JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik får du best mulig traktekaffe på jobben

Det finnes noen enkle grep du kan ta som vil heve kaffekvaliteten på jobbtrakteren betraktelig.

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

1. Renhet

Det første først, renhold er viktig. Kaffetraktere bør renses regelmessig. Det finnes egne poser og flasker med remedier for slikt, men er du helt i beit for dette finnes det triks på Google som blant annet involverer valgfri metode blant disse:

NATRON: 0,5 dl natron i 10 dl varmt vann, kjør gjennom maskinen.

BAKEPULVER: 1 ts på 10 dl varmt vann, kjør gjennom maskinen.

EDDIK: En kopp 7 %-eddik, resten vann, kjør gjennom maskinen, hell ut, gjenta fire ganger.

Husk å skylle maskinen ved å kjøre helt normalt vann gjennom et par–tre ganger etter rensing! Du kan også bruke oppvaskmaskinmiddel til å rense, men da må du skylle meget godt etterpå.

2. Kaffefilter

Ekspertene foretrekker bleket, altså et sånt kritthvitt filter. Og her er et lite triks fra eliten: skyll filteret før bruk! Det fjerner potensiell papirsmak.

3. Råvarer

Kjøp god kaffe, rett og slett. Fra kaffekjedene, for eksempel. Så er det ikke sikkert alle har arbeidsgivere som vil refundere det om du kommer med kvittering for fem poser fancy kaffe hver dag. Et alternativt løp er om kaffedrikkende kollegaer går sammen og spleiser på litt ekstravagant kaffe til fredagen, for å gi helga den starten den fortjener.

Best er vel kaffen nykvernet, ifølge fiffen. Men hvis det går unna med kaffen uansett, så skal du ikke skamme deg over å få den filtermalt allerede i kaffesjappa.

Bruk friskt, kaldt vann. Helst fra noe rent, det vil si at du i alle fall må skylle kolben godt hvis det er den som er tiltenkt oppgaven. Men et desilitermål dedikert til formålet er sikkert bedre. Da har du også kontroll på mengden vann.

4. Mengde

Smaken er som baken, men 60–70 gram per liter er tommelfingerregelen. Tilsvarende 6–7 strøkne måleskjeer. En slik skje kan du kanskje kan tigge til deg fra den lokale matbutikken om det ikke er å finne blant kjøkkenredskapene på kontoret. I verste fall: bruk en toppet spiseskje. Noen ganger står det bakpå kaffeposen hva som er anbefalt dosering for kaffetypen.

De som er helt inne i det, bruker vekt for å få helt riktig kaffe/vann-forhold. Digitale kjøkkenvekter koster fra cirka kr 99. Kanskje sjefen er villig til svelge unna den kostnaden hvis det går løfter om eksepsjonelt god kaffe som gir økt medarbeidertilfredshet, god stemning og suveren produktivitet.

5. Ferskhet

Kaffen er diggest når den er relativt nybrygget og noenlunde varm. En form for termokanne kan forskyve varmetapet noe, men kaffen vil bli kjip etter hvert likevel. Det finnes noen kontorfellesskap (intern Fagblad-alarm) som har for vane å skrive ned når kaffen er laget på en postit-lapp og teipe på termosen. Da har kaffedrikkeren en pekepinn på hva hen kan forvente å få ut av kanna.

6. Noen andre småtterier

Det er ikke sikkert du får gjort så mye med kaffetrakteren på jobben uten å sette i gang masse kaos og byråkrati, men ved neste innkjøpsrunde er det greit å vite at Norsk Kaffeinformasjon har et eget register over traktere som er gode. Blant annet er 92–96 grader ideell traktetemperatur.

Greit også å ha med i notatblokka at kaffe visstnok bør oppbevares i originalemballasje, selv om du har kaffeboks, for å skåne mest mulig mot uønsket luft, lys og fuktighet.

Så sies det at også hvilken kopp du velger kan ha noe å si på smaken. Så det er også noe å tenke på! Men det får vi komme tilbake til i en eventuell artikkel en annen gang.

Kilde: Kaffegeek.no, Moccamaster, Dinside, Klikk.no, Kjerringraadkroken.com, CHAQWA og generelt kildenettverk

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

::-----------------------------------

t: Tittel i bildet [][]

t!-----------------------------------

u: Skygge under tittel [x][x]

u!-----------------------------------

f: Farge på tittel [#ffffff][#ffffff]

f!-----------------------------------

x: Tittel-look []

x!-----------------------------------

h: Tittel-plassering []

h!-----------------------------------

y: Bilde 2 som bilde på mobil []

y!-----------------------------------

i: Usynlig hovedbilde []

i!-------------------------------------------------

a: Video som hovedbilde:

auto [x] kontr [x] loop [x] ikke fs [x] stille [x]

a!-------------------------------------------------

e: Titteleffekt [][]

e!-----------------------------------

z: Tittelstørrelse [6][12]

z!-----------------------------------

j: JS-lenke [../mapper/spesial/2022/traktekaffe/traktekaffe.js]

j!-----------------------------------

k: JS-lenke []

k!-----------------------------------

l: JS-lenke []

l!-----------------------------------

c: CSS-lenke [../mapper/spesial/2022/traktekaffe/traktekaffe.css]

c!-----------------------------------

v: CSS-lenke []

v!-----------------------------------

b: CSS-lenke []

b!-----------------------------------

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

1. Renhet

Det første først, renhold er viktig. Kaffetraktere bør renses regelmessig. Det finnes egne poser og flasker med remedier for slikt, men er du helt i beit for dette finnes det triks på Google som blant annet involverer valgfri metode blant disse:

NATRON: 0,5 dl natron i 10 dl varmt vann, kjør gjennom maskinen.

BAKEPULVER: 1 ts på 10 dl varmt vann, kjør gjennom maskinen.

EDDIK: En kopp 7 %-eddik, resten vann, kjør gjennom maskinen, hell ut, gjenta fire ganger.

Husk å skylle maskinen ved å kjøre helt normalt vann gjennom et par–tre ganger etter rensing! Du kan også bruke oppvaskmaskinmiddel til å rense, men da må du skylle meget godt etterpå.

2. Kaffefilter

Ekspertene foretrekker bleket, altså et sånt kritthvitt filter. Og her er et lite triks fra eliten: skyll filteret før bruk! Det fjerner potensiell papirsmak.

3. Råvarer

Kjøp god kaffe, rett og slett. Fra kaffekjedene, for eksempel. Så er det ikke sikkert alle har arbeidsgivere som vil refundere det om du kommer med kvittering for fem poser fancy kaffe hver dag. Et alternativt løp er om kaffedrikkende kollegaer går sammen og spleiser på litt ekstravagant kaffe til fredagen, for å gi helga den starten den fortjener.

Best er vel kaffen nykvernet, ifølge fiffen. Men hvis det går unna med kaffen uansett, så skal du ikke skamme deg over å få den filtermalt allerede i kaffesjappa.

Bruk friskt, kaldt vann. Helst fra noe rent, det vil si at du i alle fall må skylle kolben godt hvis det er den som er tiltenkt oppgaven. Men et desilitermål dedikert til formålet er sikkert bedre. Da har du også kontroll på mengden vann.

4. Mengde

Smaken er som baken, men 60–70 gram per liter er tommelfingerregelen. Tilsvarende 6–7 strøkne måleskjeer. En slik skje kan du kanskje kan tigge til deg fra den lokale matbutikken om det ikke er å finne blant kjøkkenredskapene på kontoret. I verste fall: bruk en toppet spiseskje. Noen ganger står det bakpå kaffeposen hva som er anbefalt dosering for kaffetypen.

De som er helt inne i det, bruker vekt for å få helt riktig kaffe/vann-forhold. Digitale kjøkkenvekter koster fra cirka kr 99. Kanskje sjefen er villig til svelge unna den kostnaden hvis det går løfter om eksepsjonelt god kaffe som gir økt medarbeidertilfredshet, god stemning og suveren produktivitet.

5. Ferskhet

Kaffen er diggest når den er relativt nybrygget og noenlunde varm. En form for termokanne kan forskyve varmetapet noe, men kaffen vil bli kjip etter hvert likevel. Det finnes noen kontorfellesskap (intern Fagblad-alarm) som har for vane å skrive ned når kaffen er laget på en postit-lapp og teipe på termosen. Da har kaffedrikkeren en pekepinn på hva hen kan forvente å få ut av kanna.

6. Noen andre småtterier

Det er ikke sikkert du får gjort så mye med kaffetrakteren på jobben uten å sette i gang masse kaos og byråkrati, men ved neste innkjøpsrunde er det greit å vite at Norsk Kaffeinformasjon har et eget register over traktere som er gode. Blant annet er 92–96 grader ideell traktetemperatur.

Greit også å ha med i notatblokka at kaffe visstnok bør oppbevares i originalemballasje, selv om du har kaffeboks, for å skåne mest mulig mot uønsket luft, lys og fuktighet.

Så sies det at også hvilken kopp du velger kan ha noe å si på smaken. Så det er også noe å tenke på! Men det får vi komme tilbake til i en eventuell artikkel en annen gang.

Kilde: Kaffegeek.no, Moccamaster, Dinside, Klikk.no, Kjerringraadkroken.com, CHAQWA og generelt kildenettverk