JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsavklaringspenger

Saksbehandlingstiden for AAP øker: – Blir stående uten inntekt i flere uker og måneder

UMULIG: – Å ha tillit til Nav med sine lovnader og ord er ikke lenger mulig, sier Elisabeth Thoresen.

UMULIG: – Å ha tillit til Nav med sine lovnader og ord er ikke lenger mulig, sier Elisabeth Thoresen.

Hanna Skotheim

Siden mai i fjor har saksbehandlingstiden økt med fire uker for arbeidsavklaringspenger (AAP). Hovedårsaken er økning i antall personer som mottar AAP, ifølge Nav.

2024052809093720240528090935

– En AAP-søknad har i dag 15 ukers saksbehandlingstid. I mai i fjor var den 11 uker, sier, sier Elisabeth Thoresen, leder for AAP-aksjonen til Dagsavisen.

Hun sier at flere som tar kontakt, forteller om opp mot seks måneders behandlingstid på en slik søknad, og at de blir stående uten noen løpende inntekt i flere uker og måneder.

– Å ha tillit til Nav med sine lovnader og ord er ikke lenger mulig, sier Thoresen.

Trygdeoppgjeret: – Eg har gråtande folk på telefonen som ikkje orkar meir

Nav bekrefter at saksbehandlingstiden har økt med fire uker. Stine Olsen, direktør i Nav Arbeid og ytelser, sier de i år har fått midler til økt grunnbemanning, men det tar tid å rekruttere og få opp kompetansen.

– Vi forventer derfor en gradvis nedgang i saksbehandlingstiden i tiden fremover, sier Olsen, som understreker at de har laget rutiner for å prioritere søknader som haster.

Trygdeoppgjøret er klart: Så mye øker pensjoner og trygder

Grunnen til at saksbehandlingstiden øker, er ifølge Olsen først og fremst en økning på antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger.

– Det er nesten 9000 flere ved utgangen av første kvartal i 2024 enn på samme tid i 2023. Sykefraværet i Norge er økende, og det gjør at flere personer går over på AAP etter 52 uker sykemelding, sier Olsen.

Nå kryper minstelønna over 400.000 kroner

(©NTB)

uvakt@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy