Eivind Senneset
TEKST: TITTI BRUN
titti.brun@fagbladet.no
Hun trenger bare en finger. Med smil i både stemmen og blikket stikker hun hull på fingertuppen og får ut bloddråpen som trengs til pasientens daglige diabetestest. På Løvåsen sykehjem i Bergen er Prabina Meera Pericleson i full gang med morgenrutinene.
Trebarnsmoren er en av de første kandidatene i Norge som tar fagbrev på jobb med lønn i læreperioden.
En halv million har bare grunnskole
Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har en halv million nordmenn ikke utdanning utover grunnskolen. Hittil har mange voksne lagt bort drømmen om å ta fagbrev. Det er nemlig vanskelig å leve på lærlinglønn.
Målgruppen for den nye ordningen er voksne som har praksis fra lærefaget, men behov for veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven.
Responsen på den nye ordningen har vært stor. Både Fagforbundet og fylkeskommunene er nedringt av folk som ønsker å opprette en lærekontrakt. Men de færreste fylkeskommunene er i havn med organiseringen. Så langt Fagbladet vet er Hordaland er den første fylkeskommune som er i gang med å skolere ansatte etter den nye ordningen.
Veiledning på jobb
Prabina registrerer blodsukkermålingen før hun serverer kaffe og to brødskiver til beboeren. Tilsynelatende en ganske alminnelig morgenstund.
Men ikke for Prabina.
En dag i uka går Prabina på skole for å lære helsefaglig teori. I dag har hennes lærer fra skolen vært flue på veggen helt fra hun tok morgenstellet av pasientene. Alt hun gjør – og ikke gjør, blir vurdert.
Underveis legger hun merke til hva hun seg selv syns hun utfører godt og dårlig. Når morgenstellet er over, skal hun og læreren snakke om styrker og svakheter.
– Det er skummelt, men også veldig trygt. Det er bevisstgjørende å ha en lærer til stede som gjør meg oppmerksom på hvordan jeg kan gjøre jobben min bedre.
FLUE PÅ VEGGEN: Lærer Mary Monsen følger diskret med på alt Prabina gjør denne morgenen.
Eivind Senneset
Gleder seg til mer ansvar
Til sommeren blir assistenten endelig fagarbeider. Da har hun samlet fire år i helsefaget, inklusive det obligatoriske opplæringsåret som den nye ordningen krever. Hun har fått godkjent to år på helsefag fra videregående, i tillegg til å ha samlet nok praksis etter sju år med 13,3 prosent fast stilling og masse deltid.
Etter at hun har bestått teori- og den praktiske fagprøven, kan hun søke om fast stilling i Bergen kommune, og få fagarbeiderlønn.
– Da kan jeg bli fast kontaktperson for beboere. Jeg gleder meg til å få mer ansvar for oppfølgingen, sier Prabina Meera Pericleson.
Kommunen garanterer 60 prosent jobb
Hun er superfornøyd med å ha kommet med i fagbrev på jobb-klassen. I opplæringsåret har Prabina og medelevene pause fra jakten på vakter. Bergen kommune garanterer at de får 60 prosent stilling gjennom skoleåret, pluss at de går én dag i uka på skole. Prabina er fortsatt vikar, men hverdagen er blitt mye mer forutsigbar.
– Jeg kan planlegge dagene bedre både på jobb og privat, sier hun begeistret.
Riksrevisjonen advarer: – Deltid og mye vikarbruk gir dårligere kvalitet i eldreomsorgen
Kommunen krever fagbrev ved ansettelser
Bergen er en av stadig flere kommuner som krever fagbrev av nyansatte som søker fast jobb i barnehage eller på et sykehjem.
– Jeg gleder meg til at jeg har bestått, og jeg endelig kan søke en fast stilling, forklarer hun, mens hun rører jevnt og trutt i semulegrøten som to av beboerne har ønsket til frokost.
– Jeg er redd for å få klumper, sier hun og ler.
MORGENSTUND: Ingen liker klumper i grøten.
Eivind Senneset
Samarbeid bedrift og skole
Hordaland fylkeskommune var med på prøveprosjektet for fagbrev på jobb. Derfor kunne de raskt snu seg rundt og tilby ordningen i fagene barne- og ungdomsarbeid og helsefagarbeider, da den ble formelt innført tidligere i høst.
Fagbrev på jobb er hjertebarnet til prosjektlederen, lærer Mary Monsen.
– Kombinasjonen praksis og skole er en god løsning både for individet og samfunnet. Elevene er motivert og har nesten ikke fravær, og nesten alle fullfører, sier Monsen.
Som en skygge har hun hele morgenen fulgt med på hvordan Prabina har utført sine oppgaver.
– Gjennom skoleåret skal elevene lese og skrive seg gjennom 37 kompetansemål. Det krever både arbeidsinnsats og god veiledning, legger Monsen til.
Veilederne er nøkkelen til gode fagarbeidere
Evaluering: pluss og minus
De hektiske morgentimene er over. I en stille stue blant pynteputer og broderte løpere sitter elev og lærer, og går gjennom dagens stellprosedyrer. Først skal Prabina vurdere sin innsats.
– Jeg syns kommunikasjonen var bra, jeg lot ham få god tid til å snakke.
Monsen nikker.
– Ja, det var god samhandling. Ett pluss for at du husket å ta på ham høreapparatet med en eneste gang, påpeker Monsen.
Sammen går de gjennom brukermedvirkning, motivering, kommunikasjon, hygiene og ergonomiske prinsipper.
– Åh ja, jeg skulle selvfølgelig senket sengen før jeg redde opp, påpeker Prabina. Men gir seg selv poeng for at hun husket å vaske hendene og ikke bare bruke bakteriedrepende da hun beveget seg fra badet til soverom.
– Bra, for Noro-viruset (smittsom omgangssyke) tas ikke av bakteriedrepende midler.
MER LESNING: Sensors 10 råd til deg som skal ta eksamen til fagprøven
Jevnlige innleveringer
– Du blir en flink fagarbeider, du har gode holdninger og brukeren i fokus, avslutter Monsen oppmuntrende.
I løpet av neste uke skal Prabina i en skriftlig innlevering planlegge, gjennomføre og evaluere et stell, og vurdere dette opp mot kompetansemålene.
– Det blir en tøff uke. Likevel det er interessant å gå på skole og praktisere samtidig. Jeg er stolt over at jeg kan gi faglige begrunnelser for valgene jeg gjør i arbeidshverdagen. Det er rett og slett gøy å lære.
Lærer og elev: Mary Monsen og Prabina evaluerer hvordan dagens oppgaver ble utført.
Eivind Senneset
Dette er fagbrev på jobb
• Ny ordning for å ta fagbrev
• Samarbeid mellom ansatt, arbeidsgiver og fylkeskommunen
• Du må ha jobbet i fagfeltet i ett år, før du kan opprette en opplæringsavtale
• Fagbrevet tar minimum fire år
• Tidligere beståtte fag fra videregående og praksis kan trekkes fra
• Du må bestå en fem timers teorieksamen og fagprøven
• Vedtatt i Stortinget 24. mai 2018
• Arbeidsplassen får tilskudd fra fylkeskommunen
12 svar på spørsmål om den nye ordningen: fagbrev på jobb
1. Hva er en kontrakt om fagbrev på jobb?
Den nye ordningen er en opplæringsordning, og du må få en avtale med arbeidsgiver. Fagbrev på jobb stiller de samme kravene til kompetanse i faget, eksamen og fagprøven som for lærlinger. Før du melder deg opp til fagprøven må du opp til en teoriprøve.
2. Hva gjør jeg for å komme i gang?
Snakk med din arbeidsgiver. Arbeidsgiver må gi deg en arbeidsavtale som har en minstetid på ett år, som er opplæringsåret. Sammen søker dere fylkeskommunen om å få en kontrakt om fagbrev på jobb.
3. Må jeg ha fast jobb?
Nei, men tilbudet faller bort dersom arbeidskontrakten din faller bort.
4. Hvor lenge må jeg ha jobbet for å søke?
Du må være i jobb og ha minimum ett års allsidig praksis i det faget du ønsker å gå opp til fagprøven. Dersom du jobber deltid, må du dokumentere tilsvarende ett års praksis.
5. Hvor lang tid tar det å få fagbrev på jobb hvis jeg jobber fulltid?
Vanligvis fire år, inklusive opplæringsåret. 80 prosent stilling regnes som fulltid.
6. Hvordan finner jeg ut hvor mye praksis jeg har?
Du må dokumentere tidligere arbeid og relevant praksis. Du får hjelp av fylkeskommunen til å vurdere din realkompetanse, som blant annet er din utdanning, arbeid og organisasjonserfaring.
7. Hvis jeg fra før har begynt på fagbrev på videregående, teller det?
Ja, første og andre året på videregående teller i fratrekk på praksistiden, dersom de er innenfor området du nå vil ta fagbrev.
8. Må jeg ta videregående fag som norsk, matte og engelsk?
Nei, det er ikke krav om å ta fellesfagene i videregående opplæring.
9. Må jeg ha praksis fra andre arbeidsplasser?
Nei, du må ikke ha praksis fra forskjellige praksisplasser, den regelen ble avskaffet for flere år siden.
10. Hva med lønna?
Du beholder din lønn i opplæringsperioden.
11. Hvordan melder jeg meg opp til eksamen?
Etter at opplæringen er gjennomført, melder lærebedriften/arbeidsgiver eller skolen deg til fagprøven.
12. Gjelder det alle fagbrev?
Ja.
Kilde: Utdanningsdirektoratet og Kompetanse Norge
{"423857":{"type":"m","url":"/image-3.423857.19b35126e9","cap":"FLUE PÅ VEGGEN: Lærer og veileder Mary Monsen følger diskret med på alt Prabina gjør denne morgenen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"423858":{"type":"m","url":"/image-3.423858.b58bb7cb15","cap":"MORGENSTUND: Ingen liker klumper i grøten.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"423862":{"type":"m","url":"/image-3.423862.1ecf27b1f6","cap":"Veileder og elev: Mary Monsen og Prabina evaluerer hvordan dagens oppgaver ble utført.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"62","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Fagbrev på jobb","closed":true,"place":"Veiledning på jobb"},{"type":"f1","title":"12 svar på spørsmål om den nye ordningen: fagbrev på jobb ","closed":true,"place":"Kommunen garanterer 60 prosent jobb"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}