JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Boligpriser for fagarbeidere

Stadig færre bussjåfører og helsefagarbeidere har råd til bolig der de jobber: – Dette er krise

– Det er en krise. Et Norge hvor helt vanlige lønns- og fagarbeidere ikke har en sjanse i så mange boligmarkeder, vil vi ikke ha, sier Christian-Marius Stryken, direktør for politikk i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

– Det er en krise. Et Norge hvor helt vanlige lønns- og fagarbeidere ikke har en sjanse i så mange boligmarkeder, vil vi ikke ha, sier Christian-Marius Stryken, direktør for politikk i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

En familie i Oslo, hvor begge voksne er fagarbeidere, har bare råd til 0,2 prosent av boligene på markedet når de skal kjøpe sin første bolig. Det viser nye tall fra Samfunnsøkonomisk Analyse.

2023081808303220231006101618

helge@lomedia.no

Fagarbeiderindeksen er LOs versjon av sykepleierindeksen, som brukes for å fortelle hvor stor andel av boligene en singel sykepleier har råd til å kjøpe.

Analysen er ikke helt ferdig ennå, men under Arendalsuka kunne LO presentere noen av tallene.

Den viser at stadig færre servitører, bussjåfører og helsefagarbeidere har råd til å bo der arbeidsplassen er.

Familien i LOs eksempel er en familie på fire med to barn, hvorav en voksen jobber heltid som barnehageassistent og en jobber deltid som butikkmedarbeider.

De har en samlet årsinntekt på 811.280 kroner. Husholdningen har en betjeningsevne på 1,2 millioner kroner. De har en egenkapital på 225.000 kroner.

Egenkapitalkravet for boligkjøp er på 15 prosent, og de ville kunne kjøpe leilighet til maks 1,5 millioner kroner ut fra egenkapital og evnen til å betjene lån. I 2015 var det tilsvarende beløpet 2,2 millioner kroner.

Da er det bare 0,2 prosent av leiligheter i Oslo mellom 80 og 120 kvadratmeter som er innen rekkevidde. Det er størrelsen familien har behov for.

I skrivende stund er det ingen boliger i Oslo på 80 kvadrat eller mer som har en prisantydning innenfor prisrammen på 1,5 millioner, på nettstedet Finn.no.

I praksis vil det si at det er umulig for dem å finne en bolig i hovedstaden.

I storbyene kommer ikke unge folk seg inn på boligmarkedet. I distriktene kommer de seg ikke ut 

Foreslår starthjelp

– Det er en krise. Et Norge hvor helt vanlige lønns- og fagarbeidere ikke har en sjanse i så mange boligmarkeder, vil vi ikke ha. Det er ikke det Norge vi ønsker å bo i, sier Christian-Marius Stryken, direktør for politikk i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

De har blant annet lansert et forslag til en ny innretning av startlånsordningen til ungdom som har økonomi til å betjene et lån, men ikke mulighet til å spare nok egenkapital.

Startlån er en ordning som Husbanken tilbyr de som har hatt langvarige problemer med å få lån i vanlig bank. I noen tilfeller kan kommunen kombinere startlånet med et boligtilskudd.

NBBL mener det viktigste er økt boligbygging, men at det også må til målretta tiltak rettet mot grupper som unge fagarbeidere.

– Dette er en gruppe som i utgangspunktet ikke er vanskeligstilt, men på grunn av lav inntekt vil de ikke ha mulighet til å spare tilstrekkelig til å dekke egenkapitalkravet på 15 prosent, selv om deres inntektssituasjon tilsier at de kan dekke boutgiftene, sier Stryken.

– Forskjellsmaskin

Leder av arbeidskomiteen på Stortinget, Freddy A. Øvstegård (SV), mener det som kommer fram i rapporten er alvorlig. Boligsektoren er landets største forskjellsmaskin, mener han.

– Vi trenger å tenke helt nytt om boligpolitikken. Vi må gjenreise Husbanken og få en mer offentlig boligpolitikk, sier Øvstegård.

I tillegg er en million norske innbyggere leietakere i et marked som også er i ferd med å gå bananas.

Fagarbeiderindeksen

Et par, der begge er fagarbeidere, med en samlet årsinntekt på 810.000 kroner og med en egenkapital på 250.000. Familien har 110.000 kroner i året til å betjene.

• I 2015 var 53 prosent av boligene i Arendal tilgjengelige for denne fagarbeiderfamilien. I 2023 bare 6,7 prosent.

• I 2015 hadde de tilgang til 3,9 prosent av tilsvarende boliger i Oslo. I 2023 er det kun 0,2 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy