– Har du ansvar, så må du lede og bruke pedagogiske evner, enten du har førstehjelpskurs for 100 medsoldater eller førsteklassinger på SFO, sier Stian Einvik.
Privat
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
Sommeren 2002 skjedde det to viktige ting i livet til Stian Einvik fra Brønnøysund: Han var ferdig utdanna barne- og ungdomsarbeider, og ble innkalt til førstegangstjeneste på Heimevernskolen på Værnes.
– Jeg bestemte meg for å få mest mulig ut av verneplikten og tenkte at «ok, Heimevernet varer jo noen år …». Den ordinære sluttalderen er 44. Det betydde at i Heimevernet hadde jeg tjue år igjen – og kunne søke om å bli lenger.
– Kommer du til å gjøre det?
– Det er ikke utenkelig.
{f1}
Heimevernet er en nasjonal beredskaps- og innsatsstyrke bestående av 40.000 kvinner og menn over hele landet. Til daglig har de sivile jobber, men hvis det blir krise eller krig trekker de i uniform og forsvarer landet.
Stian gikk inn i saniteten i innsatsstyrken i sitt lokale Heimevern.
– På begynnelsen av 2000-tallet var jeg en aktiv Røde Kors-mann. Det var viktig for meg at samfunnet kunne dra mest mulig nytte av meg.
Etter tre år i innsatsstyrken gikk han over i en ren sanitetstropp. Der har han vært siden.
– Hva var det som ga mersmak?
– Faget. Det er utrolig mange oppgaver
i Heimevernet, og sanitet får du bruk for både sivilt og uniformert. Men det handler også om fellesskap, om å være en del av et kameratskap med en felles interesse for sanitet. Så er det artig å bli kjent med mange ulike typer folk. Egentlig er det som på jobben på SFO, bare med voksne elever.
Stian utdyper:
– Har du ansvar, så må du lede og bruke pedagogiske evner, enten du har førstehjelpskurs for 100 medsoldater eller førsteklassinger på SFO. Jobber du med mennesker må du først og fremst tilpasse deg mennesker.
Seks dager trening i året, 14 dager på kurs i løpet av tre år. Det er hva en Heimevernssoldat kan bli kalt inn til, i tillegg til ekstraordinær tjeneste. Nedslagsfeltet for Stians tropp er stort, de kan bli tilkalt ved skogbranner, flom og leteaksjoner. Øvelsene foregår på Drevjamoen, 20 mil hjemmefra. Stian kan bare komme på én eneste ulempe ved å være i Heimevernet.
– Savn. Det blir noen døgn borte fra familien, men når du blir eldre er det mest positivt, et avbrekk i hverdagen og et høydepunkt. Du gleder deg både til å treffe igjen gamle medsoldater og til å hjelpe nye inn i varmen og miljøet og bli trygge på oppgavene i vårt område og på utstyret vi bruker.
Stian Envik
Alder: 38
Stilling: Barne- og ungdomsarbeider på SFO, Nordhus skole.
Bosted: Brønnøysund
Familie: Gift, tre barn
Hobby: Sanitetssoldat i Heimevernet
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen