Unngå fyll og bakrus på jobben

Slik lager du sommerfest som er hyggelig for alle

DANS: - Dans mye, er ett av tipsene for en god fest.

DANS: - Dans mye, er ett av tipsene for en god fest.

Pixabay.com

Det er sommer, det sol og det er tid for sommerfesten med gode kollegaer eller venner. For noen blir det suksess, for andre ender det med heftig drikking. Hvordan få det meste og beste ut av festen uten at neste dag ender i bakrus?

2017061412510820170614125023

ingeborg.rangul@fagbladet.no

AKAN, Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani, ble opprettet i 1963 som et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og staten, for å forebygge rusmiddelproblemer i norsk arbeidsliv, samt å bidra til at ansatte med rusmiddelproblemer får hjelp.

Det er ikke en lovpålagt oppgave å ha en akan-kontakt på arbeidsplassen, men det er vanlig på arbeidsplasser hvor det er tariff- og arbeidsavtaler.

– På arbeidsplassene kan dette for eksempel organiseres gjennom regler på hvordan man omgår alkohol og rus, eller generelt opplysningsarbeid, eller søke å lage nettverk hvor man tar bare på hverandre, sier akan-kontakt på Fagforbundets hovedkontor, Carl Ivar Delingsrud.

En av fire øl som lesker norske struper, drikkes i tilknytning til jobb

Markerer med en sommerfest

De fleste arbeidsplasser markerer gjerne sommeren med en form for fest, og i slike sammenhenger nytes det gjerne alkoholholdig drikke. Noen drikker for mye, mens andre ikke drikker alkohol i det hele tatt. Uansett er det hyggelig om festen, og dagen derpå, blir hyggelig for alle.

Her er Akans fem party-tips for en fin fest:

Tips 1: Snakk på forhånd om hvordan dere vil ha det

Det er mye hygge forbundet med alkohol, men det er nok ingen hemmelighet at det skjenkes godt utover det hele land på festene som avvikles i sommermånedene. Dette er et syn som deles av både ledere og medarbeidere. I en undersøkelse som ble gjennomført av Akan kompetansesenter i 2015, kom det frem at så mange som én av to ledere synes noen blir for beruset når jobben inviterer inn til sosiale sammenkomster.

I samme undersøkelse sier like mange ansatte det samme. I helsepolitisk barometer, gjennomført av TNS Kantar våren 2017, svarte så mange som 28 % av de yrkesaktive at det drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner. Med andre ord kan det tyde på at jobbrelatert drikking byr på noen utfordringer.

Måten å løse dette på er å snakke sammen i forkant om hvordan dere ønsker å ha det, slik at festen blir hyggelig for alle.

• Etter pornoskandalen: Slutt på gratis alkohol i svensk fagforbund

Tips 2: Sørg for at tilbudet om alkoholfri drikke er like tilgjengelig som alkoholholdig drikke

Sørg for at de alkoholfrie alternativene er vel så gode, og tilgjengelige, som de alkoholholdige. Ofte er det slik at vinmenyen er nøye tilpasset maten som blir servert. De som ikke ønsker alkohol må gjerne nøye seg med en lunken Pepsi eller Farris. Dette er ikke spesielt moro, eller godt planlagt av verten. Det finnes mange gode alkoholfrie alternativer du kan sette frem. Det øker sannsynligheten for at flere vil føle seg inkludert. Vinmonopolet har et godt utvalg, samt at mange restauranter har blitt bedre på dette.

Hjelper arbeidsfolk ut av rus

Tips 3: La andre ting enn drikken være i sentrum

Sørg for å planlegge morsomme aktiviteter, og mat, som de ansatte har glede av fremfor kun å sette alkoholen på bordet og la festen «ordne seg selv». Vær kreativ med party-planleggingen.

Tips 4: Ikke spør andre om hvorfor de ikke drikker alkohol

Hvorfor i all verden må vi spørre folk om hvorfor de ikke drikker? Hva ønsker vi å avdekke? Gjør vi dette med alle andre produkter folk velger å ikke konsumere? Mange opplever det som ubehagelig å måtte forsvare hvorfor de ikke drikker. La heller dette være en privatsak og noe enhver bestemmer selv.

Utenriksministeren trukket inn alko- og pornosaken i Sverige

Tips 5: Dans mer, drikk mindre

Dansing eller tidvis sjangling? Vi anbefaler å bruke mer tid på dansegulvet enn i baren. Kanskje vil kvaliteten på dansen bli bedre også?

Kilde: akan.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy