JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Salget av reseptfrie smertestillende falt i fjor

FALL: Det har vært et fall i salg av smertestillende i fjor.

FALL: Det har vært et fall i salg av smertestillende i fjor.

Gorm Kallestad / NTB

Salget av reseptfrie smertestillende og febernedsettende legemidler gikk ned med 7 prosent i løpet av 2023, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

2024041809594620240418121539

Salget var likevel 9 prosent høyere enn 2019, før pandemien, skriver FHI i en pressemelding.

Paracetamol var det mest solgte reseptfrie legemiddelet mot feber og smerte og utgjorde hele 59 prosent av det totale salget. Det ble solgt i overkant av 11 millioner pakninger med paracetamol i fjor, en nedgang på 6 prosent sammenlignet med 2022.

– Paracetamol er i de fleste tilfeller førstevalg ved behandling av smerter og feber på grunn av lite bivirkninger ved bruk av anbefalte doser, sier seniorrådgiver Kristine Olsen i FHI.

Det nest mest solgte var ibuprofen, som utgjorde 32 prosent av det totale salget. Det gikk likevel ned med 9 prosent i fjor sammenlignet med året før.

– Gunstigere med Paracet enn Ibux

Norges Farmaceutiske Forening, Norsk forening for allmennmedisin og Den norske tannlegeforening gikk nylig ut i Dagens Medisin med en oppfordring om at legemiddelet ibuprofen, som Ibux, kun bør selges på apotek – og ikke i butikker, kiosker og bensinstasjoner.

Ibuprofen har høyere interaksjonsrisiko og høyere forekomst av bivirkninger enn paracetamol, påpekte legene.

– Folk flest tenker nok at det er hipp som happ, begge er smertestillende som kan kjøpes i butikken. Men for de fleste innbyggerne er det gunstigere med Paracet i stedet for Ibux, sa Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin til avisen.

Stadig flere bruker nesespray

Nesespray var det mest solgte reseptfrie legemiddelet i Norge i 2023 målt i doser.

Det ble solgt nær 8,8 millioner pakninger med slimhinneavsvellende nesespray og nesedråper. Salget har steget jevnt over flere år, men i fjor holdt salget seg omtrent uendret fra året før.

– Nesespray skal kun brukes til korttidsbehandling. Feilbruk av nesespray mot forkjølelse kan skade neseslimhinnen og forverre nesetetthet, sier Olsen.

(©NTB)

fredrik.moen.gabrielsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy