JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet streiket i en måned:

Sju ansatte kan ha reddet pensjonen for nesten 90 kollegaer

Fagforbundet sin pensjonsekspert Steinar Fuglevaag sier at denne pensjonsordningen er den beste for de ansatte ved rehabiliteringssenteret.

Fagforbundet sin pensjonsekspert Steinar Fuglevaag sier at denne pensjonsordningen er den beste for de ansatte ved rehabiliteringssenteret.

Sidsel Hjelme

De ansatte ved helsesenteret fikk forhandlingsrett på pensjon, og beholder den gamle og gode pensjonsordningen. Det kommer også alle de andre ansatte til gode.

2021061814120720210618141206

idun.teeuwen@fagbladet.no

Torsdag 17. juni ble Fagforbundet og Røde Kors enige om pensjonen til de ansatte ved Haugland Rehabiliteringssenter.

Dette var takket være sju modige medlemmer som på en arbeidsplass med 90 ansatte var de eneste organiserte i Fagforbundet. De streiket i 30 dager, som i går, førte til at Fagforbundet fikk fullt gjennomslag.

Sju ansatte vant fram med pensjonskravet etter en måned med streik

Streiken har i all hovedsak dreid seg om hvilken pensjonsordning de ansatte skal ha. Røde Kors Haugland ønsket å endre tjenestepensjonsordningen til en innskuddspensjonsordning.

Offentlig tjenestepensjonsordning er pensjon fra arbeidsgiver for deg som jobber i kommunen, helseforetak eller en bedrift med offentlig tilknytning. Denne pensjonsordningen mener Fagforbundet er den beste.

– Den gir garantier for livsvarige pensjoner, kjønnsnøytral pensjon, årlig regulering, og sømløs overgang mellom ulike virksomheter med offentlig tjenestepensjon. Det er en klar fordel for de ansatte ved Røde Kors, som ofte har sine alternative stillinger i kommunene eller helseforetakene, skriver Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag til Fagbladet på e-post.

De ansatte hadde tidligere tariffavtalt offentlig tjenestepensjon gjennom tariffavtalen med Samfunnsbedriftene (KS Bedrift).

{u1}

Her kan du lese mer om de forskjellige pensjonsformene hos Statens pensjonskasse

Ukas mekling endte med at denne pensjonsordningen beholdes og blir tariffestet ut denne tariffperioden. Dermed beholdes forhandlingsretten på pensjon.

Derfor startet streiken

Større risiko for de ansatte

Fuglevaag forklarer at dersom de ansatte ved rehabiliteringssenteret hadde fått den nye pensjonsordningen, nemlig innskuddspensjon, hadde risikoen gått fra arbeidsgiver og forsikringsselskap, til den enkelte.

– Det kan gå bra, men om det går dårlig, så er det kun den enkelte ansattes ansvar. Og pensjonen blir dårligere for kvinner, fordi de lever lenger enn menn.

Alle kan nyte godene

Selv om kun sju ansatte streiket, har deres innsats ført til at alle de ansatte, selv de som ikke var organisert, nå får den samme pensjonsordningen.

– Sju modige medlemmer ved Røde Kors Haugland har stått i front i kampen for gode og trygge pensjonsordninger. For Fagforbundet er dette en stor seier, sier Odd-Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet og forhandlingsleder, i gårsdagens pressemelding.

Forvirret? Dette er de ulike pensjonsordningene

1. Offentlig tjenestepensjonsordning: Alle som jobber i stat og kommune har pensjon på jobben. Tjenestepensjon fra arbeidsgiver kommer i tillegg til folketrygden, som alle i Norge får utbetalt av NAV. Jobber du i offentlig sektor har du offentlig tjenestepensjon. Du blir trukket 2 prosent av lønnen din og arbeidsgiver betaler inn i snitt mellom 15 – 20 prosent. Det gir en viss andel av sluttlønnen din, justert for blant annet hvor mye du har jobbet og hvor mye du har tjent. Du slipper å bære risikoen for at pengene krymper om aksjemarkedet stuper, som kan være en risiko for de i privat sektor, som oftest har pensjonspengene i fonn. Men det betyr at du heller ikke får de store gevinstene.

2. Innskuddspensjon: Jobber du et sted hvor det er innskuddspensjon, betaler arbeidsgiver hvert år en prosentandel av lønnen til din pensjon. Pengene er dine, men du får ikke bruke dem før tidligst fra du er 62 år. Hvor stor prosentandel av lønnen din pensjonsinnskuddet tilsvarer, kommer an på hvor god pensjonsordningen din arbeidsgiver har valgt å ha. Innskuddssatsene for årlig pensjonsinnskudd varierer fra arbeidssted til arbeidssted.

(Kilde: KLP og Finansportalen.no)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy