

Også Rødt reagerer på oppgjøret. Stortingsrepresentant Mimir Kristjansson mener dette bare blir småpenger for de som har minst.

SMÅPENGER: Mimir Kristjansson sier dette bare blir småpenger for de som har minst.

SMÅPENGER: Mimir Kristjansson sier dette bare blir småpenger for de som har minst.

Jan-Erik Østlie

– Minsteytelsene i folketrygden er i dag på et nivå det knapt går av å leve av. Regjeringen burde brukt trygdeoppgjøret til å bli enige med organisasjonene om en opptrappingsplan for de laveste ytelsene, men når det ikke skjer, vil vi løfte slike forslag på Stortinget, sier han.

Krevde minstetillegg

Pensjon og trygdeutbetalingene økes med virkning fra utbetalingen i juni, inkludert en etterbetaling for mai måned.

Pensjonistforbundet, Samarbeidskomiteen for pensjonister (SAKO) og Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) leverte 16. mai felles krav til regjeringen i årets trygdeoppgjør.

De krevde blant annet en minsteøkning på 13.650 kroner til pensjonister og uføre, og lavere skatt for pensjonister.

isabel.bech@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy