Arkivfoto: Frode Rønning
helge@lomedia.no
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener dagens krisepakke fra regjeringen ikke gir kraftfulle løsninger på de utfordringene Norge står overfor.
– Vi trenger løsninger som er mer rettferdige, mer klimavennlige og som får flere folk i jobb, sier han til FriFagbevegelse.
– Vi må gjøre mer for å få Norge ut av denne krisen. Det regjeringen legger fram, er kraftløst og urettferdig. Regjeringen velger å gi 1,3 milliarder kroner i skattekutt til de rikeste i en krisetid. Dette vil ikke bidra til å få hjulene i gang, utdyper Støre.
Han mener også pakken både har en skjev sosial profil og skjev geografisk profil. Blant annet kommer ikke tiltakene Nord-Norge tilstrekkelig i møte.
– Nettopp der ligger mange av utfordringene i forhold til arbeidsplasser, sier Støre, som selv oppholdt seg i Mo Industripark da tiltakspakken ble presentert.
I stedet for å bruke 1,3 milliarder på dem som har stor næringsformue vil han blant annet bruke enda mer penger på Enova, til risikoavlastning i forhold til gryteklare industriprosjekter og til reiselivet.
Leder i SV, Audun Lysbakken, mener tiltakspakke tre er tafatt, grå og usosial.
– Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimalt og usosialt fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken.
Nestleder i Rødt, Marie Sneve, mener tiltakspakke tre er en krigserklæring mot arbeidsfolk og miljø.
– Det er ikke en grønn krisepakke for økonomien, men en blå forskjellspakke, sier Marie Sneve.
– Regjeringa bruker krisa til å presse fram klassisk høyrepolitikk, med kutt i skattene for de rikeste og kutt i utbetalinger for de arbeidsledige.
Dette vil gjøre krisa verre for mange. Erna Solberg kutter 1,3 milliarder i formuesskatten og tar samtidig 10 dager med full lønn fra de permitterte.
– Stortinget vedtok i mars at permitterte skal få full lønn i 20 dager, nå tar regjeringa omkamp om dette. Vi savner samme handlekraft for å bygge opp arbeidsplasser og løse klimakrisa som da samfunnet stengte ned. I regjeringas krisepakke mangler det altfor mange nuller. De gir millioner til en verftsindustri som trenger milliarder. I denne situasjonen blir regjeringas krisepakke bare knapper og glansbilder.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen