JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik kan du unngå AFP-smellen

AVTALEFESTET PENSJON: Planer om å ta ut pensjon når du fyller 62? Da er det lurt å sette seg grundig inn i AFP-reglene.

AVTALEFESTET PENSJON: Planer om å ta ut pensjon når du fyller 62? Da er det lurt å sette seg grundig inn i AFP-reglene.

Kzenon/Colourbox

Har du tenkt å ta ut pensjon når du fyller 62 år?

2015112507424820230821171436

LES OGSÅ:

Stoppet privatisering – reddet pensjonen

Mette Nord raser mot pensjons-avslag

Raymond tordner mot Høyre-byrådet over pensjonsdumping

Avtalefestet pensjon. Er ikke det noe alle har? Nei. For ansatte i privat sektor er AFP en tariffbasert pensjonsordning. Det gjelder også i offentlig sektor, men ordningen i offentlig sektor er en ren tidligpensjons-ordning. Den gjelder fra 62 til 67 år.

I privat sektor er det kun ansatte i bedrifter med tariffavtale som kan få AFP. Urettferdig? Egentlig ikke. Det var LO som kjempet fram AFP-ordningen, og fikk den inn i tariffavtalene de hadde med NHO. Etter hvert har andre arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner også blitt med i ordningen.

Les også:

Mistet AFP etter anbudsrunde

Barnehageansatte taper millioner i pensjon

AFP-en forduftet da jobben ble borte

Obs!

Hvis du oppfyller vilkårene for AFP er ytelsen livsvarig og kan tas ut fra du fyller 62 år. Her bør de røde alarmlampene blinke for deg som har rundet 52, har lyst til å beholde AFPen, men også lyst til å bytte jobb. For det er strenge regler rundt uttak av AFP. Og du kan miste retten til AFP uten at du selv er klar over det, hvis du ikke kan reglene. For å kunne få AFP må du i sju av de siste ni årene før du fylte 62 år, ha vært i arbeid i en bedrift med tariffavtale. Bedriften må ha vært tilsluttet AFP-ordningen i hele ansiennitetsperioden din for at du skal få ansienniteten godkjent. Derfor! Sett rød ring og OBS i kalenderen når du fyller 53 år. Det er fra dette tidspunket ansienniteten begynner å telle.

Les også:

Mener pensjonsreformen gjør sliterne til tapere

De jobbet i industrien i 40 år uten å få AFP. Nå må de på sosialen.

Tjener du nok?

Ønsker du å ta ut AFP må du samtidig ta ut alderspensjon fra folketrygden. AFP blir derfor ofte omtalt som et påslag til folketrygden, en slags tilleggspensjon. Alderspensjon fra folketrygden og AFP ytes tidligst fra og med den 1. i måneden etter fylte 62 år. En forutsetning for å ta ut alderspensjon fra folketrygden før fylte 67 år, er at pensjonen ved 67 år overstiger et visst minstenivå (garantipensjonsnivået). Det betyr at om du ikke har høy nok opptjening til å ta ut alderspensjon fra folketrygden før 67 år, vil du heller ikke kunne ta ut AFP før 67 år.

Les alt om AFP i vårt tariffleksikon

Erna måtte vente

Det var her Erna Askim fikk seg en overraskelse. Da HK-medlemmet nærmet seg 62 år vurderte hun å jobbe litt mindre, og ta ut pensjon. Et besøk hos Nav ga henne imidlertid en uventet beskjed: Askim hadde ikke nok pensjonspoeng for å kunne ta ut pensjon så tidlig som hun hadde tenkt. Hun var nemlig hjemme i seks år mens barna var små. Dessuten hadde hun jobbet deltid i mange år. HK-medlemmet fikk beskjed om at hun ikke kunne ta ut pensjon før hun fylte 66 år. Det gjorde hun i august i år. Fra den dagen begynte Erna Askim å ta ut 20 prosent av alderspensjonen, pluss AFP. Det gir henne en utbetaling på 6.000 kroner i måneden.

MÅTTE VENTE: Butikkmedarbeider Erna Askim hadde ikke nok pensjonspoeng for å kunne ta ut pensjon da hun fylte 62, men måtte jobbe til hun ble 66 år.

MÅTTE VENTE: Butikkmedarbeider Erna Askim hadde ikke nok pensjonspoeng for å kunne ta ut pensjon da hun fylte 62, men måtte jobbe til hun ble 66 år.

Martin Guttormsen Slørdal

Pensjonist og arbeidstaker

Erna Askim jobber fremdeles på Coop Obs på Lade i Trondheim, på deltid. Det har hun gjort siden 1987, og det har hun tenkt å fortsette med til hun er 70 år.

– Jeg føler meg frisk og rask. Og så har jeg lyst til å unne meg noe, og da må jeg jobbe. Pensjonen blir ikke stort å leve av, sier Askim til HK-Nytt.

Butikkmedarbeideren klager ikke.

– Jeg er fornøyd med tilværelsen, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter

Dette må du vite:

På det tidspunktet du vil ta ut AFP, må du være ansatt i en bedrift som er med i Fellesordningen for AFP. Du får ikke AFP om du slutter i jobben og deretter søker AFP.

Når du tar ut AFP må du ha vært ansatt og reell arbeidstaker i en (eller flere) AFP-bedrift(er) sammenhengende i de tre siste årene før uttak av AFP skal skje.

Trer du ut av arbeidslivet før du er 62 år, får du ikke AFP.

Dessuten, for å kunne få AFP må du i syv av de siste ni år før du fylte 62 år ha vært i arbeid i en (eller flere) AFP-bedrift(er). Bedriftene du har jobbet i må ha vært tilsluttet AFP-ordningen i hele ansiennitetsperioden din for at du skal få ansienniteten godkjent.

DERFOR:

Sett rød ring i kalenderen når du fyller 53 år. Da starter ansiennitetsperioden for AFP, og du må følge med dersom det skjer endringer i ansettelsesforholdet ditt. I verste fall kan du miste retten til AFP på bakgrunn av slike endringer.

Kilde: Fellesordningen for AFP

Vær også oppmerksom på:

Du kan miste AFP ved sykdom.

De siste tre årene før uttak av AFP kan du ikke ha 52 uker med 100 prosent sykepenger, arbeidsavklaringspenger og lignende ytelser fra NAV. Så lenge du har jobbet minst 20 prosent, telles ikke ukene med gradert sykemelding.

Hvis du mottar, eller har mottatt, uføretrygd fra NAV (hel eller delvis) etter du har fylt 62 år, kan du ikke få AFP. Skal du søke om AFP må du derfor si fra deg uføretrygden før fylte 62 år.

Du kan miste AFP ved konkurs eller nedbemanning. En av hovedreglene for å få AFP er at du er ansatt og reell arbeidstaker på uttakstidspunktet. Dersom bedriften du jobber i går konkurs eller nedbemanner, og du står uten jobb, anses du for å ikke være ansatt og reell arbeidstaker, og du kan derfor miste retten til AFP. Dersom du ikke er fylt 62 år innen oppsigelsestiden utløper, må du få en annen jobb i en annen tilsluttet bedrift for å kunne få rett til AFP.

Alderspensjon og AFP må tas samtidig.

Kilde: Fellesordningen for AFP

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy