JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seks av ti syns lønnsforskjellene er for store

SMÅ FORSKJELLER: Likhetstanken står veldig sterkt hos nordmenn, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

SMÅ FORSKJELLER: Likhetstanken står veldig sterkt hos nordmenn, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Tri Nguyen Dinh

– Likhet er en grunnleggende verdi for det norske folk, mener sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad. Internasjonale undersøkelser viser også at Norge scorer høyt på likhet.

2017081413203320230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

På spørsmålet om nordmenn stoler på andre mennesker, svarer 65 prosent ja. I land med store økonomiske og sosiale forskjeller er denne prosenten ned mot null.

Ifølge Norsk Monitor, en stor spørreundersøkelse som kartlegger nordmenns holdninger og verdier, syns 56 prosent at lønnsforskjellene er for store. Bare 5 prosent mener de er for små.

– Dette viser at likhetstanken står veldig sterkt hos nordmenn, sier Bjørnstad.

NHOs sjeføkonom: Vi bør ikke tukle med pensjonen

Veksten deles på mange

– Gjennom sentrale tariffavtaler og lønnsforhandlinger sørger vi for at ikke noen få stikker av med store lønnstillegg, mens det blir lite igjen til andre, sier han.

Den såkalte frontfagsmodellen, der konkurranseutsatt industri forhandler først og legger premissene for andres lønnsoppgjør, mener han bidrar til at partene i arbeidslivet selv tar ansvar for den norske konkurranseevnen.

– Men det er myndighetene som må sørge for at arbeidsledigheten ikke stiger, blant annet gjennom statsbudsjettene. Og hvis finanspolitikken ikke klarer å holde ledigheten nede, vil også oppslutningen om frontfagsmodellen bli svekket, sier Bjørnstad.

Arbeidsfolk får mindre og mindre av verdiskapningen

Øker ulikhetene

Helt siden 1970-tallet har kapitalinntektene økt, samtidig som investeringene i norsk næringsliv har falt.

– Derfor mener jeg det er feilslått politikk å redusere skattene på kapitalinntektene som et virkemiddel for å skape nye arbeidsplasser.

– Derimot er en slik politikk effektiv for å øke ulikheter ved å gjøre de rike rikere og arbeidstakerne fattigere, sier LOs sjeføkonom.

– Får vi en rask utvikling som støter folk ut av arbeidslivet, har vi mislykkes som samfunn

Velgerne bekymrer seg over økte forskjeller

Lottogevinsten endret alt for gjeldsslaven Beate

• Les 17 historer om forskjellsnorge

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy