JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store forventninger foran lønnsforhandlinger i Posten og Bring – dette er datoene

FORVENTNINGER: Plasstillitsvalgt Morten Jølstad ved Posten Bring Bildrifts varebilenhet på Teisen sier forventningene foran årets oppgjør er store.

FORVENTNINGER: Plasstillitsvalgt Morten Jølstad ved Posten Bring Bildrifts varebilenhet på Teisen sier forventningene foran årets oppgjør er store.

Alf Ragnar Olsen

Onsdag morgen ble de sentrale forhandlingene brakt i havn, med en ramme på 5,2 prosent. Nå starter de lokale.

2024041214040520240412140405

alf@lomedia.no

– Folk venter et lønnsløft i år, sier tillitsvalgt Morten Jølstad i Posten Bring Bildrift (PBB).

Det sentrale tillegget i Spekter-virksomhetene er satt til ­13.650 kroner. Alle de over 200.000 ansatte som jobber i Spekter-virksomheter får 13.650 kroner i tillegg på årslønna.

Disse forhandlingene gjaldt felles delen av tariffavtalene.

Her er oversikten

I de kommende dagene går de lokale forhandlingene i Posten-konsernet og datterselskapene i Bring. I konsernet jobber det rundt 12.600 personer.

Hva det endelige lønnstillegget til slutt blir, avklares ikke før de selskapsvise forhandlingene er gjennomført.

Her er oversikten over når de ulike forhandlingene starter:

• Bring Home Delivery AS: 16. april

• Bring Courier & Express AS: 18. april

• Bring Warehousing AS: 22. april

• Posten Bring AS: 24. april

• Bring Før7 AS: 30. april

• Posten Bring Bildrift AS: 2. mai

• Finansoppgjøret: 22. april

Forhandlingene skal være avsluttet innen 3. mai.

– Lønna må opp

Det som er klart er at forventningene blant de ansatte er store. Det har postfolk og plasstillitsvalgte i ulike kanter av landet gitt samstemt uttrykk for.

Etter flere år med reallønnsnedgang grunnet en prisvekst i samfunnet som har vært høyere enn lønnsveksten, er forventningene om økt kjøpekraft og et skikkelig lønnsløft store.

Det har blant annet plasstillitsvalgt Atle Skjærvold (54) på Trondheim postterminal gitt klart uttrykk for.

– Lønna må opp. For våre ansatte er det å få økt kjøpekraft viktigst, sier Skjærvold. Han mener postansatte er blitt hengende etter.

– For å ta igjen det tapte burde vi egentlig ha 12 prosent økning, men det går ikke. Jeg tenker at det viktigste er at de som nå forhandler ivaretar opparbeidede rettigheter og forbedrer overenskomsten, sier Skjærvold.

Han får støtte av kollegene ved den nyetablerte varebilenheten på Teisen i Oslo. Der er plasstillitsvalgt Morten Jølstad like klar på forventningene.

– Penger er helt klart viktigst for oss i årets oppgjør.

PENGER: – Penger er helt klart viktigst for oss, sier Morten Jølstad. Han håper på lønnsvekst i tråd med frontfagsrammen.

PENGER: – Penger er helt klart viktigst for oss, sier Morten Jølstad. Han håper på lønnsvekst i tråd med frontfagsrammen.

Alf Ragnar Olsen

Kollegene Ali Al-Refai og Ranjan Gunes er også enig i at det er et solid lønnstillegg som er det viktigste.

I år er streikeviljen høyst reell. Det har blant annet yrkessjåførene i Bergen signalisert på krystallklart vis.

Der er misnøyen med virksomhetsoverdragelsen til PBB så stor at flere er klare til å aksjonere og streike nær sagt uansett forhandlingsresultat.

– Jeg ser gjerne at det blir streik og aksjoner foran Stortinget, sa yrkessjåfør Øyvind Vik Momsen under et møte før oppgjøret.

Han ønsker seg politisk fokus og trykk på hvordan yrkessjåførene i Posten er behandlet.

STREIKEKLAR: – Jeg ser gjerne at det blir streik og aksjoner foran Stortinget, sa yrkessjåfør Øyvind Vik Momsen under et sjåførmøte foran oppgjøret. Han ønsker seg politisk trykk på hvordan yrkessjåførene i Posten er behandlet.

STREIKEKLAR: – Jeg ser gjerne at det blir streik og aksjoner foran Stortinget, sa yrkessjåfør Øyvind Vik Momsen under et sjåførmøte foran oppgjøret. Han ønsker seg politisk trykk på hvordan yrkessjåførene i Posten er behandlet.

Alf Ragnar Olsen

– Et godt sentralt tillegg

Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans er fornøyd med det resultatet i Spekter-oppgjøret, der forhandlingene ble avsluttet onsdag morgen.

Det sentrale tillegget er i tråd med frontfaget, og rammen på 5,2 prosent som ble satt der. Øiahals sier det gir handlingsrom innenfor rammen i de lokale forhandlingene som er nært forestående.

– Dyrtida er ikke over, mange merker det på privatøkonomien, og økt kjøpekraft er det viktigste i årets lønnsoppgjør. Det signaliserte medlemmene tydelig i debatten vi har kjørt foran oppgjøret.

– Nå skal vi snart i gang med de lokale forhandlingene i de ulike selskapene, og jeg har tro på at vi med utgangspunkt i det generelle tillegget skal forhandle fram et resultat som sikrer alle medlemsgruppene økt kjøpekraft og en lønnsvekst i tråd med frontfagsramma, sier Øiahals.

FORNØYD: Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans er fornøyd med det resultatet i Spekter-oppgjøret.

FORNØYD: Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans er fornøyd med det resultatet i Spekter-oppgjøret.

Alf Ragnar Olsen

Enighet på flere felt

Øiahals sier hun også er fornøyd med de tekstmessige tilleggene til avtaleverket som de fikk gjennomslag for.

LO Stat krevde også at det skal startes et arbeid med en etter- og videreutdanningsreform i Spekter-området, slik det ble avtalt i industrien.

Det fikk de gjennomslag for. I tillegg skal partene jobbe sammen for å finne ordninger som kan sikre god arbeidshelse gjennom hele yrkeslivet.

Partene ble også enige om formuleringer om hvordan tillitsvalgte skal involveres i det forventede inntoget av kunstig intelligens på arbeidsplassene.

Partene har avtalt at de skal be Arbeids- og inkluderingsdepartementet om å se på bestemmelser om yrkesskadeforsikring for hjemmekontor. Ansatte risikerer fortsatt å ikke få yrkesskadeerstatning om det skjer ulykker hjemme.

– Dette er viktige ting som ulike grupper av våre medlemmer er svært opptatt av. Derfor er jeg glad vi fikk gehør på disse punktene, sier Øiahals.

Et lavlønnstillegg fikk man ikke gjennomslag for.

– Vi vil ha fokus på å få til en lavlønnsprofil i de lokale forhandlingene. Med en ramme på 5,2 skal vi sikre et godt og solid lønnsoppgjør til alle våre medlemmer, sier hun. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy