JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikeslutt gir stopp på streikebidrag

Starter innsamlingsaksjon for havnearbeiderne

– Nå må vi vise hva solidaritet er, sier Bjørn Steffensen i Havnearbeiderforeninga.

Bjørn Steffensen, leder i Norsk Havnearbeideforening, ber hele fagbevegelsen bidra økonomisk slik at havnearbeiderne som står på bar bakke etter tre år i streik kan få litt overgangsstøtte.

Bjørn Steffensen, leder i Norsk Havnearbeideforening, ber hele fagbevegelsen bidra økonomisk slik at havnearbeiderne som står på bar bakke etter tre år i streik kan få litt overgangsstøtte.

Jan-Erik Østlie/Roy Ervin Solstad

Mange av havnearbeiderne som har streiket i over tre år står nå uten jobb og uten arbeidsledighetstrygd.

2017011313114020230821171436

res@lomedia.no

– Nå må vi vise hva solidaritet er, sier Bjørn Steffensen i Havnearbeiderforeninga.

12.januar vedtok Norsk Transportarbeiderforbund å avslutte den mer enn tre år lange boikotten av Risavika Terminal AS utenfor Stavanger etter at Høyesterett i den såkalte Holship-saken konkluderte med at å bruke boikott for å presse fram en tariffavtale i havnene var ulovlig.

Havnearbeiderne tapte Holship-saken i Høyesterett

Sjakk matt

Det endte samtidig sympatistreikene i Mosjøen og Tromsø som har pågått siden 7. desember 2013, og med det streikebidrag til de streikende havnearbeiderne.

Ingen av de totalt 28 som har sympatistreiket i de to nordnorske havnene har noen jobb å gå tilbake til, og uten lønn i over tre år, har de heller ikke krav på arbeidsledighetstrygd.

Det gjør leder i Norsk Havnearbeiderforening, Bjørn Steffensen, fortvilet.

– Vedtektene setter oss sjakk matt når det gjelder mulighetene til å fortsette å betale dem streikebidrag, dessverre. Denne avgjørelsen kommer brått på og setter våre kamerater i en ekstremt vanskelig situasjon. Derfor har vi begynt å jobbe for å få til noe økonomisk støtte til de som er ramma likevel, sier han.

Haster

Det har allerede gått ut melding til både klubber og foreninger med klubbkasse om å bidra. Pengene samles inn av Havnearbeiderforeningen som fordeler det ut til de havnearbeiderne i de to havnene. Havnearbeiderne i Stavanger og Oslo har derimot frasagt seg mulig støtte, da man i de havnene har hatt såpass mye å gjøre de siste årene, at havnearbeiderne vil kunne få arbeidsledighetstrygd.

– Klubber og foreninger må få styrebehandlet dette fortest mulig, siden havnearbeiderne står uten inntekt allerede fra i morgen. Dette haster, påpeker Steffensen.

Over 60 havnearbeidere mister streikebidraget fra i morgen

Tiggerbrev

Havnearbeiderforeninga håper å få sendt ut tiggerbrev allerede før helgen, slik at man så raskt som mulig kan få gitt støtte til de ramma havnearbeiderne.

– Det er vanskelig å si hvor mye vi klarer å gi i støtte, og så mye som de har fått i streikebidrag blir det ikke. Vi håper at vi kan bidra med 10.000 kroner i måneden for hver av de streikende. Jeg vet at det ikke er noe å leve av, men det er i hvert fall et bidrag, sier havnearbeidersjefen.

– En fordømt plikt

Noe av pengene vil også gå til å opprettholde fagforeningskontorene i Mosjøen og Tromsø.

– Det vår fordømte plikt som fagforeningskamerater å bidra. Vi ber om solidaritet, og den får vi testet nå. Fagbevegelsen har valgt å ta denne kampen, og vi må sørge for at overgangen fra å være i streik blir så smertefri som mulig, avslutter Bjørn Steffensen.

Kontonummeret til innsamlingsaksjonen er: 3060.33.16947 (Norsk Havnearbeiderforening, Postboks 2079, 6028 Skarbøvik)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy