JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De med flest helseplager har dårligst treningstilbud på jobben

Se hvor mange i ditt yrke som får trene i arbeidstiden

KOM IGJEN! Randi Kolskogen, aerobicinstruktør og assisterende butikksjef får fart på sine kollegaer ved Meny i Os (Bbildet er fra reportasjen «Opp av sofaen» i HK-Nytt, 2013)

KOM IGJEN! Randi Kolskogen, aerobicinstruktør og assisterende butikksjef får fart på sine kollegaer ved Meny i Os (Bbildet er fra reportasjen «Opp av sofaen» i HK-Nytt, 2013)

Martin Guttormsen Slørdal

De ansatte som får det beste treningstilbudet på jobb er de med minst helseplager, viser ny forskning fra Statistisk Sentralbyrå.

2017052310174320230821171436

yngvil@lomedia.no

Forskning viser at trening i arbeidstiden kan gi overskudd, samhold med kolleger og mindre sykefravær, skriver to forskere i Statistisk Sentralbyrå i en rapport som ble publisert mandag. Treningstilbud på jobb kan dermed både være en måte å belønne arbeidstakere og en strategi for at folk blir lenger i jobben, skriver de.

Alt i alt får 20 prosent av alle arbeidstakere trene i arbeidstiden, ifølge SSBs rapport som bygger på en levekårsundersøkelse nesten 7.000 nordmenn deltok i.

Her er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Salgsmedarbeidere får trene minst i jobbtiden

Dårligst stilt er folk som jobber med salg. Bare 3 prosent har tilbud om trening i arbeidstiden. Jordbrukere og fiskere følger etter. 6 prosent av dem har dette tilbudet. Bare 7 prosent av renholderne får trene i arbeidstiden.

I mange yrker med krav om høyere utdanning er det langt flere som får trene på arbeidsplassen. 32 prosent av ansatte med mastergrad har dette tilbudet, mens bare 14 prosent av de med grunnskole eller lavere har det.

Det er færre kvinner som har treningstilbud på jobben, uavhengig av utdanningsnivå.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Renholdere har flest helseplager

SSB har funnet at noen yrkesgrupper har flere helseproblemer som er jobbrelatert enn andre, ifølge deltakerne i levekårsundersøkelsen. 34 prosent av renholderne sier de har et helseproblem de selv mener er jobbrelatert. Til sammenligning har 10 prosent av de med akademiske yrker dette.

Målet med treningstilbud i arbeidstiden er å styrke de ansattes helse, skriver SSB-forskerne.

– Man kan ikke utelukke at treningstilbud bidrar til at ansatte i de minst utsatte gruppene har færre helseproblemer nettopp på grunn av treningen, skriver de.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy