Anne-Kari Bratten vil ikke at Stortinget avgjør lønna:

Spekter-sjefen går mot nasjonal minstelønn

Spekter-leder Anne-Kari Bratten tror mange arbeidsgivere vil bruke flyktningetilstrømmingen til å kreve lovbestemt minstelønn.

Spekter-leder Anne-Kari Bratten tror mange arbeidsgivere vil bruke flyktningetilstrømmingen til å kreve lovbestemt minstelønn.

Leif Martin Kirknes

Spekter er mot nasjonal minstelønn, men Spekter-sjefen tror diskusjonen vil komme.

2015120115102820151202092125

morten.hansen@lomedia.no

NHO mener regjeringen må utrede nasjonal minstelønn, men får ikke støtte fra Spekter.

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, tror mange arbeidsgivere vil bruke flyktningetilstrømmingen til å kreve lovbestemt minstelønn.

– Jeg og Spekter er mot nasjonal minstelønn. Hittil har vi ment allmengjøring av tariffavtaler har vært det beste virkemiddelet mot sosial dumping, sier Anne-Kari Bratten.

Tysk minstelønn: Kutter julegratiale, ferielønn og overtidstillegg

Arbeidsgiverforeningen Spekters administrerende direktør, tror tilstrømmingen av flyktninger vil føre til at flere vil ha andre løsninger.

– Jeg mener allmenngjøringen har utviklet seg negativt. Allikevel mener jeg det er bedre enn minstelønn. Men når så situasjonen er at vi skal integrere mange flyktninger – med lavere kompetanse enn de som bor her – kan vi mistenke at noen arbeidsgivere vil utnytte det. At de heller vil ansette flere lavtlønnede, enn noen høytlønnede med høy kompetanse. Da vil diskusjonen om minstelønn komme, slår Bratten fast.

Følg oss på Facebook

Kappes om høyest minstelønn

Hun mener det er feil tiltak, og understreker at det kan ikke være noen andre enn partene i arbeidslivet som har ansvaret for lønnsoppgjør.

– Vi kan ikke ha det sånn at folk flyr på Stortinget for å diskutere lønn. At stortingspolitikerne i en valgkamp kappes om hvem som har den høyeste minstelønna. Det er helt meningsløst, sier Bratten.

Fra talerstolen på Spekters arbeidslivskonferanse slår hun fast at hun er en stor tilhenger av et organisert arbeidsliv. Bratten påpeker at en nasjonal minstelønn også vil føre til at det er mindre interessant å være fagorganisert og ha tariffavtaler.

Les også: LO frykter lovbestemt minstelønn vil presse lønningene nedover

Vil samle Holden III

– Vi skal stå imot nasjonal minstelønn så lenge som mulig. Men hva er tiltakene isteden? spør Bratten.

Hun påpeker at vi har et veldig høyt lavlønnsnivå, blant annet på grunn av høy produktivitet.

– Men disse som kommer inn på arbeidsmarkedet nå, er ikke så produktive at vi kan forsvare det høye lønnsnivået. Allikevel så skal vi ikke ødelegge dette med små forskjeller mellom folk. Jeg synes dette er vanskelig, og jeg synes regjeringen må ta initiativ til å diskutere dette, sier Bratten

Selv foreslår hun at Holden III-utvalget om å møtes igjen for å utrede hvilke konsekvenser den økte innvandringen vil ha på arbeidslivet.

Les også: LO og Venstre på kollisjonskurs om minstelønn

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy