JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2023

Stenseng mener Ap kan bli størst igjen. Her er planen

– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)

– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Partisekretæren lover at ingen i partiet tar lett på valgresultatet, men hun tror ikke det er lurt å gå i krisemodus.

2023092509314220230925093143

anders@lomedia.no

Kjersti Stenseng møtte tillitsvalgte fra hele landet på LO Stats Landskonferanse fredag.

Valget ble naturlig nok et tema, og Arbeiderpartiets partisekretær fastslo at resultatet på ingen måte var godt nok.

– Jeg deler deres store skuffelse over det dårlige resultatet. Men i kjølvannet av et slikt valg synes jeg ikke det er diskusjonen om den rette diagnosen som er det mest interessante. Det er det grepene vi skal gjøre framover som er, sier hun.

Men Stenseng fastslår at det dårligste valget på rundt 100 år svir:

– Det er et kriseresultat for Arbeiderpartiet når vi får 21,6 prosent. Men jeg vil ikke si at vi skal gå i krisemodus. For jeg tror ikke det fører noe godt med seg, sier Stenseng.

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

Stor jobb foran seg

Partisekretæren skisserte planen fram mot neste valg i 2025: Evaluering fram til november i år og oppstart av arbeidet med nytt partiprogram for 2025 i november.

– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier hun.

Stenseng sier at ingen i regjering, storting eller sentralstyret tror at dette vil gå seg til, om man bare fortsetter med å gjøre det samme som før.

– Vi må gi inn i de politiske svarene, som åpenbart ikke er gode nok. Vi må tørre å utvikle ny politikk, sier hun.

Partisekretæren fastslår at veldig mye har skjedd siden partiprogrammet for 2021 ble lagt og Hurdalsplattformen skrevet.

– Verden og tilværelsen for folk har endra seg dramatisk, og de politiske svarene er annerledes, sier hun.

Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her

Mobilisering i LO

Partisekretæren peker også på organisasjonsbygging som viktig for å vinne valg framover.

Det ble brukt mye tid på å få lister i så mange kommuner som mulig før dette valget, og ifølge Stenseng er det mange kommuner der det er en håndfull engasjerte som driver hele partiarbeidet.

– Da er vi utrolig sårbare. Det er en sammenheng mellom å ha en sterk organisasjon og å gjøre gode valg, sier hun.

Stenseng merker seg også at LO-medlemmene i større grad har stemt på høyresida denne gangen.

– Hvorfor gjør de det, når vi er ganske enige om hva som er de viktigste sakene? Det er et spørsmål til oss og dere om hva vi skal gjøre for å mobilisere LOs medlemmer i større grad, sier Stenseng.

Statsviter: – Å rope på et skifte i Ap-ledelsen blir banalt

Bekymra tillitsvalgte

Tor Kristian Godlien fra NTL delte sin bekymring om evalueringen som skal skje framover:

– La det bli høy takhøyde og la folk snakke i den internevalueringen. Det er ikke alltid like greit å være den som er enig med alle. Man må bli flinkere i Ap å la folk snakke, presiserte han overfor partisekretæren.

Bjørn Ingar Skogvang i Fagforbundet mener tiltaka fra regjeringa i dyrtida ikke har vist seg å treffe mange nok av de mange som sliter i dagens situasjon.

– Av tiltak i dyrtida er det ofte økt bostøtte og slike ting som trekkes fram. Ja, det er viktig å løfte i bunnen, men nå er det er veldig mange som sliter med økonomien uten å være på stønader.

NTL-er Jarle Berge spurte Stenseng om hvordan Ap skal favne hele bredden av det som er «vanlige arbeidsfolk» i dag.

– Hvem er vanlige arbeidsfolk i dag? De har hus, hytte, gjerne i Spania, én og to biler, spekulerer i aksjer, spiller golf og har formue. Mens noen arbeidstakere har lite eller ingenting av dette. Tidligere var det en homogen gruppe, men nå er den veldig stor og mangfoldig. Hvordan skal Arbeiderpartiet treffe denne gruppen uten å gå i en for stor spagat? Spurte Berge.

LO-lederen lover kamp: «Vi vil slå hardt ned på angrep på grunnleggende rettigheter»

Ingen ting skal feies under teppet

Stenseng er enig i at Ap må favne hele bredden av «vanlige arbeidsfolk».

– Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever. Nå merker også de den økonomiske krisa. Vi må være til for alle som et bredt folkeparti. Vi må ha løsninger for de som har det ekstra vanskelig, og for de som lever helt vanlige liv med god råd. Det gjør vi med å løfte de universelle velferdsordningene. Det er de som styrker fellesskapet vårt, sier hun.

Stenseng gjentar at evalueringen som skal skje, vil bli reell.

– Jeg vil forsikre om at ingen skal sitte rundt et bord og klappe oss på skuldrene. Vi må finne ut hva som skjedde, og hvorfor. Så skal vi bearbeide det og ikke feie noen ting under teppene, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy