MED HJELM I HJEMMETJENESTEN: Andrea Harbak måtte bli kjørt i ATV, eller beltebil av Sivilforsvaret , da hun skulle på jobb denne uka.
Hjemmetjenestens instagramkonto: hjemmetjenesten_sos
marte.bjerke@fagbladet.no
Krevende. Men også litt gøy. Slik beskriver helsefagarbeider og plasstillitsvalgt Tora Rike de første dagene av det nye året på jobb på Sørlandet.
UNNTAKSTILSTAND: Tora Rike og kollegaene har vassa i snø til jobb. Noen har også måttet ta beltebil i bruk for å nå ut til dem som har trengt hjelp fra hjemmesykepleien den siste uka.
Privat
For det er jo ikke hver dag man får kjøre beltebil til jobb i hjemmesykepleien. Dét har nemlig vært løsningen når små elbiler har måttet gi tapt for kulde og store snømengder.
Med beltebil til jobb
Snøen begynte for alvor å lave ned første nyttårsdag, forteller Rike, men den virkelige dagen derpå kom tirsdag 2. januar. Da var det vanskelige forhold.
– Vi måtte ringe brukere som ikke trengte akutt hjelp for å melde fra om at vi ikke kunne komme, sier Rike, som forteller at hun og kollegaene har møtt stor forståelse fra dem som ikke har fått besøk.
Folk har i det hele tatt vært rause.
– Det har ikke vært lett å komme fram og vi har satt oss mye fast. Vi har fått hjelp av snille naboer, bistand av Sivilforsvaret og Ingieniørvesenet i Kristiansand kommune, forteller Rike.
Røde Kors har også bidratt.
Noen oppdrag må gjennomføres uansett vær. Rike har vassa med snø til livet inn til kreftpasienter.
– Vi har måttet prioritere, forteller hun.
De som har trengt akutt hjelp og medisiner har stått øverst på lista.
– Og de har vært så glade når vi har kommet, forteller Rike.
– Har du noen gang vært bekymra for pasientsikkerheten?
– Nei, sier hun.
«Alle mann til pumpene»
Også sjefen til Rike, avdelingsleder Lillie Marlen Bergstøl har måttet ta på seg boblejakka for å bistå de ansatte. Holdningen har vært «alle mann til pumpene», Bergstøl er imponert over innsatsen fra de ansatte.
Om Tora Rike og kollegene har lært noe av innsatsen i det litt ublide været? Spade i bilen er et hett tips fra det kalde sør. En godt skodd bil, og en varm vinterdress likeså.
Alle videoer er fra hjemmetjenestens egen instagramkonto: hjemmetjenesten_sos
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke