Mange liker å ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen». (Illustrasjonsfoto)
Jan Erik Østlie
Det er ubehagelig å føle seg stappmett i julen. Mange liker å ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen».
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt forteller at det er en myte at akevitt og annen brennevin kan hjelpe å fordøye fet mat.
Forskning viser heller at alkohol ser ut til å gjøre at maten forblir lengre i magen. Drikke med høy alkoholprosent fører heller til en følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.
– Større mengde poteter og grønnsaker enn julepølser og fet mat, gjerne i kombinasjon av en gåtur og rikelig med vann er nok heller et bedre råd enn akevitt. I alle fall når det gjelder fordøyelsen, sier Sagen i en pressemelding.
Hun forteller at det høye fiberinnholdet i poteter, grønnsaker og frukt bidrar til en bedre fordøyelse.
Hun sier at det er viktig å kose seg med julematen, men at det ikke er noe poeng å spise så mye at det blir ubehagelig.
– Et godt tips er også å bruke god tid på å tygge og nyte maten. Med en litt mer passe porsjon og med mye frukt og grønt på tallerkenen føler du deg kanskje mer pigg til å ta fatt på resten av kvelden, sier Sagen.
(©NTB)
vaktsjef@ntb.no
Pensjoner og trygder i Norge blir endret i mai hvert år. Mange lurer på hvor mye uføretrygda øker.
Hanna Skotheim
Per Flakstad
HELE LAGET: – Det har vært viktig for LO Kommune å sikre at hele laget får et godt lønnsoppgjør, ikke bare enkeltgrupper, sier Mette Nord.
Per Flakstad
PEKER PÅ DE MEST LAVTLØNTE: – Alle pensjonister må få en inntekt som er tilstrekkelig til å leve verdige liv, sier Mette Nord.
Per Flakstad
VIL OPP: De to første lønningene fra nyjobben gikk i stor grad med til å betale regninger og inkassokrav, forteller Malin Sandvik Bergdal.
Glen Musk
ØKT REALLØNN: – Vi forhandler alltid med mål om å komme til en løsning. Samtidig er kravet fra våre medlemmer tydelig på at vi skal sikre hele laget økt reallønn, sier Mette Nord.
Per Flakstad