JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Friskere med trening

Slik fikk renholder Randi kontroll på smertene

Anita Arntzen

Randi Stræte så bare to muligheter: Å slutte i jobben som renholder eller bli ufør. Men med trening og arbeidsrettet rehabilitering kom hun seg tilbake på jobb.

2017012513100020230821171436

Randi Strætes kropp protesterte. Nakken verket, skuldrene knirket og arbeidsdagene ble tyngre og tyngre.

Legen sykmeldte henne fra renholdsjobben på Elverum sykehus i flere perioder, uten at problemene ble vesentlig bedre. Ikke før hun ble henvist til arbeidsrettet rehabilitering for utredning av helseproblemene og vurdering av hvilke arbeidsoppgaver hun kunne klare videre.

– På det tidspunktet tenkte jeg at jeg måtte finne meg en annen jobb eller bli ufør, sier Randi Stræte.

Grafikk: Vidar Eriksen

Slik takler du smertene

Renholdere på topp

Randi er ikke alene om å føle at smertene overtar hverdagen. Ifølge Folkehelseinstituttet er smerter det største enkeltstående helseproblemet i dagens Norge, og en av tre voksne har langvarige smerter. Og jo eldre vi blir, jo verre blir det.

Renholdere ligger i toppskiktet av sykefraværsstatistikken, og en svært stor andel av dette fraværet skyldes belastninger i jobben. 40 prosent av renholderne oppgir at de har rygg-, nakke- og skuldersmerter som er arbeidsrelaterte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORMET FRAMTIDA: Randi Stræte trodde uførepensjon var eneste utvei. Takket være målbevisst trening og en velvillig arbeidsgiver, kom hun seg tilbake i full jobb.

FORMET FRAMTIDA: Randi Stræte trodde uførepensjon var eneste utvei. Takket være målbevisst trening og en velvillig arbeidsgiver, kom hun seg tilbake i full jobb.

Anita Arntzen

Arnhild hadde shizofreni - ble psykolog

Fikk tilrettelagt jobb

Også Randi mente i utgangspunktet at plagene hennes skyldtes arbeidssituasjonen. Under rehabiliteringen ble hun bevisst på at forklaringen var mer sammensatt enn som så.

– Det jeg først og fremst lærte var å roe ned. At jeg ikke trengte å ligge først i alt, enten jeg var på jobb, syklet eller var i skiløypa.

Utredningen viste også at det ikke ville være mulig for Randi å gå tilbake til full jobb som renholder. Men en velvillig arbeidsgiver var innstilt på å legge til rette slik at hun kunne fortsette å jobbe. Elverum sykehus opprettet en ny stilling for Randi, nå som stedfortredende leder for renhold og tekstil.

Følg Fagbladet på Facebook

Trener hver dag

For fire år siden begynte Randi Strætes kropp å krangle igjen. Denne gangen var det ryggen som sviktet, og allerede tidlig i sykmeldingsperioden ba hun legen om å søke henne inn på arbeidsrettet rehabilitering igjen. Nå var det trening som sto i sentrum, og siden har treningen vært alfa og omega for Randi.

– Jeg trener hver dag, og vi har til og med innredet treningsrom hjemme. Tredemøllen jeg har der, var en gave fra kjæresten min. Alle tror at det var fordi han ville slanke meg, ler Randi, som nå trener enten hun har smerter eller ikke.

– Har du et råd til andre renholdere som sliter med smerter?

– Først og fremst må vi tenke gjennom situasjonen vår, både på jobb og privat. For min egen del var det mye som lå bak som gjorde at jeg ikke kunne slappe av. For eksempel var jeg alene med barn i 16 år, og et av dem var mye syk, sier Randi Stræte, som ser at mange renholdere bruker kroppen feil, slik hun selv også gjorde. Hun kommer med følgende oppfordring til sine kollegaer:

– Vær bevisst på arbeidsstillinger, på hvordan du bøyer deg og løfter.

Slik kan smertene bli lettere å leve med

• Tenk hensiktsmessig, smertene er ikke farlige.

• Aktivitet er god medisin – bruk kroppen variert gjennom dagen.

• Fokuser på det du mestrer og trives med.

Kilde: Fysioterapeut Therese Otterlei, Hernes institutt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy