Lover rekord:
Statsminister Støre lover et svært godt oppgjør for pensjonister og trygdede
– Vi vil se den største veksten vi har opplevd i noe trygdeoppgjør, i hvert fall i alle de årene jeg har vært i politikken, sa Jonas Gahr Støre.
Jan-Erik Østlie
På arbeidernes internasjonale kampdag dro Jonas Gahr Støre (Ap) rundt i mjøstraktene med lovnader om et svært godt trygdeoppgjør senere i mai.
I ugjestmildt vær besøkte Støre en rekke byer i Arbeiderpartiets kjerneområde i Innlandet.
– Når jeg ville hit, er det et uttrykk for hvor viktig denne delen av landet er for bevegelsen vår – og hvor viktig bevegelsen vår har vært for denne delen av landet, sa statsministeren da han startet dagen i Brumunddal.
Der lovet han stor vekst i det kommende trygdeoppgjøret:
– Vi regulerer pensjonene til våre eldste som gjør at vi senere i mai – og merk dere dette – vil se den største veksten vi har opplevd i noe trygdeoppgjør, i hvert fall i alle de årene jeg har vært i politikken, sa Støre.
Han indikerte ikke hva oppgjøret kan ende på. Pensjonistforbundet har imidlertid krevd minst 7 prosent vekst i trygdeoppgjøret. Frontfagsoppgjøret endte på 5,2 prosent.
– Arbeiderbevegelsen har aldri sviktet i krisetid, sa Støre.
Snakket om lave meningsmålinger
Apropos krisetid – Tana-ordfører Helga Pedersen benyttet sin 1. mai-tale til å erkjenne at partiet er i krise.
– Arbeiderpartiet er i en veldig vanskelig situasjon, med en rekke målinger under 20-tallet og helt ned til 15 prosent. Det vil ikke gå over av seg selv, sa hun ifølge VG.
– Vi kan ikke vente på at velgerne skal forandre seg, at det én dag plutselig skal gå opp et stort lys for folk, og at de strømmer tilbake til partiet. Det er Arbeiderpartiet som må forandre seg. Det er tid for selvransakelse, sa hun.
LO-lederen hyllet streikeviljen
På 1. mai-markeringer rundt om i landet var den nylig avsluttede streiken et selvskrevent tema. På Rjukan hyllet LO-lederen den kollektive kraften i arbeiderbevegelsen.
– Vi har i nyere tid aldri oppnådd større lønnstillegg for LO-medlemmene enn dette. Dette hadde aldri vært mulig uten den innsatsen og kampviljen vi har sett hos de som har vært ute i streik, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
I flere dager sto en rekke norske arbeidsplasser stille idet drøyt 24.000 arbeidstakere fra LO og YS gikk ut i streik. Etter fire streikedager ble LO, YS og NHO enige.
– Kraften i dette kollektivet – kraften i arbeiderbevegelsen – fikk vi demonstrert under streiken, sa Følsvik.
Til kamp for seks timers arbeidsdag
Blant partilederne var SV-leder Kirsti Bergstø den eneste som snakket om seks timers arbeidsdag.
– Redusert arbeidstid er et veivalg vi kan ta. Og som vi bør ta. Fordi det vil sikre mer rettferdig fordeling av arbeid, fritid, helse og inntekt, sa Bergstø foran de røde fanene i Kristiansand.
Hun trakk linjer mellom kampen mot deltidsarbeid og for redusert arbeidstid.
– Mange kjenner at helsa ikke holder til full jobb eller opplever at livet ikke går i hop. Arbeidsfolk gir av sin beste helse og sine beste år til å holde samfunnet i gang med pleie og omsorg, reinhold og butikkarbeid.
Ytterpartiene i Drammen
På Youngstorget i Oslo var byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tydelig på at høyresiden har dårlige svar på dagens utfordringer. Litt lenger sør sto imidlertid Frp-leder Sylvi Listhaug og hamret løs på Ap og LO.
– Det som har skjedd etter at denne regjeringen kom i posisjon, er at vanlige nordmenn opplever at kjøpekraften er redusert, sa Listhaug i Drammen.
Minutter senere var det Bjørnar Moxnes sin tur til å tre opp på talerstolen. Han holdt sin tale på andre siden av Drammenselva.
– Jeg hører Listhaug si at Frp er partiet for arbeidsfolk. Men, hør nå her, sa Moxnes og fortsatte:
– Listhaug: Dere later som dere har løsninger på strømprisene, men sannheten er at dere var med å skape hele problemet, tordnet Rødt-lederen.
Han avsluttet med en optimistisk tone, med ord om tro på et samfunn der mennesker og miljø er viktigere enn profitt.
– Den troen har flyttet fjell. Det har vi vist tidligere, sa Moxnes.
(©NTB)
hakon.vatnar.olsen@ntb.no