Siv er eneste Frp-statsråd igjen fra 2013

SKIFTE: Etter de siste utskiftingene i regjeringen er Siv Jensen nå den eneste Frp-statsråden som har sittet siden 2013.

SKIFTE: Etter de siste utskiftingene i regjeringen er Siv Jensen nå den eneste Frp-statsråden som har sittet siden 2013.

Jan-Erik Østlie

Med Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes ute av regjering, har Frp ni avgåtte statsråder.

2018083110104120180831100421

Samferdselsministeren fortalte selv at han er på vei ut av regjeringen i et intervju med Dagbladet og like etter på Frps hjemmeside torsdag.

Sterkt kort

Med Solvik-Olsens avgang mister partileder og finansminister Siv Jensen en av sine mest solide støttespillere i regjeringen.

– Han har vært en viktig profil over lang tid og gjort en helt fenomenal innsats for regjeringsprosjektet, sier statsminister Erna Solbergs (H) tidligere spindoktor og rådgiver Sigbjørn Aanes til NTB.

– Han har vært av regjeringens sterkeste kort og brukt masse penger på et område som er viktig for Frps velgere, istemmer Minerva-skribent og Frp-kjenner Jan Arild Snoen.

Mannefall

Siden Frp kom inn i regjering med Høyre i 2013, har ni Frp-statsråder gått av. Av det opprinnelige laget er kun partilederen tilbake. Bare det siste halve året har fire profilerte Frp-statsråder sluttet.

Per Sandberg trakk seg som nestleder i partiet og gikk av som fiskeriminister for kort tid siden, mens Sylvi Listhaug måtte gå av som justisminister da hun mistet Stortingets tillit i vår.

Mannefallet trenger likevel ikke bety en varig svekkelse, mener Snoen og Aanes.

– Mange bytter på kort tid kan gi inntrykk av en viss ustabilitet. Men jeg tror ikke det er noe Frps velgere er veldig opptatt av. Det er viktigere for dem at det er noen i regjeringen som markerer og profilerer partiet, lyder Snoens analyse.

– Siv har vært flink og heldig med at hun har klart å erstatte sittende statsråder med nye profiler. Nå får vi en oppgradering for Jon Georg Dale. Han er kjent som et stort politisk talent også utenfor regjeringspartenes rekker. I tillegg byttes en tidligere ordfører (Søviknes) ut med en annen tidligere ordfører (Freiberg), sier Aanes.

Vil tilbake

Solvik-Olsen sier at han går av for å være med sin kone til USA der hun har fått legejobb på et barnesykehus.

– Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne. Det er en avtale vi har hatt, sier han til Dagbladet.

Om han kan fortsette som nestleder i Frp, må sentralstyret ta stilling til mandag, men 46-åringen åpner samtidig for gjenvalg på Frps landsmøte i mai neste år. Han varsler også at han er klar for å gjøre en innsats allerede under lokalvalgkampen 2019.

Stigende stjerne

Ifølge Snoen er Jon Georg Dale, som fredag blir ny samferdselsminister etter Solvik-Olsen, en kommende stjerne i Frp og dessuten trygt plassert i den delen av partiet som legger vekt på samarbeid med andre partier.

– Åpenbart en mann for fremtiden for Frp, sier Aanes.

Hoksrud bare smilte og sa at "jeg er helsepolitisk talsmann" da han passerte journalister på vei inn til sitt kontor på Stortinget.

– Han utmerker seg med en folkelig stil, men har jo også regjeringserfaring fra sin tid som statssekretær i Samferdselsdepartementet, sier Snoen.

Nye fjes fredag

Heller ikke olje- og energiminister Terje Søviknes har kommentert statsrådsbyttene. Ifølge opplysninger NTB og andre medier har fått, er forklaringen på avgangen dels hensyn til familien, dels at han vil tilbake til lokalpolitikken.

Bård Hoksrud og Kjell-Børge Freiberg kommer fredag inn som henholdsvis ny landbruksminister og olje- og energiminister.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy