JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik unngår du magevondt i julen: Dette må du droppe

Mange liker å ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen». (Illustrasjonsfoto)

Mange liker å ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen». (Illustrasjonsfoto)

Jan Erik Østlie

Myten om at akevitt setter i gang fordøyelsen etter et tungt måltid stemmer ikke, sier ernæringsrådgiver.

2023122109511720231221095117

Det er ubehagelig å føle seg stappmett i julen. Mange liker å ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen».

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt forteller at det er en myte at akevitt og annen brennevin kan hjelpe å fordøye fet mat.

Forskning viser heller at alkohol ser ut til å gjøre at maten forblir lengre i magen. Drikke med høy alkoholprosent fører heller til en følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.

– Større mengde poteter og grønnsaker enn julepølser og fet mat, gjerne i kombinasjon av en gåtur og rikelig med vann er nok heller et bedre råd enn akevitt. I alle fall når det gjelder fordøyelsen, sier Sagen i en pressemelding.

Hun forteller at det høye fiberinnholdet i poteter, grønnsaker og frukt bidrar til en bedre fordøyelse.

Hun sier at det er viktig å kose seg med julematen, men at det ikke er noe poeng å spise så mye at det blir ubehagelig.

– Et godt tips er også å bruke god tid på å tygge og nyte maten. Med en litt mer passe porsjon og med mye frukt og grønt på tallerkenen føler du deg kanskje mer pigg til å ta fatt på resten av kvelden, sier Sagen.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Mange liker å ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen». (Illustrasjonsfoto)

Mange liker å ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen». (Illustrasjonsfoto)

Jan Erik Østlie