Streikeslutt gir stopp på streikebidrag

Starter innsamlingsaksjon for havnearbeiderne

– Nå må vi vise hva solidaritet er, sier Bjørn Steffensen i Havnearbeiderforeninga.

Bjørn Steffensen, leder i Norsk Havnearbeideforening, ber hele fagbevegelsen bidra økonomisk slik at havnearbeiderne som står på bar bakke etter tre år i streik kan få litt overgangsstøtte.

Bjørn Steffensen, leder i Norsk Havnearbeideforening, ber hele fagbevegelsen bidra økonomisk slik at havnearbeiderne som står på bar bakke etter tre år i streik kan få litt overgangsstøtte.

Jan-Erik Østlie/Roy Ervin Solstad

Mange av havnearbeiderne som har streiket i over tre år står nå uten jobb og uten arbeidsledighetstrygd.

2017011313114020170113131140

res@lomedia.no

– Nå må vi vise hva solidaritet er, sier Bjørn Steffensen i Havnearbeiderforeninga.

12.januar vedtok Norsk Transportarbeiderforbund å avslutte den mer enn tre år lange boikotten av Risavika Terminal AS utenfor Stavanger etter at Høyesterett i den såkalte Holship-saken konkluderte med at å bruke boikott for å presse fram en tariffavtale i havnene var ulovlig.

Havnearbeiderne tapte Holship-saken i Høyesterett

Sjakk matt

Det endte samtidig sympatistreikene i Mosjøen og Tromsø som har pågått siden 7. desember 2013, og med det streikebidrag til de streikende havnearbeiderne.

Ingen av de totalt 28 som har sympatistreiket i de to nordnorske havnene har noen jobb å gå tilbake til, og uten lønn i over tre år, har de heller ikke krav på arbeidsledighetstrygd.

Det gjør leder i Norsk Havnearbeiderforening, Bjørn Steffensen, fortvilet.

– Vedtektene setter oss sjakk matt når det gjelder mulighetene til å fortsette å betale dem streikebidrag, dessverre. Denne avgjørelsen kommer brått på og setter våre kamerater i en ekstremt vanskelig situasjon. Derfor har vi begynt å jobbe for å få til noe økonomisk støtte til de som er ramma likevel, sier han.

Haster

Det har allerede gått ut melding til både klubber og foreninger med klubbkasse om å bidra. Pengene samles inn av Havnearbeiderforeningen som fordeler det ut til de havnearbeiderne i de to havnene. Havnearbeiderne i Stavanger og Oslo har derimot frasagt seg mulig støtte, da man i de havnene har hatt såpass mye å gjøre de siste årene, at havnearbeiderne vil kunne få arbeidsledighetstrygd.

– Klubber og foreninger må få styrebehandlet dette fortest mulig, siden havnearbeiderne står uten inntekt allerede fra i morgen. Dette haster, påpeker Steffensen.

Over 60 havnearbeidere mister streikebidraget fra i morgen

Tiggerbrev

Havnearbeiderforeninga håper å få sendt ut tiggerbrev allerede før helgen, slik at man så raskt som mulig kan få gitt støtte til de ramma havnearbeiderne.

– Det er vanskelig å si hvor mye vi klarer å gi i støtte, og så mye som de har fått i streikebidrag blir det ikke. Vi håper at vi kan bidra med 10.000 kroner i måneden for hver av de streikende. Jeg vet at det ikke er noe å leve av, men det er i hvert fall et bidrag, sier havnearbeidersjefen.

– En fordømt plikt

Noe av pengene vil også gå til å opprettholde fagforeningskontorene i Mosjøen og Tromsø.

– Det vår fordømte plikt som fagforeningskamerater å bidra. Vi ber om solidaritet, og den får vi testet nå. Fagbevegelsen har valgt å ta denne kampen, og vi må sørge for at overgangen fra å være i streik blir så smertefri som mulig, avslutter Bjørn Steffensen.

Kontonummeret til innsamlingsaksjonen er: 3060.33.16947 (Norsk Havnearbeiderforening, Postboks 2079, 6028 Skarbøvik)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy