JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alt du må vite om vintertid

Slutt på sommertid: Se om du får betalt for den ekstra timen

Nattevakta blir en time lenger

29. oktober er det slutt på sommertiden - og klokka stilles en time tilbake. Det betyr at denne natta bli en time lenger.

29. oktober er det slutt på sommertiden - og klokka stilles en time tilbake. Det betyr at denne natta bli en time lenger.

Colourbox

Natt til søndag stilles klokka én time tilbake – til fryd for de fleste, da man får en «ekstra» time med søvn. Men hva skjer med dem som jobber den natten – får de ekstra betalt?

2023102510322520231026142224

knut.nygaard@fagbladet.no

Også i år skal klokka stilles én time tilbake til vintertid siste helg i oktober.

Hva skjer egentlig med dem som jobber nattevakt når klokka stilles én time tilbake natt til 29. oktober? Får de betalt for den ekstra arbeidstimen?

Hvert år får Fagforbundet mange spørsmål om dette. For den som har nattevakt, kan arbeidsnatten virke ekstra lang når klokka stilles tilbake fra 03.00 til 02.00 den siste søndagen i oktober. Flere arbeidstakere har uttrykt misnøye over den ekstra lange vakten, og lurer på om de da får en time ekstra betalt.

{f1}

Jevner seg ut over år

Arne Løseth – rådgiver i forhandlingsenheten i Fagforbundet – sier at dette tilfellet skal utjevnes over flere år.

Dette må du vite om du skal jobbe i jula

– De fleste går jo på fastlønn. Man har en tid man starter og en tid man slutter – fra et klokkeslett til et annet klokkeslett – og det er antall klokketimer imellom som man teller.

Mange mener at det er urettferdig at de ikke får betalt for den ekstra timen de må jobbe under overgangen til vintertid. For det er nemlig det som er det vanligste: Du får ikke betalt for den ekstra timen.

Kort vakt ved sommertid

Argumentet for den nåværende ordningen – der det ikke er vanlig med betaling for den ekstra timen – er at man ikke blir trukket i lønn når sommertiden kommer, og klokka skal stilles én time fram. Man får altså igjen den ekstra timen til våren igjen – når sommertiden stilles.

{u1}

Men da er spørsmålet: hva med dem som ikke har vakt akkurat den natten i mars, sånn at de får oktobernatten utlignet? For det er jo ofte tilfeldig hvilke vakter man får?

Så mye ferie kan du overføre til neste år

Over flere år kommer man altså til å jobbe både de kortere og lengre nettene, og timene skal på denne måten utjevne seg over tid.

– Mange glemmer at man ikke blir trukket en time om våren. Folk klager bare om høsten, sier Løseth.

– Men det føres ikke statistikk på om det utjevnes over år. Det er bare rett og slett slik ordningen er, sier han.

Derfor stiller vi klokka

Tanken bak sommertid er å utnytte dagslyset i sommermånedene bedre, og ha dagslys en time ekstra om kvelden.

Dette fører også til litt lavere forbruk av energi, ettersom man kan vente en time lenger med å bruke ekstra belysning.

Det var Benjamin Franklin, en av USAs grunnleggere, som først kom med ideen om sommertid.

Det var imidlertid først under første verdenskrig at sommertid ble innført, og klokka ble som regel bare stilt fram 60 minutter.

Tyskland og tyskokkuperte områder var først og stilte klokka fra 23.00 til 24.00, 30. april 1916. Norge fulgte etter samme år, sammen med en rekke andre land i Europa.

Les mer om sommertiden her (timeanddate.no)

Hvilken vei skal klokka stilles?

Skal klokka stilles fram eller tilbake? Det er et spørsmål det kan være vanskelig å holde kontroll på. Klokka stilles to ganger i året: i slutten av mars og i slutten av oktober. Her er den perfekte huskeregelen:

• Klokka skal alltid stilles mot sommeren. Altså skal den stilles tilbake (mot sommeren) i oktober, og fram (mot sommeren) i mars.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy