JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Se lista: Disse kan bli tatt ut i barnehagestreik

TRYGGHET: Gode barnehager og skolefritidsordninger er viktig for barn og foreldre, mener LO.Illustrasjonsfoto: Colourbox com.

TRYGGHET: Gode barnehager og skolefritidsordninger er viktig for barn og foreldre, mener LO.Illustrasjonsfoto: Colourbox com.

Colourbox.com

Nok en gang er det de ansattes pensjon som er stridstema og som gjør at det kan bli streik i private barnehager fra mandag.

2022101109202520221011100728

per.flakstad@fagbladet.no

Fredag er fristen for å bli enige om et meklingsresultat etter at forhandlingene ble brutt i september. Hvis partene ikke blir enige, blir det streik i de private barnehagene fra mandag morgen.

Dersom det blir streik, har Fagforbundet varslet at de tar ut til sammen 455 medlemmer i barnehager på følgende steder: Oslo, Halden, Sarpsborg, Trondheim, Ålesund, Karmøy, Sandnes, Stavanger, Eidsvoll og Ullensaker.

I tillegg vil Utdanningsforbundet ta ut 513 medlemmer på de samme stedene, mens Delta vil ta ut 39 medlemmer.

Her kan du se i hvilke barnehager ansatte kan bli tatt ut i streik

– Avtalebrudd

– Det er et regelrett avtalebrudd når Private Barnehagers Landsforbund (PBL) går tilbake på løfter de forpliktet seg til skriftlig i protokoller fra tidligere lønnsoppgjør, sier forhandlingsleder for Fagforbundet, Anne Green Nilsen.  

Protokollen, som ble undertegnet av alle parter, sa at ansatte i PBL-barnehager skulle meldes inn i Fellesordningen for AFP senest fra januar 2023. Det vil gi AFP-ordning med et livsvarig tillegg på toppen av tjenestepensjonsordningen.  

I forhandlingene i september ville PBL videreføre dagens AFP-ordning fram til 2024, når det er antatt at nye regler for AFP i privat sektor er avklart.

– Medlemmene vil tape

– Fagforbundets medlemmer som jobber i PBL-barnehager, vil tape for framtida om vi ikke får på plass den nye AFP-ordningen raskt. For våre medlemmer utgjør det en stor forskjell om AFP er en livsvarig ordning eller kun en førtidspensjon, slik den er i dag. Det er bedre med livsvarig ordning lik den andre i privat sektor har, og som ligner ny AFP i offentlig sektor, sa Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen, da de ansattes organisasjoner brøt forhandlingene.

PBL: Vi har ikke brutt noen avtale

PBL er ikke enige i at de løper fra tidligere løfter:

– Vi har jobbet med pensjon og AFP over veldig mange år, og vi har, som arbeidstakerorganisasjonene, ambisjoner om å få gode løsninger på disse spørsmålene. Og så har vi vært enig med fagforeningene om at vi skal forhandle om ny ordning i PBL-området etter at reformert AFP i privat sektor er på plass. Forhandlingene om denne er nå utsatt til 2024, så forutsetningene for å forhandle er per i dag ikke på plass, skrev PBLs administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i en epost til Fagbladet etter at forhandlingene ble brutt. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy