Michael Brøndbo" />

Slik tok en liten håndfull grasrot-tillitsvalgte innersvingen på en av verdens rikeste menn

VANT: Sjampanjen ble sprettet da Christian Smalls kunne konkludere med at han og støttespillerne hadde lyktes i å etablere den første Amazon-fagforeningen i USA.

VANT: Sjampanjen ble sprettet da Christian Smalls kunne konkludere med at han og støttespillerne hadde lyktes i å etablere den første Amazon-fagforeningen i USA.

Eduardo Munoz Avarez / AP / NTB

– Vi vil takke Jeff Bezos for at han dro til verdensrommet. For mens han var der oppe, var vi her nede og fikk folk til å melde seg inn, sier fagforeningsorganisator Christian Smalls. Han har lyktes i å etablere det første fagorganiserte fotfestet i den amerikanske delen av Amazon.

2022050410593720220504112330

michael.brondbo@fagbladet.no

«Han er ikke smart, eller veltalende, og i den grad pressen vil fokusere på oss mot ham, vil vi være i en mye bedre PR-posisjon enn hvis vi må forklare for den ørtende gangen hvordan vi prøver å beskytte arbeidstakerne.»

Det skrev Amazons juridiske rådgiver David Zapolsky i et internt notat som ble lekket til flere medier i mars 2020. «Han» det er snakk om er den nå 33 år gamle tidligere rapperen Christian Smalls, som fikk sparken fra Amazon etter at han hadde organisert en protestaksjon mot manglende koronavirustiltak. To år senere er det lett å slå fast to ting: Pressen endte med å fokusere på Smalls mot Amazon, og det var langt fra så PR-messig gunstig for selskapet som Zapolsky hadde trodd.

STRIDENS EPLE: «Betal mindre, smil mer»,  er slagordet til Amazon. På dette distribusjonssenteret i New York-bydelen Staten Island kan det hende arbeids- giveren Amazon må forberede seg på å betale litt mer.

STRIDENS EPLE: «Betal mindre, smil mer», er slagordet til Amazon. På dette distribusjonssenteret i New York-bydelen Staten Island kan det hende arbeids- giveren Amazon må forberede seg på å betale litt mer.

Craig Ruttle / AP / NTB

1. april 2022 kunne Smalls nemlig sprette sjampanjen foran et samlet mediekorps og en mengde slitne, men glade fagforeningsfeller: I en uravstemning blant de ansatte på Amazon-distribusjonssenteret JFK8 på Staten Island i New York, hadde 2654 ansatte stemt for å fagorganisere seg. 2131 hadde stemt imot. Dermed hadde Smalls – og mange med ham – vunnet en viktig og nesten uhørt seier over en av verdens største og mektigste arbeidsgivere.

– Vi begynte dette med ingenting. Med to bord, to stoler og et telt, sa Smalls i en tale gjengitt i avisa New York Times.

Mens Amazon har brukt flere titalls millioner kroner på å organisere mottiltak mot fagorganisering, fokuserte Smalls og hans makker Derrick Palmer på Tiktok-videoer, utdeling av gratis mat (og etter sigende marihuana, som nylig ble legalisert i New York), og direkte kontakt med de ansatte på distribusjonssenteret.

At denne grasrotstrategien virket, mens et mer tradisjonelt forsøk på å organisere et annet distribusjonssenter i delstaten Mississippi mislyktes, kan få konsekvenser for hvordan amerikanerne tenker fagorganisering framover.

OMSTRIDT: Amazon- grunnlegger Jeff Bezos (på skjermen) vitner for den amerikanske Kongressen under en høring om internettaktørers markedsmakt.

OMSTRIDT: Amazon- grunnlegger Jeff Bezos (på skjermen) vitner for den amerikanske Kongressen under en høring om internettaktørers markedsmakt.

POOL / Reuters / NTB

– Det kan ikke handle om folk som kommer utenfra med en organiseringsplan folk må følge. Det må komme fra innsiden av arbeidsplassen, sier Sara Nelson, leder for det internasjonale kabinpersonalforbundet AFA, til New York Times.

«Vi er skuffet over resultatet av avstemningen i Staten Island fordi vi mener det beste for våre ansatte er å ha et direkte forhold til selskapet», sier Amazon i en kommentar gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

2. mai ble det klart at de ansatte ved en annen Amazon-enhet i samme New York-bydel hadde stemt nei til å fagforganisere arbeidsplassen.

Amazon

• Selskapet Amazon begynte som en internettbokhandel drevet ut fra en garasje i delstaten Washington i 1994.

• Over årene har det utviklet seg til å bli en stor og mangslungen aktør i amerikansk, og til dels global, infrastruktur.

• I dag leverer Amazon alt fra levering på døra til TV-produksjon til nettskyer til fancy matbutikker. Ingenting tyder på at ambisjonene ender der.

• Det har gjort selskapet til et av verdens største, målt både i omsetning og antall ansatte, og selskapets grunnlegger Jeff Bezos til en av verdens rikeste menn.

AMAZON
LABOR UNION

• I kjølvannet av avstemningen er det (forutsatt at prosessen ikke avspores av søksmål) ett fagorganisert Amazon-arbeidssted i USA.
• I Europa er Amazon-ansatte organisert i flere land. Selskapet har fått mye kritikk for å detalj-styre ansatte i distribu-sjonssentrene helt nedtil minste sekund.

Det kan ikke handle om folk som kommer utenfra med en organiseringsplan folk må følge. Det må komme fra innsiden av arbeidsplassen.

Sara Nelson, internasjonal leder for kabinpersonalforbundet AFA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy