Slik skal LO skaffe flere lærebedrifter

Ida Gullaksen (t.v) styrer Hausmannsgate barnehage og LO-sektretær Trude Tinnlund under dagens aksjon.

Ida Gullaksen (t.v) styrer Hausmannsgate barnehage og LO-sektretær Trude Tinnlund under dagens aksjon.

Rikke Jeppsson

Mandag ble kampanjen «Læreplassjeger» lansert av Kunnskapsdepartementet i samarbeid med partene i arbeidslivet.

2018051415280020180515100745

rikke.jeppsson@lomedia.no

For å få oppmerksomhet rundt kampanjen dro LO-sekretær Trude Tinnlund til en barnehage i Oslo.

– Det som er viktig, er at vi får oppfordret så mange bedrifter som mulig til å bli lærebedrifter, fordi vi har et stort underskudd på læreplasser. Hvert eneste år er det 8000 til 9000 elever som ikke får læreplass, og det er faktisk den største årsaken til frafallet som «alle» snakker om, sier Tinnlund.

FriFagbevegelse ble med på aksjonen til Hausmannsgate barnehage. Der møtte Trude Tinnlund en barnehagestyrer som akkurat har søkt om at barnehagen skal få bli lærebedrift.

– Jeg ser verdien i å ha lærlinger her. Det ene perspektivet er å kunne bidra til å gi lærlinger en smakebit på hva det vil si å jobbe i barnehage, og at man har en påvirkningskraft til å skape gode fremtidige ansatte. Det andre er at det å få inn noen som er i en læringsprosess, som har mye å bidra med, ser jeg på som en vinn-vinn-situasjon, sier styrer i barnehagen, Ida Cecilie Gullaksen.

Vil styrke yrkesfag

Dette er et ledd i Yrkesfagenes år 2018, som Kunnskapsdepartementet står bak. WorldSkills Norway har fått ansvaret med å gjennomføre kampanjeåret, og målet er å øke interessen for yrkesfag og finne flere læreplasser.

– Mange bedrifter vet ikke hva det vil si å være lærebedrift – de vet ikke hvordan man skal søke, forteller Trude Tinnlund.

Det vil LO nå endre på med denne satsingen. Hun oppfordrer bedrifter til å ta samfunnsansvar ved å tilby ungdommen læreplass.

– Jeg tror at det å være lærebedrift vil tilføre veldig mye i arbeidsmiljøet. Det å få unge inn som kanskje tenker på en litt annen måte, få litt nye innspill er bare positivt, sier LO-sekretæren.

– Hva innebærer det egentlig å være en lærebedrift?

– Det innebærer at du skal kunne ta imot og gi lærlinger både praktisk og teoretisk opplæring ved å utføre arbeidet. Du må ha faglærte på plass som kan være veiledere og faddere, og man må vise fylkeskommunen at man kan tilby fagkompetansen som kreves, sier Tinnlund.

– Hvis jeg er tillitsvalgt på en bedrift som ikke er en lærebedrift – kan jeg da ringe LO for å få informasjon?

– Ring LO, så får du gode innspill på hvordan du skal gjøre dette her, oppfordrer Tinnlund.

Trude Tinnlund på læreplassjakt.

Trude Tinnlund på læreplassjakt.

Rikke Jeppsson

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy