JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

5 TIPS

Slik kaster du mindre mat

{P2225827}

390.000

I Norge kastes det mer enn 390.000 tonn spiselig mat hvert år, ifølge Matsentralen.

Det er rundt 74 kilo per innbygger.

{/p}

{P4225817}

{m1}

{m3}

58 %

58 prosent av matsvinnet kommer fra husholdninger.

Dette betyr at du kan spille en viktig rolle i jobben for å redusere matsvinn.

{/p}

{m2}

TIPS 1

Spis mat selv om den har gått ut på dato

Det er ikke lett å alltid vite når maten er god å spise lenger. Mye av matsvinn skyldes at vi er usikre på holdbarheten til matvarer. Hva betyr egentlig «Best før» og «siste forbruksdag»?

Dersom det står «siste forbruksdag» på maten og datoen er utløpt, så burde du holde det unna middagsbordet. Slik merking er ofte på ferske produkter som kylling, kjøttdeig og fersk fisk, som kan være farlig å spise dersom det har blitt dårlig. Produkter som er merket med «best før» kan derimot ofte spises lenge etter datoen er utløpt. Bruk sansene dine for å bedømme om maten fortsatt er god – ser den fin ut? Lukter den greit? Smaker den som den skal? Da burde den kunne spises.

TIPS 2

Oppbevar mat riktig

For at maten skal holde lenger, er det derfor viktig hvordan man oppbevarer den. Er kjøleskapet for varmt, kan maten bli dårlig til og med før forbruksdag-datoen. Kjøleskapet skal stå mellom 0 og 4 grader for at maten holder seg best mulig i lengre tid. Pakk også maten godt inn for å redusere oksygentilførselen.

TIPS 3

Planlegg handleturen og sjekk kjøleskapet

Det er alltid lurt å sjekke kjøleskapet før du tar turen til butikken. Da får du oversikt over hva du har, og unngår å kjøpe unødvendige varer som du kanskje allerede hadde en pakke av. Da får du også med deg det du faktisk trenger, og du får kanskje til og med spart litt penger.

TIPS 4

Tenk fremover

Planlegg middagene til uken som kommer. Da kan du kjøpe de råvarene du trenger, uten at de blir dårlige før du får brukt dem. Dersom du skal reise, spis opp maten du allerede har i huset, eller gi det til naboene eller familie slik at god mat ikke trenger å bli kastet. En annen måte man kan unngå dette på er å kjøpe mat som ikke er fersk og som kan stå en stund uten å blir dårlig.

TIPS 5

Restemiddag

Det kan være lurt å ha en dag i uken som restedag, der du spiser deg ut av kjøleskapet, for alle restene som er igjen fra uken som har vært. Gamle kokte poteter kan skjæres opp og freses litt i pannen med krydder og olje, og rester av kjøtt og grønnsaker kan få nye smaker i andre retter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

::-----------------------------------

t: Tittel i bildet [x][x]

t!-----------------------------------

u: Skygge under tittel [x][x]

u!-----------------------------------

f: Farge på tittel [#ffffff][#ffffff]

f!-----------------------------------

x: Tittel-look []

x!-----------------------------------

h: Tittel-plassering [9]

h!-----------------------------------

y: Bilde 2 som bilde på mobil [x]

y!-----------------------------------

i: Usynlig hovedbilde []

i!-----------------------------------

e: Titteleffekt [201][fadeIn]

e!-----------------------------------

z: Tittelstørrelse [6][12]

z!-----------------------------------

j: JS-lenke [fburl/mapper/spesial/2021/kastmindremat/kastmindremat.js]

j!-----------------------------------

k: JS-lenke []

k!-----------------------------------

l: JS-lenke []

l!-----------------------------------

c: CSS-lenke [fburl/mapper/spesial/2021/kastmindremat/kastmindremat.css]

c!-----------------------------------

v: CSS-lenke []

v!-----------------------------------

b: CSS-lenke []

b!-----------------------------------

2

{P2225827}

390.000

I Norge kastes det mer enn 390.000 tonn spiselig mat hvert år, ifølge Matsentralen.

Det er rundt 74 kilo per innbygger.

{/p}

{P4225817}

{m1}

{m3}

58 %

58 prosent av matsvinnet kommer fra husholdninger.

Dette betyr at du kan spille en viktig rolle i jobben for å redusere matsvinn.

{/p}

{m2}

TIPS 1

Spis mat selv om den har gått ut på dato

Det er ikke lett å alltid vite når maten er god å spise lenger. Mye av matsvinn skyldes at vi er usikre på holdbarheten til matvarer. Hva betyr egentlig «Best før» og «siste forbruksdag»?

Dersom det står «siste forbruksdag» på maten og datoen er utløpt, så burde du holde det unna middagsbordet. Slik merking er ofte på ferske produkter som kylling, kjøttdeig og fersk fisk, som kan være farlig å spise dersom det har blitt dårlig. Produkter som er merket med «best før» kan derimot ofte spises lenge etter datoen er utløpt. Bruk sansene dine for å bedømme om maten fortsatt er god – ser den fin ut? Lukter den greit? Smaker den som den skal? Da burde den kunne spises.

TIPS 2

Oppbevar mat riktig

For at maten skal holde lenger, er det derfor viktig hvordan man oppbevarer den. Er kjøleskapet for varmt, kan maten bli dårlig til og med før forbruksdag-datoen. Kjøleskapet skal stå mellom 0 og 4 grader for at maten holder seg best mulig i lengre tid. Pakk også maten godt inn for å redusere oksygentilførselen.

TIPS 3

Planlegg handleturen og sjekk kjøleskapet

Det er alltid lurt å sjekke kjøleskapet før du tar turen til butikken. Da får du oversikt over hva du har, og unngår å kjøpe unødvendige varer som du kanskje allerede hadde en pakke av. Da får du også med deg det du faktisk trenger, og du får kanskje til og med spart litt penger.

TIPS 4

Tenk fremover

Planlegg middagene til uken som kommer. Da kan du kjøpe de råvarene du trenger, uten at de blir dårlige før du får brukt dem. Dersom du skal reise, spis opp maten du allerede har i huset, eller gi det til naboene eller familie slik at god mat ikke trenger å bli kastet. En annen måte man kan unngå dette på er å kjøpe mat som ikke er fersk og som kan stå en stund uten å blir dårlig.

TIPS 5

Restemiddag

Det kan være lurt å ha en dag i uken som restedag, der du spiser deg ut av kjøleskapet, for alle restene som er igjen fra uken som har vært. Gamle kokte poteter kan skjæres opp og freses litt i pannen med krydder og olje, og rester av kjøtt og grønnsaker kan få nye smaker i andre retter.