Skviser asylbaronene

Småkommuner vil drive mottakene selv

Mener de kan drive bedre enn de private.

BOR LENGE: Flere kommuner vil drive mottak selv. Dette bildet er fra Norsk Folkehjelps mottak, Haslemoen.
BOR LENGE: Flere kommuner vil drive mottak selv. Dette bildet er fra Norsk Folkehjelps mottak, Haslemoen.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tomme bygg: – Kommuner kan bremse asylspekulasjon

Høstens flyktningkrise har gitt en voldsom vekst i private asylmottak. Private aktører tjener store penger ved å tilby hytter, hoteller og nedlagte skoler til midlertidige asylplasser. Men noen kommuner ønsker nå å drive asylplassene selv – som for eksempel Engerdal. Ifølge Klassekampen vil ordfører Lars Ertik Hyllvang nå skvise ut det private mottaket på Femundtunet, der selskapet Blostrupmoen AS har etablert 150 mottaksplasser.

Les mer:

Kjørte 226 mil for å kle opp flyktninger

– For lite penger til bosetting av flyktninger

Var selv Syria-flyktning: –Trenger tid, folk og penger til flyktningene

– Vi jobber med en utvidelse av av det kommunnale mottaket med 90 plasser. Det er en bedre og mer langsiktig løsning enn det private mottaket, sier Hyllvang til Klassekampen, og viser til at de fleste beboerne på det private, midlertidige flyktningmottaket har bodd der lenge.

Hyllvang mener også at flere kommuner bør gjøre som Engerdal på Hedmarken – å oprette kommunnale mottak.

– Mottaket er godt integrert i det kommunnale tjenestetilbudet, og vi får en helt annen fleksibilitet og mulighet for å legge ekvalitett til grunn for botilbudet, sier han til venstresidas dagsavis.

– Dessuten er ikke profitt det som motiverer oss, sier han.

En rekke partier sentralt er enige om at asylbaronenes store utbytter er et problem. Nå skal de sette seg ned for å diskutere tiltak. (ekstern lenke)

Bodd i måneder

– Vi er åpne for å drifte noe lenger, men for oss er det ikke aktuelt med permanent drift, sier administrerende direktør Henrik Mohn i Blostrupmoen AS – også dette til Klassekampen.

– Det er folk som har bodd her i over to måneder, helt siden oppstarten. I utgansgspunket skulle de bo her opp mot en uke, men det er ingen andre steder å sende dem videre til, sier han.

Av andre kommuner som driver sit eget mottak av asylsøkere kan nevnes Hattfjelldal i Nordland. En annen kommune som er positive til flere flyktninger er Sunndal, slik fagbladet.no har skrevet om.

Powered by Labrador CMS