Jøran Grønstad
yngvil@lomedia.no
FriFagbevegelse har regnet ut utviklingen i reallønna siden 2005 i noen av de største næringene. Tallene for 2015 ble presentert da Teknisk beregningsutvalg i formiddag la fram rapporten som er grunnlaget for årets lønnsoppgjør.
Ansatte i de største forhandlingsområdene fikk fortsatt mer å rutte med i fjor. Men lønnsveksten stuper: Reallønnsveksten for alle lønnstakere økte med bare 0,6 prosent fra 2014 til 2015.
Prisveksten i 2015 var på 2,2 prosent, for konsum i husholdninger og ideelle organisasjoner.
Slik regnet vi ut reallønnsveksten: Prisveksten i prosent for konsum i husholdninger og ideelle organisasjoner er for hvert enkelt år trukket fra den prosentvist årslønnsveksten i den enkelte næring.
Prisveksten er hentet fra hovedtall for konsum i Årlig nasjonalregnskap for 2015 (Statistisk sentralbyrå).
Årslønnsveksten er hentet fra tabell 1.1 i Teknisk beregningsutvalgs foreløpige rapport for lønnsoppgjøret i 2016.
ALLE:
Kilder: Årlig nasjonalregnskap for 2015 (SSB) og Teknisk beregningsutvalgs foreløpige rapport for lønnsoppgjøret i 2016
Les også: Slik kan kvinnelønna økes
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Colourbox.com
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg