JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret havarerte. Nå blir det mekling i mai

LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.) ble ikke enig med personaldirektør i staten, Gisle Norheim. Nå skal de møtes hos Riksmekleren.

LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.) ble ikke enig med personaldirektør i staten, Gisle Norheim. Nå skal de møtes hos Riksmekleren.

Morten Hansen

Dermed må rundt 165.000 ansatte vente på resultatet av årets lønnsoppgjør.

2024043014070420240430142426

anders@lomedia.no

Tariffoppgjøret for de statsansatte endte i brudd tirsdag ettermiddag. Etter å ha forhandlet i en drøy uke, mente LO Stat-leder Egil André Aas at nok fikk være nok.

– Vi sto for langt fra hverandre, og da var det ikke noe poeng i å fortsette, konstaterer Aas.

Også de tre andre hovedsammenslutningene, YS Stat, Unio Stat og Akademikerne Stat, bryter forhandlingene.

– Staten viser liten vilje til å finne en løsning. Vi har gjort det vi kan for å få framgang i forhandlingene, men uten å nå fram. Vi står simpelthen for langt fra hverandre. Nå må Riksmekleren hjelpe oss videre, kommenterer Svend Morten Voldsrud, som leder Fagforbundets forhandlingsdelegasjon. 

PRØVDE: – Vi har gjort det vi kan for å få framgang i forhandlingene, men uten å nå fram, sier Svend Morten Voldsrud.

PRØVDE: – Vi har gjort det vi kan for å få framgang i forhandlingene, men uten å nå fram, sier Svend Morten Voldsrud.

Fagforbundet

I oppgjøret for kommuneansatte og for de ansatte i Oslo kommune fortsetter forhandlingene. Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er ved midnatt.

Nærmer seg forhandlingsfristen for offentlig ansatte – over 600.000 er berørt

Mekling i mai

LO har rundt 43.000 LO-organiserte i staten, og har sammen med de andre arbeidstakerorganisasjonene forhandlet med statens personaldirektør.

Det viste seg å bli vanskelig:

– Vi var villig til å finne en god løsning i forhandlinger. Men staten vil åpenbart til Riksmekleren i år også. Så da får vi ta turen dit, sier Egil André Aas.  

Fristen for forhandlingene var ved midnatt, natt til 1. mai. Bruddet kom altså noen timer før fristen.

Nå blir Riksmekleren koblet inn, med et første møte på torsdag 2. mai. Fristen for meklingen utløper ved midnatt 23. mai. Om det ikke oppnås en enighet her, kan det bli streik i staten.

LO Stats krav om et stort generelt tillegg til alle er ett av de vanskelige punktene, ifølge pressemeldinga.

– All erfaring viser at det er gjennom et størst mulig sentralt tillegg vi oppnår den beste og mest rettferdige fordelingen. Statens ønske er derimot at mye av lønnsmassen skal forhandles om lokalt. Det gir ikke mindre, men større ulikhet. Det kunne vi ikke godta, sier Aas.

Enighet: Se den nye lønna til de Posten-ansatte

Ønsker fortsatt samling av avtaler

Et annet viktig spørsmål i forhandlingene har vært å komme tilbake til fire like tariffavtaler i staten.

I dag har LO- og YS-organiserte like avtaler, mens medlemmene i Akademikerne og Unio går på andre avtaler.

LO Stat mener denne situasjonen svært uheldig, og fører til store utfordringer for staten som arbeidsgiver for de rundt 165.000 ansatte.

– Vi som parter må ta ansvar for at alle statsansatte blir ivaretatt på en god måte. Slik situasjonen er nå, blir lønnsutviklingen i mange tilfeller vilkårlig og urettferdig, sier Aas.

Tariffoppgjøret i Sporveien i mål: Dette fikk de

Han legger til at staten har vist større forhandlingsvilje enn ved tidligere hovedtariffoppgjør, «langt fra nok» når det gjelder fordeling og rettferdig lønnsutvikling for medlemmene.

– Jeg kjenner at jeg blir oppgitt over at vi må til Riksmekleren nok en gang. Det er blitt regelen mer enn unntaket. Det syns jeg er synd, sier Aas.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy