JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringens nye krisepakke:

Støre: – Vi krever at feriepenger til de arbeidsledige og permitterte må på plass

– Altfor mye har vært uavklart før Stortinget har kommet inn i bildet, sier Jonas Gahr Støre.

– Altfor mye har vært uavklart før Stortinget har kommet inn i bildet, sier Jonas Gahr Støre.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Krisepakken mangler både lønnstilskudd og feriepenger på dagpenger. Og forbud mot å ta utbytte for bedrifter som får krisestøtte, mener Jonas Gahr Støre.

2021020110130020210201101344

helge@lomedia.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er bra at regjeringen nå følger opp klare flertallsvedtak fra Stortinget. Samtidig poengterer han svakheten ved regjeringens håndtering av de svært inngripende smitteverntiltakene. De kompenserende tiltakene kommer for sent.

– Altfor mye har vært uavklart før Stortinget har kommet inn i bildet, sier Jonas Gahr Støre.

Frp stoppet feriepenger på dagpenger

Lønnsstøtte og feriepenger

Arbeiderpartiet etterlyser lønnsstøtte for å holde folk i jobb og mener tiltakene for permitterte og ledige må styrkes.

– Vi krever at feriepenger til de arbeidsledige og permitterte må på plass. Det er rett og rimelig, og hadde vært til stor hjelp for mange som har og har hatt det tøft, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen understreker at varigheten for alle tiltak for arbeidsfolk er til 1. oktober. Han mener regjeringen må slutte å skape unødvendig tvil om den saken.

– Det er avgjort, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Han mener at det er avgjørende at det kommer tiltak for å bidra til at de over 200 00 helt eller delvis ledige kommer i aktivitet.

– Det er fortsatt kjente mangler i regjeringens opplegg. Man nekter fortsatt permitterte å tjene opp feriepenger. Det vil ramme titusener neste sommer. Fortsatt stiller man ikke krav til at bedrifter som får krisestøtte, ikke tar utbytte. Dette er rettferdige tiltak som hadde styrket tilliten til ordningene, mener Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen savner også en kompensasjonsordning for luftfarten.

– Vi støtter den utstrakte hånden til Norwegian. Vi hadde heller ikke utelukket at man vurderte å gå inn på eiersiden i en periode. Men Stortinget har bedt om en kompensasjonsordning for luftfarten. Da å vi ta det en gang til, sier Jonas Gahr Støre.

Rammet lengst

Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum savner en kompensasjonsordning for luftfarten.

– Det er tusenvis av ansatte i norsk luftfart som har hatt utfordringer lenge, fra før hele samfunnet ble nedstengt. Der er hardest rammet av alle. Jeg er veldig opptatt av at vi tar vare på denne bransjen. Hvis ikke er det andre useriøse aktører som tar inn, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

Regjeringen har lovet en slik ordning.

Sp-lederen er også oppgitt over at ikke permitteringsperioden utvides til 1. oktober.

– Her har Stortinget vært veldig klare. Nå skapes det unødvendig usikkerhet for mange ledige og permitterte. Så får vi de samme rundene igjen og igjen. Vi klarer å presse det fram til slutt. Da er det bedre å gi folk en trygghet. Det burde også vært brukt mer penger til bedriftsintern opplæring. Det kan gi bedre innhold for dem som er permitterte, legger han til.

Vedum er også veldig bekymret for serveringsbransjen som er hardt rammet av nedstengingen.

– En forskjellskrise

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen ikke har forstått at pandemien også er en forskjellskrise.

– Erna Solberg er kronisk for sein og gjør alltid for lite for å holde ulikheten nede, sier han til FriFagbevegelse.

– Nå må regjeringen gjeninnføre flere sosiale tiltak som de avskaffet i høst. Det beviser at de har undervurdert hvor stor krisen er for arbeidsløse og folk med lite, sier Audun Lysbakken.

– Det største problemet med pakken er at den ikke gir mer å leve av for lavtlønte som har mistet jobben. Mange har det nå svært vanskelig økonomisk etter lang tids ledighet. SV krever at folk på dagpenger får beholde mer av inntekten sin og at arbeidsløse må få feriepenger. Det vil skape litt mer trygghet for mange som er i en fortvilet situasjon, mener SV-lederen.

Mye lest: Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp om morran og vite at ingen har behov for deg

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen svikter de arbeidsledige og sliter ned velferdstilbudet. Partiet krever lønnskompensasjon for de permitterte og bemanningstilskudd til den kommunale velferden.

– Det trengs støtte for å sikre arbeidsplasser som kan overleve, men det er provoserende at regjeringa ikke kompenserer bedre for tapene for mange arbeidsfolk, etter nedstenging på svært kort varsel. Tusenvis har på få dager havnet på dagpenger og går raskt ned i inntekt. Nå må ordningen med lønnskompensasjon til de permitterte gjeninnføres umiddelbart. De permitterte må sikres 20 dagers full lønn, slik det var fra mars til august i fjor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy