Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lund ikke enige

Sammenbrudd i pensjonssamtalene

NHO involveres i pensjonene i offentlig sektor

LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund har fortsatt et tett samarbeid etter NHOs årskonferanse (bildet) hvor de lanserte bærekraftsalternativet.

LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund har fortsatt et tett samarbeid etter NHOs årskonferanse (bildet) hvor de lanserte bærekraftsalternativet.

Jan-Erik Østlie

Forsøket på felles pensjonsløsning mellom LO og NHO er strandet. Men Fagforbundet er ikke bekymret.

2016021211140020160212145304

torgny@lomedia.no

VG melder i dag at samtalene mellom LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen-Lund om en totalrenovering av pensjonssystemet har brutt sammen.

Dette må du vite om pensjon

Inspirert av bærekraftalternativet som ble lansert på NHOs årskonferanse har de to fortsatt samtaler på egen hånd for å se på hvordan forenkle pensjonssystemet. En av grunnene til at det skjer akkurat nå, er at AFP-ordningen skal evalueres neste år. Så det var et forsøk på å være i forkant.

Ny aksjon vil slåss i tariffoppgjøret for bedre pensjon

Den norske modellen

I en felles uttalelse sier de at det samtaler mellom LO og NHO er en sentral del av den norske modellen.

Det som er spesielt er at LO involverer NHO også i diskusjonen rundt pensjonene i offentlig sektor.

Ikke bekymring i Fagforbundet

– Er det noen grunn til å være bekymret på vegne av arbeidtakerne i offentlig sektor?

– Vi i offentlig sektor kan ordne med med pensjone våre selv, sier Pål Skarsbak, en av Fagforbundets framste pensjonseksperter.

– Vi er i dialog flere steder, og skal i møte med statsråden til uka. Vi er i KS-området, og privat sektor er et annet område, sier Skarsbak.

• Følg oss på Facebook

I uttalelsen etter sammenbruddet understreker LO og NHO at «selv om partene har samtaler om pensjonsordningene på et overordnet nivå, er ikke det til hinder for at LOs forbund kan fremme krav om tariffesting av pensjonsordninger. Det er heller ikke til hinder for at NHO og NHOs landsforeninger kan stå fast på sin posisjon om å si nei til tariffesting av pensjon.»

Hjelpepleiere mister hundretusener i pensjon

Dragkamp om pensjon

Det er nå hard drakamp i LO om hvordan tjenestepensjonsordningen skal utformes. Diskusjonene på topp-plan skal ikke ha innflytelse på denne diskusjonen.

De to avslutter denne felles meldingen med at «Bærekraftsalternativet forplikter begge parter til å samarbeide om gode løsninger for fremtid.»

Sterkere reaksjoner i NHO

Da bærekraftsalternativet ble lansert i begynnelsen av januar ble det møtte med forbløffelse fra begge leire. Fra LO-hold var det en «vente og se» holdning.

Etterlyser innhold i bærekraftalternativet

I NHO-leiren skal det ha vært sterkere reaksjoner på at dette ikke var organisatorisk behandlet og at det binder NHO enda sterkere til LO som bare er en av partene på arbeidstakersiden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy