JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Senterpartiet foran stortingsvalget:

Sju saker kan splitte Sp-landsmøtet i helga. Her er lista

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Jan-Erik Østlie

Foreldrepermisjon, OL-søknad og hvem som skal bli landets neste statsminister er blant sakene som kan skape bråk på Senterpartiets landsmøte til helgen.

2021060310362320210603103725

Senterpartiets landsmøte går av stabelen fredag og lørdag. Flere saker er ventet å skape debatt. Dette er noen av dem:

Statsministerkandidat

Flere fylkeslag har bedt partiet om å erklære Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat. Sentralstyret i Senterpartiet har derimot anbefalt landsmøtet ikke å omtale spørsmålet om hvem som skal være partiets foretrukne statsminister. Vedum selv står fast på at han vil holde fokus på politikk heller enn posisjoner.

OL-søknad

Senterungdommen vil at partiet skal gå inn for at Norge skal søke om å få arrangere vinter-OL i 2034. Fokus skal ligge på å gjenbruke arenaer og etablere nye eller restaurere eksisterende anlegg i områder hvor det er behov for dette. Sentralstyret anbefaler landsmøtet å avvise forslaget, men har vært splittet i saken.

Foreldrepermisjon

Senterpartiets programkomité har foreslått å øremerke de første seks ukene etter fødsel til barselpermisjon for mor. Disse seks ukene skal tas av den felles tredelen av foreldrepermisjonen, slik at denne reduseres fra 16 til 10 uker. Punktet har skapt debatt i partiet, og flere konkurrerende forslag kommer opp til votering på landsmøtet.

Valget: Sp-profiler tror ikke partiet vil stenge SV ute fra regjeringsforhandlinger

Skolemat

Programkomiteen foreslår å innføre et sunt skolemåltid for elever i grunnskolen og videregående skole, og at det skal kunne kreves egenandel. To fylker vil stryke hele punktet fra programmet, mens to andre fylker er uenige i at det skal kunne kreves egenandel.

Elbilpolitikk

Flertallet i Senterpartiets programkomité har gått inn for å innføre full moms for elbiler som koster mer enn 600.000 kroner, samtidig som bruksfordelene gradvis skal reduseres. Et mindretall ønsker å videreføre dagens kjøpsfordeler for elbiler til de er konkurransedyktige på pris og rekkevidde i alle segmenter.

Karbonavgift til fordeling

Mindretallet i programkomiteen vil utrede ulike ordninger for å kompensere CO₂-avgift til privatpersoner, for eksempel gjennom det som kalles «karbonavgift til fordeling». Sentralstyret er delt i saken, men et knapt flertall anbefaler landsmøtet å avvise forslaget.

Abort

Et mindretall i Senterpartiets programkomité vil skrote dagens abortnemnder og utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, mens flertallet går inn for å opprettholde dagens abortlov. Sentralstyret har på sin side spilt inn et tredje alternativ om å gjennomgå nemndenes «arbeidsmåte, rolle og navn», men beholde dagens grense på 12 uker.

(©NTB)

johan.falnes@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy