JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik kan tillitsvalgte og verneombud ivareta sine medlemmer under «grønn omstilling»

KAMP: – Klimakampen og grønn omstilling er nødvendig, men det skal ikke være sånn at den gir arbeidsgivere og eiere rett til å fjerne opparbeidede rettigheter, sa Are Tomasgaard.

KAMP: – Klimakampen og grønn omstilling er nødvendig, men det skal ikke være sånn at den gir arbeidsgivere og eiere rett til å fjerne opparbeidede rettigheter, sa Are Tomasgaard.

Per Flakstad

Temaet «Grønn omstilling» er et stadig mer aktuelt tema i arbeidslivet. Hvordan påvirker det LOs tillitsvalgte? Nå kan de få med seg ni nyutviklede verktøy som skal hjelpe dem å ivareta medlemmenes interesser.

2025050214501920250502145018

per.flakstad@fagbladet.no

LOs ni nye verktøy for tillitsvalgte som står midt i grønne omstillingsprosesser, ble presentert dagen før 1. mai i Oslo.

– Arbeidet med klima og miljø er noe som skjer nå. Det vil påvirke arbeidsplasser over hele landet i både privat og offentlig sektor. Derfor skal vi som Norges største arbeidstakerorganisasjon ta det på alvor og jobbe med det, sa LO-sekretær Are Tomasgaard.

Dette er LOs ni verktøy for rettferdig omstilling:

1. En grønn omstillingsprosess må inkludere tillitsvalgte og verneombud. De ansatte har viktig erfaring og kunnskap å bidra med. Derfor må tillitsvalgte ha:

• Rett til informasjon

• Rett til medbestemmelse, det vil si at de skal inkluderes på et tidlig tidspunkt.

• Rett til etter- og videreutdanning når omstillinger fører til behov for endret kompetanse.

2. Tillitsvalgte må få innsikt i sin rolle under et grønt omstillingsarbeid.

• Innhent informasjon og kartlegg grønn omstilling eller klimarisiko i din bedrift eller virksomhet.

• Bruk partssamarbeidet for å etablere møteplasser og kanaler for informasjon.

• Følg opp med ledelse og medlemmer, og sørg for protokoller og forankring hos de ansatte underveis i prosessen.

• Foreslå tiltak basert på medlemmenes og virksomhetens interesser og behov.

3. Det er både de tillitsvalgtes og arbeidsgiveres ansvar å sørge for at partssmarbeidet fungerer godt.

Still deg selv disse spørsmålene:

• Hvor god er kvaliteten på partssamarbeidet hos oss?

• Har vi jevnlige møter med ledelsen?

• Har jeg reell mulighet til medbestemmelse?

• Kan jeg ta opp nye temaer?

• Blir jeg involvert tidlig nok?

• Har jeg mulighet og tillit til å gjennomføre nødvendige tiltak?

4. Husk rettighetene du har etter Hovedavtalen.

Ettersom grønnomstilling påvirker virksomhetens drift, har du som tillitsvalgt de samme rettighetene som i all annen omstilling, blant annet rett til informasjon, drøfting og medbestemmelse.

5. Still spørsmål til ledelsen.

Her er 12 forslag til spørsmål:

• Hvordan påvirker vår virksomhet/sektor klimaet, miljøet og naturen?

• Hvordan påvirkes vår virksomhet av klimaendringer, naturtap eller ressursknapphet?

• Hvilke krav og regelverk i den grønne omstillingen påvirker vår virksomhet?

• Vil vår virksomhet måtte tilpasse seg endringer i etterspørsel i globale markeder for å opprettholde konkurransekraft? 

• Har virksomheten allerede utviklet en plan eller strategi for grønn omstilling? Dette kan inkludere en plan for å møte:

• Hva er de største utfordringene og mulighetene for vår virksomhet i grønn omstilling?

• Hva er risikoen for de ansatte hvis vår virksomhet ikke omstiller seg raskt nok?

• Hvilke verktøy og løsninger finnes i dag for å redusere utslipp og negativ naturpåvirkning i vår bransje?

• Hva vil det koste virksomheten vår å gjennomføre en omstillingsstrategi? Hvordan planlegger virksomheten å dekke disse kostnadene?

• Hvordan vil virksomheten sørge for at tillitsvalgte involveres tidlig nok til å sikre reell medbestemmelse før ledelsen og/eller (kommune)styret fatter viktige beslutninger?

• Hva betyr grønn omstilling for kompetansebehovet i vår virksomhet i dag, og i årene framover?

• Hvordan kan arbeidstakeres kompetanse og kunnskap tas i bruk for å finne løsninger på utfordringene vår virksomhet står overfor i det grønne skiftet?

6. Sørg for skriftlige protokoller.

Protokoller er et viktig verktøy for tillitsvalgte i møte med arbeidsgiver. De sikrer en formell og skriftlig dokumentasjon av hva som ble diskutert og besluttet i møter, enten det er enighet eller uenighet mellom partene.

7. Hvis grønn omstilling fører til endrede kompetansebehov – hva gjør jeg som tillitsvalgt?

I samarbeid med ledelsen bør du: 

• Kartlegge hvilke kompetansebehov din virksomhet har i dag og i framtiden for å møte utfordringer og muligheter i grønn omstilling, eller knyttet til din virksomhets grønne omstillingsplan 

• Kartlegge hva de ansatte allerede har av kompetanse

• Finne relevante utdannings- og opplæringstilbud, og avtale vilkår for tilrettelegging og gjennomføring 

• Det kan være en god ide å ta kontakt med ditt forbund hvis det ikke allerede eksisterer et passende etter- og videreutdanningstilbud.

8. Verneombudets oppgaver.

• Påse at det gjennomføres risikovurderinger på arbeidsplassen.

• Påse at de ansatte får nødvendig opplæring og tilrettelegging.

• Gi arbeidsrelaterte råd til ledelsen.

9.  Forbered arbeidsplassen din på ekstremvær.

Som tillitsvalgt eller verneombud har du et ansvar for dine medlemmers helse og sikkerhet. Det innebærer å arbeide for at din virksomhet har beredskapsplaner for ekstremvær. Disse skal være basert på lokal risikoanalyse og de skal være kjent for alle de ansatte.

– Bilindustrien er et skrekkeksempel

Han var opptatt av at omstillingen måtte skje på en demokratisk og rettferdig måte, og trakk fram internasjonal bilindustri som et skrekkeksempel på hvordan dette ikke skal gjøres.

VEREKTØYKASSE: – Arbeidet med de ni verktøyene i grønn omstilling er et langsiktig arbeid. Det går an å komme med innspill og ønsker. På denne måten kan vi utvikle verktøyene videre, sa Margit Norheim Lindgren under lanseringen.

VEREKTØYKASSE: – Arbeidet med de ni verktøyene i grønn omstilling er et langsiktig arbeid. Det går an å komme med innspill og ønsker. På denne måten kan vi utvikle verktøyene videre, sa Margit Norheim Lindgren under lanseringen.

Per Flakstad

– I tysk bilindustri har flere tusen ansatte med ryddige arbeidsforhold og tariffavtaler blitt sagt opp i tradisjonelle bilfabrikker. Samtidig tar Elon Musks Teslafabrikker over mer og mer av markedet med ansatte uten avtaler og med fagforeningsknusing slik vi ser eksempel på i Sverige der de har streiket i halvannet år for å få en tariffavtale.

Dette er ikke en rettferdig omstilling, slo LO-sekretæren fast.

– Klimakampen og grønn omstilling er nødvendig, men det skal ikke være sånn at den gir arbeidsgivere og eiere rett til å fjerne opparbeidede rettigheter, sa Tomasgaard.

Bruk de ansattes kompetanse

Ifølge LO-rådgiver Margit Norheim Lindgren, som har arbeidet med å utvikle de ni verktøyene, er det en gjennomgående trend i grønn omstilling at ansatte og deres tillitsvalgte ofte får for lite informasjon og blir involvert i omstillingsarbeidet for sent til å ha en reell medvirkningsmulighet. Dette beklaget Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.

RUSTET: – Våre medlemmer står godt rustet i arbeidet med klima- og miljø, sa nestleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen som står sammen med forbundssekretær Hege S. Espe i Fellesforbundet.

RUSTET: – Våre medlemmer står godt rustet i arbeidet med klima- og miljø, sa nestleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen som står sammen med forbundssekretær Hege S. Espe i Fellesforbundet.

Per Flakstad

– Våre medlemmer står godt rustet i arbeidet med klima- og miljø, sa han, og trakk blant andre fram ansatte i renovasjon og i vann- og avløpssektoren som etter hans mening har mye kunnskap om hva som trengs i omstillingsarbeidet.

– Norge har økonomi til å være i førersetet i dette arbeidet, men da er det viktig å bruke den kompetansen og erfaringen som finnes blant våre medlemmer som er ansatt i virksomheter og bedrifter, fortsatte Larsen.

Langsiktig arbeid

– Arbeidet med de ni verktøyene i grønn omstilling er et langsiktig arbeid. Vi har opprettet en egen nettside der det går an å lese utfyllende om hvert at verktøyene, og også komme med innspill og ønsker. På denne måten kan vi utvikle verktøyene videre, sa Margit Norheim Lindgren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy