Søndagstur mot søndagsåpent

POPULÆRT ARRANGEMENT: Mange kom for kaffe, vafler og politisk prat da LO og HK inviterte Oslos befolkning på en annerledes søndagstur.

POPULÆRT ARRANGEMENT: Mange kom for kaffe, vafler og politisk prat da LO og HK inviterte Oslos befolkning på en annerledes søndagstur.

Eva Ler Nilsen

Flere hundre Oslo-borgere tok turen langs Akerselva og til Kubaparken for å markere motstand mot at søndagen skal bli en ny hverdag.

2015090714024620150907140246

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Som en del av valgkampen inviterte LO og HK i Oslo/Akershus hovedstadens innbyggere til en annerledes søndag. Flere hundre tok turen innom de to organisasjonenes arrangement "Søndagstur mot søndagsåpne butikker".

I Kubaparken bød de på kaffe, vafler og politikk. På scenen spilte Daniel Kvammen og appellantene fra de politiske partiene sto i kø, alle med budskapet om at regjeringen må lytte til 70 prosent av landets befolkning og bevare søndagen som en felles fridag.

En viktig sak

Elise Domberg og Marthine Kjennerud avsluttet sin søndagstur i parken ved Akerselva. De er skjønt enige om at det er viktig å ta vare på søndagsidyllen. Domberg jobber selv en og annen søndag i en bolig for funksjonshemmede. Hun er klar i talen.

– Det er jo nødvendig arbeid. Det er ikke akkurat noe behov for at vi skal få kjøpt oss en genser på en søndag. Nei, vi behøver ikke søndagsåpne butikker. De som jobber der trenger fri, sier hun.

– Dette var et viktig arrangement å delta på, for å markere motstand. Vi er veldig glade i søndagen sånn som den er, istemmer Kjennerud.

Nok hverdager

HK-leder Trine Lise Sundnes var en av de mange frammøtte. Hun mener det er uforståelig at regjeringen vil frata folk de mulighetene en felles fridag gir til både hvile og aktiviteter.

– Det er et yrende liv i både marka og sentrum av Oslo på søndager. Men det er i en sakte fart. Ingen haster, det er ikke noe kjas og mas. Sånn vil vi bevare det, sier hun, og viser til at vårens høringsrunde viser et voldsomt engasjement i denne saken landet rundt. Ifølge henne har det aldri tidligere vært sendt inn så mange svar i en sak. Rundt 8.000 privatpersoner, organisasjoner, bedrifter og politiske lokalpartier har sagt sin mening.

– Folk vil ikke ha dette, sier Sundnes.

Hun understreker at kampen om søndagen er av de viktigste sakene i kommunevalget om en uke.

– Venstre er tungen på vektskålen i denne saken i Stortinget. Om det blir som de vil, vil det bli opp til kommunene å bestemme butikkenes åpningstider. Da gjelder det å velge inn representanter i kommunestyrene som vil bevare søndagen. Vi trenger ikke flere hverdager, sier hun.

En bjørnetjeneste

Et steinkast unna Kubaparken, i handlegatene på Grünerløkka i Oslo, har småbutikkene tatt seg til rette og åpnet dørene på søndagene. Trine Lise Sundnes liker dårlig det hun ser, men frykter også at butikkeierne gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å legge opp til handel sju dager i uka.

– Med de endringene regjeringen og Venstre bebuder, kan de bare glemme å overleve. De vil ikke ha en sjanse mot de store og kommersielle aktørene som da vil komme på banen. De små nisjebutikkene vil tape kampen mot kjøpesentrene, sier hun til HK-Nytt.

Sundnes mener at dersom politikerne vil ha levende byer, så er det klokeste de kan gjøre å sette seg ned sammen med partene i arbeidslivet og finne andre løsninger enn fullt frislipp av åpningstider.

– Vi må sammen finne fram til hvordan vi kan demme opp for den urettferdigheten som finnes i lovverket i dag, og vi må finne måter som loven kan etterleves og håndheves på, sier hun.

Et mindretallsprosjekt

Alle politikerne som entret scenen under LO og HKs arrangement, var opptatt av å skjerme søndagen for kommers. De deler en frykt for at søndagsåpne butikker ikke bare vil endre arbeidslivet, men hele Norge og landets rytme. Talerne fra både Arbeiderpartiet, Rødt, Miljøpartiet de grønne, KrF, SV og Senterpartiet ramset alle opp lange lister med argumenter mot at søndagen skal bli en hverdag.

– Det er tre grunner til at vi er imot; Flere må jobbe, det er dårlig for miljøet og klimaet og det er ikke minst dårlig for oss som fellesskap. To tredeler vil ikke ha dette. Vi er et utålmodig parti, men ikke på vegne av dem som gjerne vil handle på søndager, sier Sunniva Holmås Eidsvoll fra SV.

Erik Lunde fra KrF slår et slag for både kirketid og friluftsliv på søndager.

– Oslo-søndagen er spesiell, hele byens hvilepuls senker seg. Den søndagen må vi ta vare på, sier han.

En av arrangørene, Thorbjørn Næss fra LO i Oslo/Akershus er glad for støtten fra byens politikere.

– Dette er en viktig sak, som hører naturlig til i denne valgkampen. Søndagstradisjoner har vi hatt i århundrer. Folk trenger å slappe litt av. Vi er jo verdens mest produktive land, og det klarer vi helt fint med en fridag i uka, sier han.

Se bildekarusell for flere uttalelser fra politikerne.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy