Leder Siri Follerås og nestleder Fredrik Olstad i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, er forundret av byrådet nå sår tvil om rekommunalisering av Madserud sykehjem.
Kathrine Geard
Av KATHRINE GEARD
– Våre medlemmer vil tilbake til kommunen. Dette er ikke det de ble forespeilet i valgkampen, sier Follerås og Olstad.
De nye byrådene i Bergen og Oslo har lovet utfasing av de kommersielle sykehjemmene etter hvert som kontraktene går ut. Alerisdrevne Odins vei bosenter og Søreide sykehjem i Bergen kom tilbake på kommunale hender fra 1.april.
• – Ikke ett sykehjem ut på anbud igjen
Av 15 kommersielt drevne sykehjem i Oslo er det fire som kan utfases i denne bystyreperioden. Først i løypa ligger Madserud sykehjem. Her løper kontrakten med Norlandia Care ut i september.
Men nylig ble de ansatte orientert om at Norlandia er bedt om å drifte videre på Madserud ut 2016. « I praksis vil dette bety at vi fortsetter akkurat som før – ut året», skriver ledelsen i det interne meldingsbladet. Samtidig fikk de ansatte vite at byrådet diskuterer om driften skal tilbys ideelle aktører.
• Raymond sier nei til konkurranseutsatte sykehjem
– Alle vil tilbake til kommunen
På spørsmål fra Fagbladet om hvordan de ser på den uventede vendingen, og den nye situasjonen for medlemmene, er lederduoen i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo krystallklare.
– Vi er rystet over at det skapes usikkerhet om hva som skjer og når Madserud skal tilbake til kommunal drift. Alle har levd i den tro at det skal skje 1. september, og våre medlemmer er utålmodige og skuffet.
Olstad og Follerås opplyser at de hadde et møte med medlemmene på Madserud sist uke. Og at alle ga uttrykk for at de vil tilbake til kommunen.
– Byrådet skal huske på at et enstemmig medlemsmøte har sagt at de vil rekommunaliseres. Så vi har veldig god dekning for å si at mange blir skuffet om så ikke skjer.
De peker på at byrådet nå har alle muligheter til å plassere ballen i mål.
– Det er viktig at byrådet holder tunga rett i munnen og hører på medlemmene våre. De har sagt klart nei takk til ideelle aktører.
Valgkamp og løfter
Ettersom Madserud er første mulighet byrådet har til å innfri valgløftet om rekommunalisering har de vanskelig for å forstå hvorfor byrådet tar en ekstra runde nå.
– Vi drev jo valgkamp for å få virksomheten tilbake i kommunal regi fordi det er best for våre medlemmer både faglig og lønnsmessig. Da går pengene tilbake der de skal, til faglig utvikling og ikke til skatteparadiser.
NHO hevder at de ansatte i de privatdrevne sykehjemmene har like gode lønns- og arbeidsvilkår som i de kommunale. Men det avviser Olstad og Follerås fullstendig, og viser til at de har god oversikt over alle avtaler som er inngått. Dette går også fram av en tidligere sak der Fagbladet fortalte om betydelige lønnsforskjeller på Madserudhjemmet og at helsearbeideren Chander Rekhas grunnlønn ville vært minimum 61.150 kroner høyere pr. år hvis hun hadde jobbet i et kommunalt sykehjem, i tillegg til AFP, særaldersgrense og tjenestepensjon. Hun og kollegene var derfor spente på hvordan en kommunal overtakelse ville slå ut for lønns- og pensjonsvilkår.
Avgjør snart
En årsak til at byrådet diskuterer anbudsrunde for ideelle aktører, som de også åpnet for i valgkampen, er at Madserud kan være eneste mulighet. Dette fordi et nytt EU-direktiv, som trer i kraft 1.juli, forbyr anbudsrunder kun for ideelle.
Byrådssekretær Benjamin Endre Larsen forklarer forlengelsen av Norlandias driftsperiode med praktiske årsaker.
– Vi trenger rett og slett mer tid til å håndtere dette best mulig.
Når det gjelder den nye diskusjonen om ideelle skal slippe til på Madserud nøyer Larsen seg med denne kommentaren:
– Avgjørelsen om vi skal la kommunen ha driften eller åpne for en ideell aktør vil bli tatt i nærmeste framtid.
Tidligere har eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) opplyst at de kartlegger mulighetene og er i dialog med byrådet i Bergen om hvordan de håndterer dette.
Vurdert i Bergen
I Bergen ble også drift i regi av ideell aktør ble vurdert, men på grunn av knapp tid var det ikke mulig. Men punkt 2 i vedtaket sier at minst ett av de nye sykehjemmene som kommunen skal bygge, planlegges for drift av ideell aktør.
Det ble også lagt vekt på at gjennomføring av virksomhetsoverdragelser overfor ansatte skulle skje i en omgang og med minst mulig risiko, går det fram av sakspapirene.
I begrunnelsen for vedtaket om å overta driften sier byråden at det ikke er ønskelig at midler som kunne vært brukt til å styrke velferdstilbudet overføres til kommersielle selskaper. Videre ønsket byråden å sikre at de ansattes lønns- og pensjonsvilkår er like gode for alle sykehjemsansatte i byen. Flere yrkesgrupper kom dårligere ut ved privat kommersielt drevet sykehjem enn ved kommunalt.
– Vi forventer at kommunen rydder opp, og at kommunen selv overtar driften av Madserud, avlsutter Follerås og Olstad.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte