JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoppet privatisering – reddet pensjonen

BEHOLDER JOBBEN: Renholderne skal fortsatt være ansatt i Florø kommune.

BEHOLDER JOBBEN: Renholderne skal fortsatt være ansatt i Florø kommune.

Oddleiv Apneseth

De har fryktet for både pensjonen og jobbene sine. Etter åtte år med usikkerhet, har bystyret i Flora sagt nei til å konkurranseutsette renholdernes arbeid.

2015022412000020230821171436

simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no

Fagbladet møter ti av Flora kommunes 33 renholdere i Florahallen, rett i utkanten av Florø sentrum. Etter åtte år med frykt for privatisering hengende over seg, kan de endelig puste lettet ut.

– Det føles veldig bra, nå kan vi forhåpentligvis få mer ro, sier renholder Liv Haukås.

60-åringen har vært bekymret for hva som kunne skjedd dersom renholdet hadde blitt satt ut til en privat aktør. Hun har vært redd for å miste opptjent pensjon.

– I det siste har jeg leita etter andre jobber, men det er ikke lett for en på min alder å få ny jobb, erkjenner hun.

Har levd med usikkerhet

Kollega Anne-Marie Fagerstrøm (59) nikker samtykkende. Da saken kom opp i bystyret i Flora i slutten av januar, satt hun ringside. Høyre og Fremskrittspartiet stemte for privatisering, mens Venstres stemme mot ble avgjørende.

– Det var en stor lettelse. Usikkerheten de siste årene har vært en stor påkjenning for mange av oss, sier Fagerstrøm.

– Vi har vært usikre på om vi får pensjonen vi har tjent opp, ja, usikre på om vi i det hele tatt har en jobb, fortsetter hun.

– Lang kamp

Det startet i 2008. Da foreslo Arbeiderpartiet å konkurranseutsette renholdet i kommunen. Politikerne mente at de ville spare 250.000 kroner, men privatiseringen ble stanset. Tre år senere la Fremskrittspartiet fram et forslag om å konkurranseutsette renholdet. Nå har Fagforbundet nok en gang satt en stopper for privatiseringa som dagens borgerlige styre i kommunen fremmet forslag om.

– Det har vært en utrolig krevende prosess, men jeg bestemte meg for å stå i det. Jeg er utrolig glad nå, sier Wenche Kvalvik, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Flora kommune og renholdernes nærmeste tillitsvalgt.

Hun forteller at hun har fått god hjelp fra Fagforbundet sentralt og kompetansesenteret.

Redd for å miste AFP

For Fagforbundet har saken først og fremst handlet om å redde pensjonen til renholderne. Av de 33 renholderne i kommunen, er kun elleve under 50 år. Tolv er over 60.

– Mange av disse damene er godt opp i årene, og kan gå av med AFP når de er 62 år hvis de er ansatt i kommunen. Det ville vært en katastrofe for dem hvis de ble overført til et privat firma, mener Kvalvik, som også påpeker at renholderne har en særaldersgrense på 65 år.

Renholder Anne-Marie Fagerstrøm mener flere politikere kunne trengt en virkelighetsorientering.

– Vi har et fysisk tungt arbeid. Mange politikere burde kommet seg ut på arbeidsplassen vår og sett hva vi faktisk driver med. Det er tungt arbeid, og det er ikke noe vi bare gjør en kort periode. Mange av oss har jobbet med dette i 30 år, sier Fagerstrøm.

Høy gjennomsnittsalder og høyt sykefravær

Wenche Kvalvik er kritisk til rapporten fra konsulentselskapet BDO som viste at kommunen kunne spare én million kroner årlig ved å privatisere renholdet. Også i bystyret fikk den kritikk.

– Rapporten hadde blant annet utelatt tusen kvadratmeter som skal vaskes, sier Kvalvik.

Hun tror en anbudsprosess kunne blitt en ren utgiftspost.

– Det er ikke sikkert noen ville lagt inn tilbud om å ta over renholdet i det hele tatt. Det er høy gjennomsnittsalder og høyt sykefravær blant renholderne. En ny arbeidsgiver ville vært nødt til å ta med de ansatte over, sier Kvalvik.

– Er det ikke forståelig at kommunepolitikere må spare penger?

– Jo, men det kan gjøres på andre måter. Vi er med på å omorganisere renholdet, det kan bli mer effektivt, men da må det følge med penger til å gjennomføre omorganiseringen, sier Kvalvik.

Venstre snudde

Venstre var på vippen, og de gikk til slutt inn for å la renholdet forbli i kommunal regi.

– Det er flere grunner til at vi snudde, sier gruppeleder Odd Bovim i Flora Venstre.

– Rapporten var utilstrekkelig, og motviljen fra de ansatte var for stor, fortsetter han.

– Hva i rapporten gjorde at dere snudde?

– Det var for mange forbehold og usikkerheter til å vite om vi ville spart penger, sier Venstres gruppeleder.

Han tror renholderne vil få ro framover. I hvert fall ei stund.

– Jeg tror ikke denne saken kommer opp igjen på denne siden av kommunesammenslåingen. Hva som skjer i en ny kommune, vet jeg ikke, sier Bovim.

Vil slippe ny runde

Renholder Anne-Marie Fagerstrøm mener Flora over tid vil tjene på at renholderne er ansatt i kommunen.

– Vi er lojale, fleksible og passer godt på arbeidsplassen vår. Nå håper jeg virkelig vi slipper en ny runde med konkurranseutsetting, fastslår hun.

Det er ikke lett for en på min alder å få ny jobb.

Renholder Liv Haukås

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy