Smørblid

Anita Arntzen

Mellom Karis fjellgård og de heteste trendene i storbyen går det en usynlig linje. Fjellsmør og pultost er ettertraktet blant byfolk.

2015041712000020150417095213

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Kortreist mat er ettertraktet vare blant storbyboere. For andre er det kortgått mat som gjelder. På Nøssvold gård i Nordre Land er det omtrent 20 skritt fra kjøkkenet til fjøset der åtte kyr akkurat nå ligger og ørter på båsen etter morgenstellet.

I rommet ved siden av står Kari Nøssvold og følger med i den surrende smørkinna der rømmen akkurat er i ferd med å klumpe seg og bli til smør. Opprinnelig var det 60 liter melk – nå er melken omdannet til to og en halv kilo gyllent smør.

Kari tok tak i gamle tradisjoner, tilførte litt moderne maskinkraft – og vips så hadde hun produkter som bokstavelig talt er midt i smørøyet for tidas trendsettere. På Bondens marked kan de ikke få nok av Karis hjemmelagete gårdssmør og pultost.

– Å slakte kyrne og flytte herifra var ikke et alternativ. Jeg ville drive gården videre da far døde, sier Kari. Men det var på mange måter en tung start for fjellbonden som måtte trappe ned på hjelpepleierjobben for å få kabalen med fjøsstell morgen og kveld til å gå opp.

Veien opp til Nøssvold er så smal og bratt at melkebilsjåførene ikke vil ta ansvar for å kjøre den med store tankbiler på vinterføre. Å lage smør ble løsningen, men fordi det var laget av upasteurisert melk, kunne det i mange år ikke selges over disk, og ble derfor brukt som kalvefor.

Men tida jobbet for Kari, og som mange andre erfarte også hun at tv kan forandre virkeligheten. NRKs «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» kom på besøk, og etter at programmet ble sendt, ble det også slutt på at Karis smør bare gikk til dyrefôr. Melkebua er nå inspisert og godkjent av Mattilsynet, og dermed kan Kari selge produktene sine som hun ønsker.

– Jeg liker at vi kan holde på tradisjonene og holde kunnskapen ved like, sier Kari. Hjelpepleierjobben som tidligere var en 70 prosent stilling, har hun nå redusert til en helgejobb.

– Alle som driver med dyr, burde ha en annen jobb ved siden av slik at de fikk oppleve kontrastene. Her jobber jeg hele tida, men føler aldri noe stress. Selv om jeg er bundet av fjøsstell morgen og kveld, føler jeg en stor frihet i å kunne disponere dagene mine som jeg vil.

Kari Nøssvold

Alder: 49 år

Familie: Gift med Per, mor til Per Magnus (9).

Jobb: Hjelpepleier på Korsvoll omsorgssenter i Nordre Land i Oppland.

Hobby: Kinner smør og lager pultost av melk fra egne kyr.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy