Maiken Adam (t.v.) og Sofie Bakkemyr forteller at de ikke føler seg godt ivaretatt av sin egen fagforening mens de var sentrum for dansevideo-saken for ett år siden.
Bjørn A. Grimstad
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Sist helg var det ett år siden dansevideoen med Trond Giske (Ap) og Sofie Bakkemyr ble til på Bar Vulkan i Oslo. Nå velger Bakkemyr å snakke ut i Fagbladet om året som har vært. Det gjør også Maiken Adam, som filmet dansen.
Alle er medlemmer i Fagforbundet
Videosnutten skapte politisk kaos etter at to tillitsvalgte varslet Arbeiderpartiet om Trond Giskes angivelige oppførsel.
Bekymringsmeldingene var basert på seks sekunders video med keitete dansing. Ingen av de involverte ble kontaktet før bekymringsmeldingene ble sendt.
{f1}
Sofie Bakkemyr, Maiken Adam, Trond Giske og de to tillitsvalgte som varslet, Knut Sandli og Terje Ferstad, er alle medlemmer i Fagforbundet, LOs største forbund.
• Leder i Fagforbundet Ung om Giske-videoen: – Noen må stå opp for de jentene som føler seg tråkket på
Stolte på lokal fagforening
Fagforbundet ga raskt ansvaret videre til den lokale fagforeninga. I en pressemelding i februar i fjor sa nestleder Sissel Skoghaug:
– For oss er det viktig at de to blir ivaretatt på best mulig vis. Vi er sikre på at Fagforbundet i Oslo og den lokale fagforeninga vil bidra til dette.
Fagforbundet sykehus og helse Oslo har rundt 5000 medlemmer, mange ansatt hos Oslo universitetssykehus.
Fagforeningsleder Bjørn Wølstad-Knudsen sa til Fagbladet:
– Vi jobber intenst med å ta vare på våre medlemmer.
– De har ikke tatt noe ansvar
I nesten ett år har Sofie Bakkemyr og Maiken Adam ikke uttalt seg hvordan de ble ivaretatt. Når Fagbladet møter dem på en kafé sentralt i Oslo, forteller de en versjon som strider mot den ledelsen ga inntrykk av:
– Det står veldig sterkt i meg at hvis man gjør noe galt, så skal man innrømme det og gjøre opp for seg, hvis det er reelt. Og det er der Fagforbundet svikter. De har ikke tatt noe ansvar, sier Sofie Bakkemyr, som er den som er avbildet i dansevideoen.
– Det står veldig sterkt i meg at hvis man gjør noe galt, så skal man innrømme det og gjøre opp for seg, sier Sofie Bakkemyr.
Bjørn A. Grimstad
Video førte til bekymringsmelding
Det var i kontorlokalene til Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo at den såkalte dansevideoen ble vist over en lunsj, sent i februar i fjor.
Synet av videoen fikk nestleder Knut Sandli og tillitsvalgt Terje Ferstad til å sende bekymringsmeldinger til Arbeiderpartiet.
I løpet av få timer var VG på saken. Dansevideoen ble kjent over det ganske land. Både Sandli og Ferstad trakk seg fra sine verv i Fagforbundet. VG ble i august i fjor felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for saken om dansevideoen.
Fagforeninga tok ikke kontakt
De kommende dagene var hektiske, forteller Sofie Bakkemyr. Samtidig som videoen ble en farsott på sosiale medier, virvlet mediestormen opp. De ubesvarte spørsmålene ble stadig flere, og rådene var dyre.
Først fire dager etter bekymringsmeldingen og VG-oppslaget, inviterer fagforeningsleder Bjørn Wølstad-Knudsen til et møte.
Han sier han har vært på vinterferie i Lofoten og har fått med seg lite av saken om dansevideoen. (se hele tilsvaret nederst i saken).
Sofie Bakkemyr er ikke nådig i beskrivelsen av møtet med fagforeningslederen. Hun hadde forventet mer:
– Hvis man ser det utenfra, er det helt sykt at en fagforening som skal verne om medlemmene greier å skape denne situasjonen. Som en vanlig person har jeg forventninger til min egen fagforening, men også til lederen, om at han skal rydde opp i feilene som har blitt gjort og ta konsekvensene. Og så skjedde ikke det. Det var mer om å gjøre å fraskrive seg ansvaret og verne om de som jobber på fagforeningskontoret, sier hun til Fagbladet.
Maiken Adams oppfatning er at fagforeningsleder Wølstad-Knudsen var mer opptatt av å dysse ned saken enn å hjelpe dem.
Bjørn A. Grimstad
Maiken Adam støtter sin kollega og venn i denne beskrivelsen. Hennes oppfatning er at fagforeningslederen var mer opptatt av å dysse ned saken enn å hjelpe dem.
– Det ble ikke håndtert på riktig måte. Fagforeninga skal ta vare på sine medlemmer. Det skal være tillit. Og så er enden på visa en helt annen. De går litt mot sine egne verdier, sier hun.
• Fagforbundet Trøndelag: – Giske har gjort svært mye bra for fagbevegelsen
– Kan ikke annet enn å beklage
Leder for Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, Bjørn Wølstad-Knudsen, registrerer kritikken.
– Jeg vil Maiken og Sofies beste, men forstår og aksepterer at de føler at de ikke er godt nok ivaretatt. Det kan jeg ikke annet enn å beklage og ta til meg, sier han til Fagbladet.
Han mener likevel at fagforeninga har ryddet opp og tatt ansvar.
Bjørn Wølstad-Knudsen beklager at de to medlemmene ikke opplever at de er godt nok ivaretatt.
Bjørn A. Grimstad
– Det var to private enkeltindivider med sentrale tillitsverv, den ene min nestleder, som sendte de to bekymringsmeldingene. Det som er viktig å huske, er at de to tillitsvalgte trakk seg fra vervene sine, sier han.
Les resten av Wølstad-Knudsens svar nederst i saken.
Kjente mange i fagforeninga
Både Sofie Bakkemyr og Maiken Adam jobber som sekretærer ved Klinikk for radiologi og nukleærmedisin ved Oslo universitetssykehus. Som plasstillitsvalgt og ungdomstillitsvalgt var Maiken Adam ofte innom fagforeningskontorene. Hun kjente derfor godt de som sendte bekymringsmeldingene til Arbeiderpartiet. Få uker senere trakk hun seg fra alle verv.
I løpet av det siste året har de to Fagforbundet-medlemmene ikke hatt noen kontakt sin egen fagforening. I tillegg har sentrale tillitsvalgte holdt seg unna arbeidsplassen deres, hevder de.
– Vi hadde to møter med lederen i fagforeninga, og det var det. Det har ikke vært noen oppfølging i ettertid, ikke noen spørsmål om hvordan det går med oss. Vi har ikke hatt noen kontakt med Fagforbundet det siste året, forteller Maiken Adam.
• De meldte fra om Giske-video – nå trekker Knut Sandli og Terje Ferstad seg fra alle tillitsverv
Det var natt til 17. februar i fjor at Maiken Adam filmet videoen av Trond Giske som danser med Sofie Bakkemyr ble til. Vennegjengen var ute for å feire Bakkemyrs 27-årsdag og valget falt tilfeldigvis på Bar Vulkan. Like tilfeldig ble videosnutten til, etter at de hadde støtt på Giske.
– Da du tok den videoen, tenkte du over at Trond Giske kun ett år tidligere måtte gå av som nestleder på grunn av anklager om upassende oppførsel ovenfor kvinner?
– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg tenkte ikke på det, fordi det ikke var noe å reagere på i den situasjonen vi var i, sier hun.
Både Adam og Bakkemyr står fast på at videosnutten var helt uskyldig og at situasjonen ikke opplevdes ugreit. Adam lagret videoen på mobilen uten å sende den til noen. Det var først dagen etter at hun sendte den videre til Sofie Bakkemyr, som igjen delte den med fire av sine venner.
• Trond Giske: – Fagforbundet må ta godt vare på medlemmer som Sofie
Sendte video til tillitsvalgt
Dagen derpå skjer det som gjør at videoen skal få politiske konsekvenser. Sofie Bakkemyr forteller at hun får en melding fra en ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt ved klinikken de jobber på. I tillegg anser Bakkemyr vedkommende som en nær venn.
– Hun spurte meg om feiringa var bra, og at hun hadde sett på en snap at vi hadde møtt Trond Giske. Da sendte jeg henne videoen. Jeg så umiddelbart at hun lagret den på mobilen. Da ga jeg beskjed om at denne skal du ikke dele eller vise til noen. Det svarte hun ja på, sier Sofie Bakkemyr.
Rundt en time senere fikk Bakkmyr en oppfordring om å gå til media med videoen.
– Hun skrev at denne bør du sende inn til VG, fordi dette er skikkelig mediemat om dagen. Da svarte jeg nei, og det skal ikke du heller gjøre, forteller Bakkemyr.
Fagbladet har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med den ungdomstillitsvalgte, som er blitt gjort kjent med Bakkemyrs beskrivelse av handlingsforløpet. Hun har så langt ikke svart på våre henvendelser. Hun har gjennom leder i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, Bjørn Wølstad-Knudsen, formidlet at hun ikke ønsker å uttale seg om denne saken.
– Han hater Trond Giske
Påfølgende onsdag ringer den ungdomstillitsvalgte og forteller at hun har vist videoen i lunsjen hos Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo. Flere skal ha reagert på den. Sofie Bakkemyr beskriver telefonsamtalen slik:
– Hun sa det var en urovekkende film. Jeg husker hun også sa i den samtalen at Knut Sandli er veldig for Rødt, men hater Trond Giske. Knut hadde reagert kraftig på den og fortalt at han har en svoger som jobber i VG. Så rulla ballen videre etter det. Helt ærlig visste jeg ikke at Fagforbundet var politisk engasjert, så jeg forstod ikke sammenhengen der og da. Hun hadde snakket med VG og sa at de var interessert i å snakke med meg.
– Jeg sa at jeg var forbanna, at hun ikke skulle snakke mer om filmen eller vise den. Jeg sa at det var veldig unødvendig, sier hun til Fagbladet.
Tidligere nestleder Knut Sandli skriver på SMS til Fagbladet:
«Jeg hadde ingen politisk agenda, men gjorde Arbeiderpartiet oppmerksom på Giskes upassende oppførsel fordi jeg visste at han allerede hadde flere varsler mot seg. Jeg hadde da fått bekreftet fra flere hold at videoen forlengst var spredd på sosiale medier. Saken førte til at Fagforbundet ba meg om å forlate vervet som tillitsvalgt.»
– Opplevde det som et svik
– Hvordan opplevdes det at en privat film fra en fest blir brukt til et politisk formål?
– Jeg opplevde det som et svik. Det var veldig sjokkerende. Jeg husker at jeg ble satt ut av hele situasjonen, spesielt at det er ei tidligere venninne som har bidratt til dette. Det har vært ei heftig påkjenning, sier Sofie Bakkemyr til Fagbladet.
Bakkemyr blir senere samme dag oppringt av daværende politisk journalist i VG, Joakim Skarvøy. Hun går med på å møte ham på McDonald's på Grünerløkka. Der viser hun filmen til journalisten og de snakker sammen. Først da får Bakkemyr vite om bekymringsmeldingene.
Torsdag kveld publiserte VG artikkelen om dansevideoen og bekymringsmeldingene. Bakkemyr blir sitert på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».
Siden har hun en rekke ganger sagt at deler av sitatet var fabrikkert. VG ble i august 2019 felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) på fem punkter. Joakim Skarvøy jobber ikke lenger i VG, men jobber nå med nye mediesatsinger i VGs moderselskap Schibsted.
– De tok ikke noe ansvar
Den de hadde kontakt med i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo i de hektiske ukene i februar og mars, var leder Bjørn Wølstad-Knudsen. De hevder å bli møtt av alt annet enn en leder som ønsket å rydde opp. Første møte fant sted på sykehuset 25. februar, fire dager etter at tillitsvalgte i fagforeningen hadde sendt bekymringsmeldingene.
– Jeg synes vi ble møtt på en uproff måte. Store deler av det som ble sagt i det møtet var usammenhengende og veldig usaklig. Det var bortforklaringer – de tok ikke noe ansvar. Hele opplegget var rotete, sier Sofie Bakkemyr.
De hevder å ikke bli tilbudt noen hjelp, hverken juridisk, til mediehåndtering eller hjelp til å takle påkjenningen psykisk. De beskriver at de ble møtt med forslag om å prøve slettmeg.no eller bruke Fagforbundets medlemsfordel om en gratis samtale med en advokat.
Reagerer på uttalelser i media
– Det eneste han sa i det møtet var at vi må si fra om vi trenger noen hjelp. Men det er vanskelig for oss å si hvilken hjelp vi trenger. Vi har aldri vært oppi noe sånn før. Vi hadde forventa hjelp, støtte, ei forklaring. Det fikk vi ikke, legger Maiken Adam til.
Umiddelbart etter møtet gikk Wølstad-Knudsen ut i blant annet Fagbladet og sa: «Vi jobber intenst med å ta vare på medlemmene våre. Kvinnenes høyeste ønske er å være i fred. De ønsker ikke flere medieoppslag. Vi er enig om hva jeg har lov å si».
Ifølge Bakkemyr og Adam hadde de på ingen måte blitt enige om at han skulle si dette.
– Han virket veldig interessert i å dysse saken ned. Han spurte om han skulle gå ut i media og si at vi ville være i fred. Jeg svarte nei – han skulle ikke si noe på våre vegne, sier Bakkemyr.
Ønsket hjelp fra Fagforbundet sentralt
Sofie Bakkemyr og Maiken Adam er også kritisk til at moderorganisasjonen til fagforeninga, selve Fagforbundet, ikke gjorde noe for å sikre at de to fikk den hjelpen de trengte.
– Det eneste som har kommet fra Fagforbundet sentralt, er en pressemelding der det stod at de håpet på at Fagforbundet Oslo og den lokale foreningen skulle bidra til at vi ble ivaretatt. Ingen har fulgt opp for å finne ut om dette skjedde. Jeg skulle ønsket noen fra sentralt hold i Fagforbundet kunne vært med i møtene vi hadde med Bjørn Wølstad-Knudsen, sier hun.
– Dere sier at dere hadde lav tillit til Fagforbundet. Hvordan mener dere de kunne tilby dere hjelp?
– Det burde Fagforbundet ha fortalt oss. Det er deres oppgave å komme med alle de tilbud de har for å kunne hjelpe. Vi fikk ett tilbud, og det var at vi skal si fra om vi trenger noe, sier Sofie Bakkemyr.
{u2}
Har hatt store advokatutgifter
Wølstad-Knudsen inviterte til et nytt møte rundt tre uker senere. Da hadde fagforeningen hatt et styremøte, hvor de to som sendte bekymringsmeldingene, Knut Sandli og Terje Ferstad, hadde trukket seg fra sine verv.
Igjen etterlyser Bakkemyr og Adam en forklaring på hva som faktisk hadde skjedd, uten å få det. Siden har de ikke hatt noen kontakt med Fagforbundet, hverken lokalt eller sentralt.
– Hvorfor er dere fortsatt medlemmer av Fagforbundet?
– Jeg er kun medlem fordi advokaten min ba meg om det. Han mente at dette er en egen sak som må håndteres senere. Jeg var mest opptatt av å deale med VG og det gjorde at saken med Fagforbundet ble satt på vent, sier Bakkemyr.
Hun forteller at hun har hatt store utgifter til advokat det siste året. Den eneste juridiske hjelpen hun har fått fra Fagforbundet, er en vurdering på om det var mulig å stanse spredningen av dansevideoen på sosiale medier.
– Fagforeninga bør verne om alle
Maiken Adam synes fagforeninga har gjort lite for å reparere relasjonene.
– Akkurat nå er jeg kun medlem på grunn av medlemsfordelene. Jeg er veldig i tvil om jeg vil gå til Fagforbundet om jeg trenger hjelp til noe i nærmeste fremtid. Vi har ikke sett så mye av fagforeningen på vår arbeidsplass etter at denne saken ble til.
– Hvorfor velger dere å ta dette opp nå, ett år etterpå?
– Når alt dette pågikk, ble den delen med Fagforbundet litt glemt og nedprioritert. Grunnen til at vi tar det opp nå, er at hvis de tror de har gjort en kjempebra jobb, så har de ikke det, sier Sofie Bakkemyr.
– Hva kan Fagforbundet gjøre for å gjenopprette tilliten og beholde dere som medlemmer?
– Vi får se hvordan de gjør ting videre nå. Så får vi se hva dette blir til etter hvert. Jeg håper de lærer og tar ting mer seriøst hvis noe lignende skjer igjen. Medlemmer bør bli møtt med åpenhet, rettferdighet og saklighet. Fagforeninga bør verne om alle og ikke bare sine egne, sier Maiken Adam.
Fagforeningsleder: – Jeg har ofte tenkt på hvordan det går med dem
Fagforeningsleder Bjørn Wølstad-Knudsen har ikke hatt kontakt med Sofie Bakkemyr og Maiken Adam det siste året. Nå beklager han.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Til Fagbladet 27. februar i fjor, sa Fagforbundet sykehus og helse Oslos leder Bjørn Wølstad-Knudsen, til Fagbladet at: «Vi jobber intenst med å ta vare på våre medlemmer.»
Hvordan synes du det har gått?
– Jeg vil Maiken og Sofies beste, men forstår og aksepterer at de føler at de ikke er godt nok ivaretatt. Det kan jeg ikke annet enn å beklage og ta til meg.
Hvorfor tok det fire dager fra VG publiserte saken om dansevideoen og bekymringsmeldingen, til du tok kontakt med Sofie Bakkemyr og Maiken Adam?
– Jeg kom sent inn i prosessen på grunn av at jeg var på ferie. Det var rent teknisk ikke mulig å kontakte dem før. Samtidig handler det om å forstå omfanget av en sak. Situasjonen var uoversiktlig for meg. Det jeg fikk vite om saken, at det handlet om en video, måtte jeg lese gjennom media.
Wølstad-Knudsen var på vinterferie i Lofoten og var tilbake i Oslo påfølgende helg. I mellomtiden skjedde det mye i fagforeningslokalene på Ullevål sykehus. Tirsdag ble videoen vist i lunsjen på av en tillitsvalgt. Knut Sandli og Terje Ferstad sendte bekymringsmeldingene onsdag, og torsdag kveld ble saken om dansevideoen og bekymringsmeldingen publisert på VGs nettsider.
Deretter fulgte en rekke saker i media.
Wølstad-Knudsen forteller at han først ble oppmerksom på bekymringsmeldingen da han ble oppringt av flere journalister onsdag morgen. Samme morgen ringte han sin nestleder, Knut Sandli.
– Jeg ringte Knut onsdag morgen. Da sa jeg at når han gjør dette, så opptrer han som en privatperson og ikke som nestleder i fagforeninga, sier Wølstad-Knudsen.
I VGs sak om dansevideoen blir Knut Sandli omtalt som nestleder i Fagforbundet sykehus og helse Oslo. Han blir også fotogfrafert i fagforeningens lokaler. Wølstad-Knudsen valgte å ikke avbryte ferien av det han beskriver som personlige grunner.
Bjørn Wølstad-Knudsen inviterte Sofie Bakkemyr og Maiken Adam til et møte i en e-post morgenen 25. februar. De takket ja og møtet fant sted på deres arbeidsplass på Ullevål sykehus samme dag. Ovenfor Fagbladet er Sofie Bakkemyr og Maiken Adam sterkt kritiske til innholdet i møtet.
De uttaler til Fagbladet at de i løpet av det timeslange møtet ikke får en tilfredstillende forklaring på hva som faktisk hadde skjedd. De mener også at de ikke blir tilbudt noen hjelp til å håndtere situasjonen, kun beskjed om å «si i fra om dere trenger hjelp».
Til dette svarer Wølstad-Knudsen:
– Etter det siste møtet her oppe forstod jeg at vi hadde en enighet om at de skulle kontakte meg om de skulle ha behov for det.
– Hvor mye kompetanse om for eksempel mediehåndtering og juss tenkte du at de to kvinnene hadde på det tidspunktet, slik at de beskrive hvilken bistand de trengte fra Fagforbundet?
– Var det noen som hadde kompetanse til å håndtere en slik sak, bortsett fra journalistene? Vi stiller alle med blanke ark. Det er ikke naturlig at Maiken og Sofie har god innsikt i hvordan de kan håndtere dette. Men vi på fagforeninga er heller ikke vant til å håndtere slike saker, sier Wølstad-Knudsen.
– Både fagforeninga Fagforbundet sykehus og helse Oslo og Fagforbundet har blitt utsatt for et stort mediepress, men ikke minst de to. Det har aldri vært min hensikt at de to skal føle seg sviktet, sier han.
Fagforeningsleder Wølstad-Knudsen viser til at han sendte en forespørsel til Fagforbundet Oslo om juridisk hjelp til å få stoppet spredninga av videoen i sosiale medier og eventuelt en rettslig prosess mot den eller de som har spredd videoen.
– I det ene møtet vi hadde, fikk vi spørsmål om det var juridisk mulig å sletta den videoen. Det fikk vi som svar at var veldig vanskelig å gjøre noe med. Det har aldri vært noen ønske fra de å motta juridisk hjelp utover dette. Det er i så fall noe vi må utløse fra Fagforbundet sentralt, sier Wølstad-Knudsen.
Utover dette har de ikke blitt tilbudt noen hjelp fra Fagforundet sentralt.
– Jeg har heller ikke tilbudt Sofie eller Maiken noen bistand fra infoavdelingen i Fagforbundet. De hadde ikke det behovet eller noe var noe de ønsket, sier han.
De sa at du ikke skal snakke på vegne av dem i media. Men til Aftenposten og Fagbladet kommenterer du at de fortsatt er medlemmer og at dere er enige om at de vil være i fred. Hvorfor gjør du det?
– Jeg mener at vi i det møtet ble enige om at jeg ikke skulle uttale meg om dem, og at de ville ha fred. Min intensjon var å uttale meg om dette, sier han.
Rundt tre uker etter det første møtet på Ullevål sykehus, har de tre et nytt møte, denne gangen på fagforeningskontoret.
Siden det har hverken Wølstad-Knudsen eller noen andre i fagforeninga hatt kontakt med Maiken og Sofie.
– Jeg har ikke snakket med dem det siste året. Det må jeg bare beklage at jeg ikke har gjort. Jeg har ofte tenkt på hvordan det går med dem. Jeg synes det er forferdelig leit at Maiken har trukket seg fra sine verv. De er fortsatt medlemmer og har stått som det gjennom hele året. Jeg håper tilliten vedvarer.
Han mener de ansvarlige for at de to medlemmene havnet i mediestormen, har tatt ansvar og gått av.
– Det var to private enkeltindivider med sentrale tillitsverv, den ene min nestleder, som sendte de to bekymringsmeldingene. Det som er viktig å huske er at de to tillitsvalgte trakk seg fra vervene sine, sier han.
30 januar i år avholdt Fagforbundet sykehus og helse Oslo sitt årsmøte. I årsberetninga blir dansevideo-saken som krevende. Her er hele teksten:
«I slutten av februar våknet fagforeninga og Norge til førstesideoppslag i alle media om den såkalte dansevideosaken med Trond Giske.
Dette opptok fagforeningsledelsen i flere måneder med et svært hektisk mediabilde. Det var mye negativ omtale av fagforeninga og ledelsen jobbet mye både mot medlemmer, tillitsvalgte og media, og over tid klarte fagforeninga å roe ned mediebilde.
Fagforeninga og de involverte ble utsatt for netthets/nettroll og dette opplevdes svært krevende for alle de involverte.
Fagforeninga hadde som følge av denne saken en håndfull utmeldinger.
To sentrale tillitsvalgte trakk seg 13. mars 2019.»
Nestleder: Overlot ansvaret til fagforeninga
Nestleder i Fagforbundet, Sissel Skoghaug, peker på vedtektene når hun forklarer hvorfor den lokale fagforeninga måtte ivareta medlemmene selv.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– Vi beklager, som vi også har gjort tidligere, at våre to kvinnelige medlemmer kom i en situasjon som de selv ikke ønsket. Samtidig merker vi oss at de ikke er fornøyd med den hjelpa de har fått fra Fagforbundet og den lokale fagforeninga, skriver Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet, på e-post til Fagbladet.
I februar i fjor kom Fagforbundet med en pressemelding, hvor de også beklaget, men samtidig overlot ansvaret til Fagforbundet i Oslo og Fagforbundet sykehus og helse Oslo. Sofie Bakkemyr og Maiken Adam kritiserer Fagforbundet sentralt for å ikke ha bistått de lokale fagforeningene i denne jobben. Den kritikken endrer på standpunktet Sissel Skoghaug har tatt.
– Denne saka har blitt behandlet av den lokale fagforeninga, Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, i tråd med Fagforbundets vedtekter. Det er fagforeninga som har hatt kontakten med alle de involverte, og derfor mener vi at det er naturlig at det er fagforeninga som kommenterer saka, sier hun.
– Fagforbundet på nasjonalt plan har beklaget situasjonen de to kom i, samtidig som vi tilbakeviste påstanden om at Fagforbundet har deltatt i et politisk spill i denne saka. Vi har også gjort det klart at vi mener at de to tillitsvalgte burde snakket med de to kvinnene før de foretok seg noe mer. Vi er kjent med at de to tillitsvalgte seinere trakk seg fra sine verv, på grunn av denne saka.
Dette er dansevideo-saken
Natt til 17. februar 2019 feirer Sofie Bakkemyr 27-årsbursdagen sin på Bar Vulkan. Bursdagsfølget treffer på Ap-politiker Trond Giske. Maiken Adam tar en kort video av at Bakkemyr og Giske danser sammen.
Søndag 17. februar sender Sofie Bakkemyr videoen til en ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo.
Tirsdag 19. februar viser den tillitsvalgte videoen under lunsjen på Fagforbundet sykehus og helse Oslo. En av dem som fikk se videoen da var nestleder i fagforeningen, Knut Sandli.
Onsdag 20. februar sender Sandli en bekymringsmelding på e-post til partisekretær Kjersti Stenseng (Ap). Terje Ferstad sender en SMS til lederen av valgkomiteen. Begge handler om dansevideoen og Trond Giskes angivelige oppførsel.
Dette er samme dag som Trond Giske innstilles som fylkesstyremedlem og medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti.
Samme kveld møter Sofie Bakkemyr VGs politiske journalist Joakim Skarvøy på McDonald's på Grünerløkka.
Torsdag 21. februar, klokken 19:41 publiserer VG saken om dansevideoen og bekymringsmeldingen. Saken inneholdt det delvis fabrikkerte sitatet: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye.»
Senere samme kveld publiserer NRK en sak hvor Bakkemyr og Adam moderer inntrykket VG-artikkelen gir.
Fredag 22. februar. Valgkomiteen i Trøndelag Ap vraker Trond Giske til alle verv.
Mandag 25. februar 06:11 publiserer NRK et nytt intervju med Sofie Bakkemyr og Maiken Adam, hvor de går ut med sterk kritikk av Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo.
Klokken 08:50 sender Bjørn Wølstad-Knudsen, leder av Fagforbundet Sykehus og Helse, sender en e-post til Maiken Adam og Sofie Bakkemyr, hvor de inviteres til et møte.
På ettermiddagen samme dag møtes de tre på arbeidsplassen til Bakkemyr og Adam.
Onsdag 13. mars trekker nestleder Knut Sandli og tillitsvalgt Terje Ferstad seg fra alle verv.
Onsdag 28. august. Pressens faglige utvalg (PFU) feller VG for brudd på fem punkter.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet