Anita Arntzen
Randi Strætes kropp protesterte. Nakken verket, skuldrene knirket og arbeidsdagene ble tyngre og tyngre.
Legen sykmeldte henne fra renholdsjobben på Elverum sykehus i flere perioder, uten at problemene ble vesentlig bedre. Ikke før hun ble henvist til arbeidsrettet rehabilitering for utredning av helseproblemene og vurdering av hvilke arbeidsoppgaver hun kunne klare videre.
– På det tidspunktet tenkte jeg at jeg måtte finne meg en annen jobb eller bli ufør, sier Randi Stræte.
Grafikk: Vidar Eriksen
Renholdere på topp
Randi er ikke alene om å føle at smertene overtar hverdagen. Ifølge Folkehelseinstituttet er smerter det største enkeltstående helseproblemet i dagens Norge, og en av tre voksne har langvarige smerter. Og jo eldre vi blir, jo verre blir det.
Renholdere ligger i toppskiktet av sykefraværsstatistikken, og en svært stor andel av dette fraværet skyldes belastninger i jobben. 40 prosent av renholderne oppgir at de har rygg-, nakke- og skuldersmerter som er arbeidsrelaterte.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FORMET FRAMTIDA: Randi Stræte trodde uførepensjon var eneste utvei. Takket være målbevisst trening og en velvillig arbeidsgiver, kom hun seg tilbake i full jobb.
Anita Arntzen
• Arnhild hadde shizofreni - ble psykolog
Fikk tilrettelagt jobb
Også Randi mente i utgangspunktet at plagene hennes skyldtes arbeidssituasjonen. Under rehabiliteringen ble hun bevisst på at forklaringen var mer sammensatt enn som så.
– Det jeg først og fremst lærte var å roe ned. At jeg ikke trengte å ligge først i alt, enten jeg var på jobb, syklet eller var i skiløypa.
Utredningen viste også at det ikke ville være mulig for Randi å gå tilbake til full jobb som renholder. Men en velvillig arbeidsgiver var innstilt på å legge til rette slik at hun kunne fortsette å jobbe. Elverum sykehus opprettet en ny stilling for Randi, nå som stedfortredende leder for renhold og tekstil.
Trener hver dag
For fire år siden begynte Randi Strætes kropp å krangle igjen. Denne gangen var det ryggen som sviktet, og allerede tidlig i sykmeldingsperioden ba hun legen om å søke henne inn på arbeidsrettet rehabilitering igjen. Nå var det trening som sto i sentrum, og siden har treningen vært alfa og omega for Randi.
– Jeg trener hver dag, og vi har til og med innredet treningsrom hjemme. Tredemøllen jeg har der, var en gave fra kjæresten min. Alle tror at det var fordi han ville slanke meg, ler Randi, som nå trener enten hun har smerter eller ikke.
– Har du et råd til andre renholdere som sliter med smerter?
– Først og fremst må vi tenke gjennom situasjonen vår, både på jobb og privat. For min egen del var det mye som lå bak som gjorde at jeg ikke kunne slappe av. For eksempel var jeg alene med barn i 16 år, og et av dem var mye syk, sier Randi Stræte, som ser at mange renholdere bruker kroppen feil, slik hun selv også gjorde. Hun kommer med følgende oppfordring til sine kollegaer:
– Vær bevisst på arbeidsstillinger, på hvordan du bøyer deg og løfter.
Slik kan smertene bli lettere å leve med
• Tenk hensiktsmessig, smertene er ikke farlige.
• Aktivitet er god medisin – bruk kroppen variert gjennom dagen.
• Fokuser på det du mestrer og trives med.
Kilde: Fysioterapeut Therese Otterlei, Hernes institutt
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com