JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisutvalget

Slik kan strømprisene bli lavere

Utvalget mener Norge har et godt utgangspunkt for å oppnå «relativt lave, konkurransedyktige og forutsigbare priser».

Utvalget mener Norge har et godt utgangspunkt for å oppnå «relativt lave, konkurransedyktige og forutsigbare priser».

Colourbox

Det er fullt mulig å unngå store svingninger i prisen på strøm i framtida.

2023101210452220231012120709

aslak@lomedia.no

Dyrtiden rammer hardt. Ikke minst har strømprisene vært en årsak til at de trange tidene biter. Snart kan imidlertid den verste krisen være over.

Ekspertutvalget som skal vurdere dagens system for å fastsette strømprisen, leverte torsdag sin rapport.

Representanter fra både LO og NHO har vært med i utvalget som regjeringen satte ned i februar som en del av enigheten mellom Ap, Sp og SV på Stortinget.

{f1}

Dette er viktigst

For å sikre lave og konkurransedyktige priser på sikt, og også skjerme norske forbrukere fra de største prissvingningene, er politikk for å sikre et varig kraftoverskudd det viktigste tiltaket, ifølge utvalget.

– Å oppnå sterk kraftbalanse er et langsiktig tiltak og krever en rekke politiske valg, blant annet knyttet til arealbruk, naturinngrep og eventuelt behov for støtteordninger, heter det i rapporten.

Utvalget mener Norge har et godt utgangspunkt for å oppnå «relativt lave, konkurransedyktige og forutsigbare priser».

Årsaken er at Norge allerede har et kraftsystem basert på fornybar kraft og et effektivt markedssystem. Andre land, derimot, skal gjennom en stor omlegging.

– Vi har gode ressurser for produksjon og også relativt billige fleksibilitetskilder, skriver utvalget.

Negativt med støttetiltak

Flere av tiltakene i rapporten er knyttet til forbedring av dagens markeder.

– Disse tiltakene kan bidra til lavere og mer forutsigbare priser uten større konsekvenser for kraftsystemet for øvrig, skriver utvalget.

Spesielt tiltakene for å gi bedre tilgang på prissikring, både gjennom bedre markeder i framtiden og bedre marked for fastprisavtaler, kan bidra til tilgang på mer forutsigbare og stabile priser innen relativt kort tid.

Regjeringen har en strømstøtteordning med varighet ut 2024, men støttetiltak i sluttbrukermarkedet har negative virkninger, ifølge utvalget.

For næringslivet må eventuelle støttetiltak vurderes mot felleseuropeiske statsstøtteregler. For tiltak som er rettet mot husholdninger, og andre aktører som ikke er i konkurranse, er handlingsrommet stort, ifølge rapporten.

– Mer effektiv regulering av sluttbrukermarkedet er viktig, men vil ikke ha stor betydning for prisnivået, skriver ekspertutvalget.

Aktuelt: LO vil at du skal få strømstøtte i lang tid

Politikk og oppfølging

En omlegging både i Europa og i Norge, og barrierer for ny produksjon, forårsaker endringer i kraftmarkedet så vel som i pris på strøm og forutsigbarhet.

Løsningene for å kunne håndtere dette er sammensatte.

– Det krever politiske avveininger og kontinuerlig oppfølging av virkninger av endringer i kraftmarkedet for norske aktører, mener utvalget.

LO-sekretær Are Tomasgard er begeistret for den grundige jobben som utvalget har gjort med å vurdere fordelene og ulempene ved ulike tiltak som kan sikre norsk kraftforsyning og -produksjon.

– Nå må vi gjennomgå denne rapporten og vurdere tiltakene og konsekvensene som er skissert grundig før vi konkluderer, sier Tomasgard i en kommentar.

Fakta og ikke følelser

Til syvende og sist mener LO-sekretæren det blir opp til politikerne å vurdere hvilke tiltak de mener er de best egnede for å løse kraftkrisa.

– Da er det godt nytt at de gjennom denne rapporten har tilgang på et godt kunnskapsgrunnlag, slik at de kan vurdere de ulike alternativene til løsninger basert på fakta, ikke følelser, sier han.

Saken vil bli oppdatert! 

Fakta om strømprisutvalget

* Regjeringen satte i februar ned et ekspertutvalg som skal vurdere dagens system for å fastsette strømprisen.

* Opprettelsen skjedde som en del av en enighet mellom regjeringspartiene og SV på Stortinget.

* Utvalget ledes av administrerende direktør Inge Gran i Sintef Energi og består blant annet av representanter fra LO og NHO.

* Ekspertutvalget skal vurdere hvilke tiltak på kort og lang sikt som kan sikre strømbrukere lavere og mer forutsigbare priser, innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen.

* Et av forslagene utvalget skal vurdere, er å opprette et eget prisområde for utenlandskablene. Utvalget skal også se på virkemidler som kan begrense krafteksporten når fyllingsgraden i flerårsmagasinene når et visst nivå.

* Utvalget leverer sin rapport til regjeringen torsdag 12. oktober.

Kilde: NTB

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy