JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik takler du en sur kollega

Alle kan ha en dårlig dag, men hva gjør man når en kollega er konstant sur og negativ?

Alle kan ha en dårlig dag, men hva gjør man når en kollega er konstant sur og negativ?

Illustrasjonsfoto colourbox.com/JEROME FOUQUET


2015071612000020230821171436

joran.grønstad

Har du en kollega som stadig vekk er sur og grinete?

I spørrespalten «Svart på hvitt» i HK-Nytt svarer et panel på spørsmål fra leserne. Et av spørsmålene i siste utgave er fra Annelise, en mellomleder som sliter med en sur kollega på arbeidsplassen.

– Jeg har en medarbeider som stadig vekk er så sur. Det påvirker oss alle sammen, og stemningen blir så negativ. Hva kan jeg gjøre for å endre på dette, spør Annelise.

– Vær positiv

Kjetil Andersen, faglig sekretær i Handel og Kontor, har følgende råd:

– Hvis dette spørsmålet stilles den kloke tanten i familieselskapet, vil svaret kanskje være noe sånt som at negativitet er det mest fornuftig å møte med positivitet, for smil og sjenerøsitet kan være smittsomt. Det har dere sikkert prøvd. Kanskje er det noe som plager vedkommende, og det som skal til er at vedkommende trenger mer oppmuntring, og trygghet.

– Bruk arbeidsmiljøloven

Andersen sier også at arbeidsmiljøloven er et godt verktøy som ledelse, verneombud og tillitsvalgte i fellesskap har et ansvar for å bruke for å få et godt arbeidsmiljø.

– Både denne loven og tariffavtalen stiller krav til arbeidsmiljøet og til dem som har de ulike rollene i systemet. Formålet med arbeidsmiljøloven er blant mye annet å sikre et arbeidsmiljø som gir oss en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon. Det er altså ikke nok at arbeidsmiljøet hindrer helseskader. Det forutsettes at arbeidsgiveren gjør det som er mulig ut i fra sine kunnskaper og ved bruk av lover og avtaler, svarer Andersen.

Han legger til at i samarbeid med verneombud og de ansattes tillitsvalgte kan hovedavtalen brukes.

– Den gir et rammeverk for dialog om et godt arbeidsmiljø for alle, avslutter Andersen.

Har du noen gode råd? Bruk kommentarfeltet under.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy