JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikrere i risikofylte yrker. Nye regler på høring

EKSPONERES: Brann og redningsarbeidere eksponeres for utallige giftstoffer. Nå er to kreftformer foreslått lagt til lista over yrkessykdommer.

EKSPONERES: Brann og redningsarbeidere eksponeres for utallige giftstoffer. Nå er to kreftformer foreslått lagt til lista over yrkessykdommer.

Christian Mørdre

Sommerferien var så vidt i gang da regjeringen la ut på høring en forbedring av reglene for yrkesskade. Det kan være godt nytt for blant annet ansatte i brann og redning.

2024071613112920240716132833

ola.tommeras@fagbladet.no

«Ingen erstatning da du jobbet i et yrke der risikoen er høy.» Den konklusjonen har møtt brann- og redningsarbeidere som har blitt skadet på jobb. Nå kan slike vurderinger av risiko og skader i utsatte yrker gå over i historien.

Regjeringen la i sommer ut forslag med høringsfrist 31. oktober.

- Urimelig

I høringsnotatet heter det:

«Med dagens arbeidsulykkebegrep vil enkelte kunne oppleve at man ikke får skaden godkjent som yrkesskade fordi man har et risikofylt arbeid. Det er urimelig dersom normale forhold på arbeidsplassen skal ha avgjørende betydning for om man får ordinære trygdeytelser eller har krav på yrkesskadetrygd og yrkesskadeerstatning.»

Arbeidsulykkebegrepet vurderes endret slik at rett til erstatning sikres for ansatte i yrker med risikofylt hverdag.

"Et eventuelt endret arbeidsulykkebegrep vil kunne være svært viktig for den enkelte", heter det i høringsnotatet.

Får erstatning ved skader under pålagt trening

Ny sykdomsliste 

I samme høring legges det fram forslag til ny sykdomsliste. Denne er utredet av STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt).

Yrke som brannkonstabel er ført opp på ny yrkessykdomsliste for diagnosene mesoteliom og blærekreft.

«Det var kun mesoteliom og blærekreft som ble vurdert til å ha tilstrekkelig evidens av de studerte kreftsykdommene», skriver STAMI i sin utredning.

Ble sikret ved trening

Denne høringen følger opp stortingsmelding i mars måned i år som blant annet sikret at brann og redningsarbeidere får erstatning for skader ved trening.

Regjeringen fortsetter arbeidet med å modernisere yrkesskadeområdet og vil nå gå i gang med neste fase i dette arbeidet, heter det i høringsbrevet.

 

Gyver løs på etter sommerferien

Blant høringsinstansene er en rekke private organisasjon som Brannmenn mot kreft, i tillegg til offentlige instanser og arbeidslivets organisasjoner.

– Vi er veldig glad for at regjeringen setter yrkesskade på dagsordenen, sier seksjonsleder i Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen.

Like etter sommerferien vil Fagforbundet gyve løs på et høringssvar til de nye forslagene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy